SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja
Jakie parówki są najzdrowsze?
Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jakie parówki są najzdrowsze?

Dołącz do dyskusji 1678 odsłon 15 min. czytania

Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota.

Skład parówki – czy rzeczywiście budzi grozę? Okazuje się, że niekoniecznie, co prezentuje poniższe zestawienie kilku wybranych produktów.

Parówka-czym jest i co zawiera?

Parówka to dość tania i bardzo popularna drobno mielona wędlina. Zaliczamy je do produktów nietrwałych. Wytwarzana najczęściej z mięsa wieprzowego lub drobiowego. Choć spotkać również można parówki cielęce.

Parówki powinny być wykonane z mięsa, ale jak wiadomo, w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Producenci, by zaoszczędzić nieco, zamiast mięsa dodają MOM (mięso oddzielone mechanicznie).

Czym jest MOM? MOM pozyskujemy dwiema metodami. Chemiczną, np.: poprzez działanie enzymów, oraz mechaniczną, poprzez skrobanie lub tłoczenie. Niestety mięso to jest gorszej jakości, zawiera zdecydowanie więcej tłuszczu, a to powoduje, że do takich parówek dodać trzeba więcej konserwantów, które chronić je będą przed zepsuciem. Bardzo często w mięsie takim znajdują się resztki kostne. Całokształt sprawia, że takie mięso jest zdecydowanie tańsze, a to wykorzystywane jest przez producentów.

Kolejnymi składnikami parówek są: woda oraz tłuszcz i przyprawy, emulsja oraz osłonka.

Ponadto producenci dodają: wcześniej wspomniany MOM, glutaminian sodu, askorbinian sodu, azotyn sodu, cytrynian sodu, octan sodu, glukozę, białko sojowe, kukurydziane, ekstrakt drożdżowy, skrobię ziemniaczaną, fosforany, błonnik pszenny, ziemniaczany, celulozę.

Oczywiście nie wszystkie te składniki są złe i szkodliwe dla naszego organizmu. Wiele tych konserwantów, stabilizatorów i przeciwutleniaczy ma pochodzenie organiczne. Ale wzbudzić naszą nieufność powinny parówki, które w swoim składzie mają mały procent mięsa, a sporo dodatków.

Najczęściej takie parówki mają kiepski nie tylko skład, ale i smak.

Przyjrzyjmy się zatem zestawieniu, które ułatwi nam wybór

Pikok Piratki

Skład: 93% mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakt przypraw, białko wieprzowe, aromaty, susz z aceroli.

100 g tych parówek dostarczy 276 kcal, w tym 24 g tłuszczu, 14 g białka, 1,2 g węglowodanów oraz 1 g cukrów i 2,3 g soli.

Plusy: bardzo dobry, wyrazisty smak, parówki polecane dla dzieci, dobra konsystencja, bardzo dobry skład, jeden z najlepszych na rynku, który nie zawiera zbędnych konserwantów.

Minusy: kiepska dostępność.

Parówki Sokołów Delikatesowe

Skład: mięso wieprzowe 68%, woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, tłuszcz wieprzowy, sól, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają: seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, wzmacniacze smaku: E 621, E 635, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, substancje zagęszczające: guma guar, karagen, cukier, glukoza, stabilizatory: difosforany, trifosforany, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.

100 g tych parówek dostarczy 256 kcal, w tym 23 g tłuszczu, 12 g białka, 2,6 g węglowodanów, w tym 0,3 g cukru oraz 2,3 g soli.

Plusy: dość dobry, delikatnie podwędzany smak, łatwa dostępność.

Minusy: sporo zbędnych dodatków, dość mało mięsa w składzie.

Nasze Smaki Parówki wyborne

Skład: mięso wieprzowe (71%), woda, sól, E 1420 – skrobia modyfikowana, białko sojowe, przyprawy, E 450, E 451 – stabilizatory, glukoza, E 621 – wzmacniacz smaku, białko kolagenowe wieprzowe, ekstrakty przypraw, E 301 – przeciwutleniacz, E 250 – substancja konserwująca. Produkt zawiera soję. Może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy.

100 g tych parówek dostarczy 251 kcal, w tym 21 g tłuszczu, 13 g białka, 2,7 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 2,5 g soli.

Plusy: dość dobra konsystencja, całkiem przyjemny zapach, ogólnodostępny produkt.

