SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja
Schab czy kurczak?
Dietetyka i zdrowe odżywianie

Schab czy kurczak?

Dołącz do dyskusji 10845 odsłon 15 min. czytania

W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów.

Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej.

Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć odpowiednią  ilość białka, ale też tłuszczu, w zależności od rodzaju mięsa.

Dziś zestawimy schab oraz pierś z kurczaka i porównamy je pod względem ceny, dostępności, smaku, możliwości wykorzystania w kuchni oraz ilości witamin i minerałów, jakie w sobie zawierają.

Mięsny skarb

Spór pomiędzy wegetarianami a zwolennikami mięsa trwa od wielu lat. Nie da się jednak ukryć, że mięso jest bardzo wartościowym produktem spożywczym. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, posiada również wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam syntezować, musi dostarczyć je z jedzenia. W skład tych aminokwasów wchodzą:

  • arginina
  • fenyloalanina
  • histydyna
  • izoleucyna
  • leucyna
  • lizyna
  • metionina
  • treonina
  • tryptofan
  • walina.

Mięso możemy wykorzystać w kuchni na wszelakie sposoby, duszone, smażone, ale może być też gościem numer jeden, zamiast kiełbasy, na grillowym przyjęciu.

Na bazie mięsa można sporządzić pyszne sałatki warzywne, może być też farszem do tortilli czy pierogów.

To, jak je wykorzystamy, zależy tylko od naszej wyobraźni kulinarnej.

Schab wieprzowy

Schab pozyskiwany jest z tuszy wieprzowej. Zazwyczaj jest jasnoróżowy, bywa też lekko czerwony, o równomiernym, ale niewielkim przeroście tłuszczu. Schab jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Można go kupić z kością lub bez, w kawałku lub pokrojony na kotlety.

Wartość energetyczna

100 g schabu wieprzowego dostarczy 143 kcal, w tym:

  • 21,4g białka (w tym: 272 mg izoleucyny, 987 mg leucyny, 1003 mg lizyny, 1719 mg metioniny, 1927 mg cystyny, 567 mg fenyloalaniny, 273 mg tyrozyny, 855 mg treoniny, 747 mg tryptofanu, 1162 mg waliny, 1333 mg argininy, 856 mg histydyny, 1248 mg alaniny, 1987 mg kwasu asparaginowego, 3354 mg kwasu glutaminowego, 1017 mg glicyny, 861 mg glicyny, 885 mg seryny)
  • 5,1 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g: 0,01 g kwas kaprynowy, 0,01g kwas laurynowy, 0,7g kwas mirystynowy tetradekanowy, 1,25g kwas palmitynowy heksadekanowy, 0,61 g kwas stearynowy; kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 2,32 g kwas oleinowy oktadekanowy, 0,04 g kwas oleinowy eikozenowy; kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,49 g kwas linolowy, 0,02 g linolenowy, 0,07 g kwas arachidonowy)
  • 0 g węglowodanów
  • 0,2 g soli
  • 59 mg cholesterolu.

Witaminy i składniki mineralne

  • 7 μg witaminy A (ekwiwalent retinolu)
  • 2 μg retinolu
  • 0,2 mg witaminy E (ekwiwalent alpha-tokoferolu)
  • 1 mg tiaminy
  • 0,3 mg ryboflawiny
  • 4,9 mg niacyny
  • 0,5 mg pirydoksyny
  • 0,6 μg cyjanokobalaminy
  • 0,6 mg witaminy C
  • 52 mg sodu
  • 389 mg potasu
  • 17 mg wapnia
  • 211 mg fosforu
  • 23 mg magnezu
  • 0,8 mg żelaza
  • 1,8 mg cynku
  • 0,1 mg miedzi.

Plusy: mięso to jest produktem ogólnodostępnym, zazwyczaj spotykamy je w dobrej cenie, często też bywa w promocji. Po obróbce termicznej jest delikatne i bardzo soczyste, przygotować można je na wiele sposobów, pasuje do dań z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Dobrze przygotowane jest bardzo miękkie, a zbyt długo smażony może być twardy. Jest bogaty w witaminę A, ale też w witaminy z grupy B, ponadto w potas, fosfor, a również w magnez, sód i cynk. Schab jest produktem, który zawiera pełnowartościowe białko (posiada wszystkie aminokwasy). Ten rodzaj mięsa nadaje się nie tylko na obiad – to też świetna baza do domowych wędlin.

Minusy: zbyt długa, ale też niepoprawna obróbka termiczna sprawia, że to mięso jest twarde, a czasem nawet „gumowate”, ma więcej tłuszczu niż pierś z kurczaka.

Cena: około 9,99 zł za kilogram

Kotlety schabowe z jabłkami i duszoną cebulką

Składniki:

  • 150 g pokrojonego schabu (4 plastry)
  • 200 ml cydru jabłkowego (dostępny w prawie każdym supermarkecie, może być też świeży sok wyciśnięty z jabłek)
  • 200 g cebuli (około 3 średnie sztuki)
  • 250 g jabłek (około 2 średnie sztuki)
  • 20 g masła extra min. 82%tł.
  • 25 g świeżego tymianku (może być suszony)
  • 20 g  ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego
  • sól
  • pieprz.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i odrobinę masła, dodajemy do niego ksylitol i mieszamy. Wrzucamy na patelnię jabłka i mieszamy ponownie, czekamy aż zarumienią się z obu stron, odstawiamy na bok.

Cebulę należy pokroić, mięso doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią pokrojoną cebulę oraz świeży tymianek, oprószamy solą. Smażymy, aż stanie się miękka i szklista. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię po cebuli dodajemy niewielką ilość oleju, aby zrumienić schab. Odwracamy go na drugą stronę i dorzucamy cebulę, podsmażamy do zarumienienia się mięsa. Wlewamy cydr, dusimy na niewielkim ogniu przez około 10-15 min., aż większość płynu odparuje. W połowie gotowania, na mięsie układamy jabłka.

