SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja
Jakie placki do tortilli wybrać?
Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jakie placki do tortilli wybrać?

Dołącz do dyskusji 951 odsłon 15 min. czytania

Tortilla może okazać się ciekawym pomysłem na danie, w zależności od tego, co do niej włożymy. Natomiast wielkie znaczenie ma też jakość i skład placka, w którego zawijamy produkty.

Czym kierować się podczas wyboru? Czy placki do tortilli mogą być w naszym codziennym menu?

Poniższe zestawienie pomoże nam dokonać wyboru.

Tortilla i jej historia

Mało kto wie, że najprawdopodobniej to Aztekowie wymyślili popularny placek z mąki kukurydzianej, notabene uważali kukurydzę za bardzo cenny produkt.

Ciasto przygotowywali w bardzo ciekawy sposób, mianowicie moczyli oni kukurydzę w wodzie wapiennej, po czym ją gotowali i mielili na mąkę. Technika ta, w której wykorzystuje się wapń przy produkcji mąki, istnieje po dziś dzień w Meksyku.

Tortilla teraz

Obecnie do wytworzenia placka na tortillę używa się mieszanki mąk (kukurydzianej oraz pszennej), choć częściej spotykamy takie, które w swoim składzie mają albo jedną, albo drugą mąkę.

Z tortilli wyczarować można wiele bardzo smacznych i cieszących oko potraw. Począwszy od tradycyjnej tortilli z mięsem, sosem i warzywami, skończywszy na zapiekankach czy też zawijanych rulonikach z kawałkami łososia, którym nie oprze się żaden gość na imprezie.

Skład placków do tortilli

Niestety prócz mąki i wody oraz przypraw producenci dodają wielu specyfików, by utrzymać wilgoć placków, przydatność oraz smak i konsystencję.

Najczęściej spotykane dodatki to: tłuszcze, stabilizatory, substancje spulchniające, cukier, glukoza, substancje konserwujące, polepszacze smaku i mnóstwo innych ciekawych rzeczy. Nie wszystkie są zagrażające naszemu zdrowiu, ale np. obecność sorbinianu potasu (E202) w nadmiarze może wywołać przeróżne alergie, ponadto propionian wapnia (E282) wywołać może silne bóle i zawroty głowy. Innymi specyfikami, jakie znaleźć można w plackach do tortilli, są węglany sodu (E500), które w większych dawkach mogą prowadzić do krwawień żołądkowo – jelitowych, zaburzeń oddechu, a przy bezpośrednim kontakcie ze skórą do silnego podrażnienia.

Producenci dodają również stabilizator karboksymetylocelulozę (E466). U osób z nadwrażliwością mogą pojawić się bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki. Obecność gumy karobowej (E410) również stanowi temat sporny, choć nie jest szkodliwa, ale wykazano, że spożywana w nadmiarze może powodować wzdęcia.

Zanim kupimy placki na tortillę – przyjrzyjmy się dokładnie składowi.

Zestawienie

Danie express tortilla wraps

Skład: 

  • mąka pszenna 58%, 
  • woda, 
  • tłuszcz palmowy, 
  • stabilizatory: glicerol, 
  • guma guar, 
  • guma ksantanowa, 
  • glukoza (z pszenicy), 
  • substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, 
  • emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, 
  • cukier, 
  • sól, 
  • substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, 
  • regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, 
  • środek do przetwarzania mąki: L-cysteina.

Wartości odżywcze:

100 g tego produktu dostarczy 323 kcal, w tym: 

  • 9,3 g białka, 
  • 52,4 g węglowodanów, 
  • 7 g tłuszczu.

Plusy: są stosunkowo tanie.

Minusy: dość gumowe, słone w smaku, po otwarciu w zapachu wyczuwalna sztuczność, sporo zbędnych dodatków.

El tequito tortilla wraps Lidl

Skład: 

  • mąka pszenna 58%, 
  • woda, 
  • olej rzepakowy, 
  • substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna, 
  • substancje zagęszczające: karboksymetyloceluloza, guma guar, 
  • substancje spulchniające: węglan sodu, difosforany,
  • sól,
  • kwas: kwas jabłkowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych,
  • glukoza,
  • substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu.

Wartości odżywcze:

100g tego produktu dostarczy 323 kcal, w tym: 

  • 9,3 g białka, 
  • 54,2 g węglowodanów, 
  • 7 g tłuszczu, 
  • 0,5 g soli.