Podajemy z kaszą lub ryżem.

Smacznego!

Pierś z kurczaka

Piersi z kurczaka chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Statystyki mówią, że mimo ceny, to właśnie pierś z kurczaka jest najczęściej zjadanym mięsem nie tylko przez Polaków. Dobrej jakości pierś ma jasnoróżowy kolor, z delikatną białą powłoką, ma wyrazisty, mięsny zapach.

W smaku jest delikatna, ale też lekko słodka. Należy do chudych mięs. Pierś z kurczaka kupimy paczkowaną w supermarketach lub też na kilogramy w sklepach mięsnych.

Wartość energetyczna

100 g piersi z kurczaka dostarczy 110 kcal, w tym:

  • 23,1 g białka (w tym: 1219 mg izoleucyny, 1732 mg leucyny, 1962 mg lizyny, 639 mg metioniny, 296 mg cystyny, 916 mg fenyloalaniny, 779 mg tyrozyny, 975 mg treoniny, 270 mg tryptofanu, 1145 mg waliny, 1393 mg argininy, 717 mg histydyny, 1260 mg alaniny, 2085 mg kwasu asparaginowego, 3458 mg kwasu glutaminowego, 1134 mg glicyny, 949 mg proliny, 794 mg seryny)
  • 0,85 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g kwas mirystynowy tetradekanowy, 0,21 g kwas palmitynowy heksadekanowy, 0,1 g kwas stearynowy, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,25g kwas oleinowy oktadekanowy, kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,17 g kwas linolowy, 0,01 g linolenowy, 0,04 g kwas arachidonowy, 0,01 g kwas tymnodonowy dokozapentaenowy, 0,02 g kwas tymnodonowy dokozaheksaenowy)
  • 0 g węglowodanów
  • 0,1 g soli
  • 58 mg cholesterolu.

Witaminy i składniki mineralne

  • 21 μg witaminy A (ekwiwalent retinolu)
  • 6 μg retinol
  • 0,1 mg witamina E (ekwiwalent alpha-tokoferolu)
  • 0,1 mg tiamina
  • 0,1 mg ryboflawina
  • 11,2 mg niacyna
  • 0,5 mg pirydoksyna
  • 4 μg kwas foliowy
  • 0,4 μg cyjanokobalamina
  • 1,2 mg witaminy C
  • 65 mg sodu
  • 255 mg potasu
  • 11 mg wapnia
  • 196 mg fosforu
  • 28 mg magnezu
  • 0,7 mg żelaza
  • 0,8 mg cynku.

Plusy: pierś z kurczaka jest produktem ogólnodostępnym, często bywa w promocyjnej cenie około 11,49zł-13,49zł za kilogram. Można ją dusić, smażyć, gotować, z jej udziałem przygotować można wiele ciekawych posiłków, może stanowić danie główne z kaszą czy ziemniakami, ale też dodatek do sałatek warzywnych, czy zapiekanek. To z niej robi się szaszłyki, bywa farszem do tortilli czy pierogów. W smaku jest bardzo delikatna i soczysta, jest najbardziej znanym kawałkiem mięsa i najczęściej używanym w polskiej kuchni. Zawiera sporo witaminy A, ale też nieco E i C. Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, sód, wapń i pewną ilość żelaza oraz cynku. Jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Jest mięsem chudym, ma więcej białka niż schab.

Minusy: cena piersi z kurczaka zdecydowanie poszła w górę, źle przyrządzona bywa sucha w smaku.

Cena: około 16 zł za kilogram.

Pierś z kurczaka z mozzarellą oraz boczkiem

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 100 g mozzarelli
  • 20 g masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

Piersi kroimy na cienkie kotleciki (4 sztuki). Każdy z kotlecików doprawiamy solą oraz pieprzem. Owijamy je plasterkiem boczku i nabijamy wykałaczką. Zawinięte kotleciki układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem klarowanym i zapiekamy około 10-15 min. w 200 stopni Celsjusza. Pod koniec zapiekania kładziemy po kawałku mozzarelli na każdy zawinięty kotlecik. I pieczemy do lekkiego rozpuszczenia się sera. Posypujemy świeżą bazylią i podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Wniosek

Niezaprzeczalnym faktem jest to, że mięso to wartościowy produkt spożywczy. Poza tym, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jest idealnym źródłem białka. Mięso przygotować można na wiele sposobów. Na ostro, słono, ale też na słodko, każdy znajdzie coś dla siebie. Porównując oba kawałki mięsa, u każdego widzę sporo plusów. Mięso z piersi z kurczaka ma nieco więcej białka, schab zaś ma więcej tłuszczu. Pierś z kurczaka ma zdecydowanie więcej witaminy A, C oraz niacyny i kwasu foliowego w porównaniu ze schabem, ale za to schab ma zdecydowanie więcej potasu, fosforu, cynku oraz więcej witaminy B12 (cyjanokobalaminy). Pierś ma więcej magnezu, wapnia oraz sodu. Jak widać, oba mięsa są bardzo wartościowe.

Podsumowanie

Starajmy się, aby nasza dieta była jak najbardziej urozmaicona, nie skupiajmy się tylko na jednym gatunku mięsa czy kaszy. Wprowadzajmy do swojej diety nowości, smakujmy nowych produktów, wtedy dostarczymy sobie nie tylko niezbędnych witamin i minerałów, ale będziemy mieli okazję sprawdzić się w kuchni.

Komentarze (0)



Co nowego na forum