Plusy: są dość smaczne, nie są gumowate, dobra cena

Minusy: skład nie jest najgorszy, ale obyłoby się bez kilku zbędnych dodatków, niestety dostępne tylko w jednym supermarkecie.

Tesco tortilla z ziarnami placki

Skład: 

  • mąka pszenna 53%, 
  • woda, 
  • tłuszcz palmowy, 
  • stabilizatory: glicerol, karboksymetyloceluloza, 
  • guma guar, 
  • otręby pszenne 2,4%, 
  • gluten pszenny, 
  • siemię lniane 1,2%, 
  • substancje spulchniające: difosforany, węglan sodu, 
  • glukoza (z pszenicy), 
  • sól, 
  • regulator kwasowości: kwas jabłkowy, 
  • emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, 
  • substancje konserwujące: sorbinian potasu, propionian wapnia, 
  • środek do przetwarzania mąki: L-cysteina.

Wartości odżywcze:

100 g tego produktu dostarczy 304 kcal, w tym: 

  • 7 g tłuszczu, 
  • 49 g węglowodanów,
  • 9 g białka.

Plusy: placki są tanie, w smaku są lekko gorzkie, co uważam za plus, dobrze smakują na słono i słodko.

Minusy: prawie połowa to dodatki i woda, dostępne tylko w jednym supermarkecie, skład mógłby być zdecydowanie lepszy.

33 fine foods piada

Skład: 

  • mąka pszenna 59%, 
  • woda, 
  • smalec wieprzowy, 
  • skrobia, 
  • sól, 
  • drożdże piwne.

Wartości odżywcze:

100g tego produktu dostarczy 306 kcal, w tym: 

  • 10 g tłuszczu, 
  • 8 g białka,
  • 46 g węglowodanów.

Plusy: bardzo dobre w smaku, skład bez zbędnych dodatków.

Minusy: kiepska dostępność, placków jest mniej niż w pozostałych.

Suchar Wraps Tortilla Bezglutenowa

Skład: 

  • woda, 
  • mąka ryżowa, 
  • margaryna roślinna [oleje i tłuszcze roślinne w zmiennych proporcjach (palmowy, z ziaren palmowych, kokosowy, rzepakowy), woda, sól, emulgator: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromat], 
  • substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol, 
  • błonnik jabłkowy, 
  • białko sojowe, 
  • skrobia ryżowa, 
  • sól, 
  • substancja zagęszczająca: guma guar, guma karobowa, 
  • środek zakwaszający: kwas winowy, 
  • konserwant: sorbinian potasu. 

Może zawierać śladowe ilości białka mleka. Bez laktozy.

Wartości odżywcze:

100g tego produktu dostarczy 299 kcal, w tym: 

  • 6,2 g tłuszczu, 
  • 49 g węglowodanów, 
  • 7,1 g białka, 
  • 1 g soli.

Plusy: brak

Minusy: kiepski smak, gumowy, na pierwszym miejscu w składzie woda, pozostały skład nie zwala z nóg, mógłby być zdecydowanie lepszy, bardzo drogi jak na 2 placki, które są w opakowaniu.

Dijo tortilla placki pszenne grillowane

Skład: 

  • mąka pszenna 63%, 
  • woda, 
  • tłuszcz roślinny (palmowy), 
  • stabilizatory: glicerol, karboksymetyloceluloza, 
  • guma guar, 
  • gluten pszenny, 
  • substancje spulchniające: difosforany węglanu sodu, 
  • glukoza (z pszenicy), 
  • sól, 
  • emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, 
  • regulator kwasowości: kwas jabłkowy, 
  • substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, 
  • błonnik pszenny, 
  • środek do przetwarzania mąki: L-cysteina.

Wartości odżywcze:

100g tego produktu dostarczy 315 kcal, w tym: 

  • 7,7 g tłuszczu, 
  • 53 g węglowodanów, 
  • 7,2 g białka,
  • 2 g soli.

Plusy: duże użycie mąki, mają ciekawy, lekko grillowany posmak, zdecydowanie dobrze komponują się z mięsem i warzywami

Minusy: skład mógłby być lepszy, nie są ogólnodostępne.

Mission tortilla pszenna wraps

Skład: 

  • mąka pszenna, 
  • woda, 
  • oleje roślinne (palmowy), 
  • stabilizatory (glicerol), 
  • kwasy (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), 
  • sól, 
  • emulgatory (E472e, E471), 
  • cukier, 
  • polepszacze (E500), 
  • substancje konserwujące (E202, E282), 
  • naturalny aromat.

Wartości odżywcze:

100 g tego produktu dostarczy 303 kcal, w tym: 

  • 7,6 g tłuszczu,
  • 47,7 g węglowodanów, 
  • 9,4 g białka,
  • 1,5 g soli.

Plusy: w smaku wypadają całkiem dobrze, choć są lekko słodkie.

Minusy: produkt nie jest ogólnodostępny, skład wiadomo, mógłby być lepszy, sporo zbędnych dodatków, których można byłoby uniknąć.

Funtastic wraps tortilla pszenna grillowana

Skład: 

  • mąka pszenna 63%, 
  • woda, 
  • tłuszcz palmowy, 
  • stabilizatory (glicerol, karboksymetyloceluloza), 
  • guma guar, 
  • gluten pszenny, 
  • substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), 
  • glukoza (z pszenicy), 
  • sól, 
  • emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), 
  • regulator kwasowości (kwas jabłkowy), 
  • substancje konserwujące (propionian wapnia, sorbinian potasu), 
  • błonnik pszenny, 
  • środek do przetwarzania mąki (L-cysteina).

Wartości odżywcze:

100g tego produktu dostarczy 315 kcal, w tym: 7,7 g tłuszczu, 

  • 53 g węglowodanów, 
  • 7,2 g białka,
  • 2 g soli.

Plusy: duży udział mąki, w smaku bardzo dobre, atrakcyjna cena.

Minusy: konsystencja niestety gumowa, a skład jak u poprzedników – mógłby być lepszy.

Wniosek

Biorąc pod uwagę wyżej wymienione gotowe placki na tortillę, ze szczerego serca poleciłbym te z firmy 33 FINE FOODS. Nie są gumowe, co jest częste w gotowych plackach. Ma bardzo ciekawy skład i dość atrakcyjną cenę. Smakuje bardzo dobrze na słodko, z owocami i jogurtem, jak również z mięsem oraz jogurtowym sosem i warzywami. Dość kiepsko wypada pod względem składu tortilla bezglutenowa z firmy Suchar. Wysoka cena, a w składzie na pierwszym miejscu woda i substancje zagęszczające, które nadają plackom odpowiedniej konsystencji.

Wiele z tych składników nie jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Większość, mimo strasznych nazw są obojętne, jednak niektóre z nich spożywane w nadmiarze mogą powodować różne zmiany skórne czy nieprzyjemności ze strony układu trawiennego.

Wybierając placki na tortillę kierujmy się składem, najlepiej jak najmniejszym i jak najbardziej naturalnym. A jeśli znajdziemy czas, zachęcam do spróbowania przepisu na domowe placki na tortillę.

Domowe placki na tortillę

Składniki (na 3 sztuki):

  • mąka razowa typ 2000 – 250g
  • oliwa z oliwek 10g
  • 10g proszku do pieczenia
  • 200ml wody (ciepła, ale nie wrzątek)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia (można przesiać przez sitko), przyprawiamy, stopniowo dodajemy wodę, ugniatamy aż konsystencja będzie odpowiednia, dodajemy oliwę i ponownie ugniatamy. Taką masę odstawiamy na około 30 min. Następnie smażymy na patelni najlepiej bez tłuszczu.

Smacznego!

Podsumowanie

Placki do tortilli mogą być zaskakującym dodatkiem do naszej diety. Odpowiednio przyprawiony wsad placka może nieść za sobą ciekawe połączenia smakowe. Natomiast należy zwracać szczególną uwagę na skład, gdyż jak widać, producenci zapełniają placki różnymi stabilizatorami i konserwantami, które niby są bezpieczne, ale w nadmiarze okazać się mogą jednak nie całkiem obojętne dla naszego zdrowia, a na pewno samopoczucia.

Uważam, że od czasu do czasu, gdy pojawią się w diecie takie produkty jak tortilla, mimo że to produkt z mąki pszennej, nie zaważy to na naszej sylwetce, jak całość diety będzie odpowiednio zbilansowana.

Komentarze (3)

__Logan__

Ciekawy artykuł, fajnie że jest porównanie produktów c

ernestfk

gdzie znaleźć można te 33 fine foods piada i jaka jest cena?

Agares25

Imo to już zwykł chleb jest zdrowszy. Mąka pszenna jest lipna. W dodatku olej palmowy do zdrowych nie należy. Wybierając zwykły chleb żytni - wybieramy zdrowszy posiłek. Ogólnie tortilli raczej bym unikał.



Co nowego na forum