Minusy: niestety w smaku wyczuwalny posmak konserwy, sporo w składzie zbędnych dodatków.

Sokołów parówki z szynki

Skład: mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko sojowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, hydrolizat białka kukurydzianego, ekstrakt drożdżowy, skrobia ziemniaczana, regulatory kwasowości: cytrynian sodu, octan sodu, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

100 g tych parówek dostarcza 217 kcal, w tym 19 g tłuszczu, 10 g białka oraz 1,5 g węglowodanów.

Plusy: bardzo smaczne, duża zawartość mięsa w składzie, są ogólnodostępne.

Minusy: obeszłoby się bez kilku zbędnych dodatków np. jak azotyn sodu.

Morliny Berlinki Classic

Skład: mięso wieprzowe (71%), woda, sól, E 1420 - skrobia modyfikowana, białko sojowe, przyprawy, E 451, E 452 - stabilizatory, glukoza, E 621 - wzmacniacz smaku, E 407 - substancja żelująca, białko kolagenowe wieprzowe, ekstrakty przypraw, E 301 - przeciwutleniacz, E 250 - substancja konserwująca. Produkt zawiera soję.

100 g tych parówek dostarczy 261 kcal, w tym 21 g tłuszczu, 12,9 g białka oraz 2,7 g węglowodanów.

Plusy: przyjemny zapach lekkiego wędzenia, w smaku dość dobre, konsystencja w sam raz, nie za miękkie, nie za twarde, ogólnodostępne, dość duża zawartość mięsa.

Minusy: produkt zdecydowanie byłby lepszy bez dodatków wzmacniaczy smaku.

Pikok Parówki z szynki wieprzowej

Skład: mięso wieprzowe z szynki 93%, woda, sól, skrobia ziemniaczana, glukoza, regulatory kwasowości E331, E262, przyprawy (zawierają gorczycę), białko sojowe, przeciwutleniacze E300, E301, ekstrakty przypraw (zawierają seler), aromaty, ekstrakty drożdży, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E250, może zawierać mleko łącznie z laktozą.

100 g tych parówek dostarczy 277 kcal, w tym 24 g tłuszczu, 14 g białka, 1,2 g węglowodanów oraz 2,4 g soli.

Plusy: dobra konsystencja, dość twarda, wyczuwalny posmak lekkiego wędzenia, spory procent zawartości mięsa, parówki są ogólnodostępne.

Minusy: zapach jest mało wyczuwalny, skład mógłby być zdecydowanie lepszy.

ZM Nove

Skład: mięso wieprzowe 83%, woda, sól, skrobia ziemniaczana, glukoza, cukier, białko wieprzowe, suszone owoce aceroli, suszone warzywa (zawierają seler, marchew), przyprawy, ekstrakty przypraw, kultury bakterii.

100 g tych parówek dostarczy 292 kcal, w tym 26 g tłuszczu, 12 g białka, 2,3 g węglowodanów, w tym 1,2 g cukrów i 2 g soli.

Plusy: bardzo ciekawy skład. Bez zbędnych dodatków, rzadko spotykane kultury bakterii, delikatny smak, lekka konsystencja, polecane również dla dzieci.

Minusy: trudna dostępność, choć producent informuje, że lokuje te produkty w różnych supermarketach, dość wysoka cena, ale warto dać tyle za taki skład.

Tarczyński Parówki z szynki

Skład: mięso z szynki 97%, woda, sól, przyprawy i aromaty, glukoza, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, askorbinian sodu, cytryniany sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, substancje konserwujące, octany sodu, azotyn sodu. Produkt może zawierać śladowe ilości soi, glutenu, mleka, orzechów, migdałów, selera, gorczycy, sezamu, jaj, łubinu.

100 g tych parówek dostarczy 300 kcal, w tym 13 g białka, 3,4 g węglowodanów, w tym 1,6 g cukru, 27 g tłuszczów oraz 2,1 g soli.

Plusy: bardzo duża zawartość mięsa, konsystencja zbita, zapach bardzo przyjemny.

Minusy: smak mało intensywny, skład mógłby być lepszy, niestety cena nie jest adekwatna do jakości, z dostępnością bywa różnie.

Krakus Parówki z szynki

Skład: mięso wieprzowe z szynki 90%, sól, białko sojowe, glukoza, cytrynian trisodowy-stabilizator, askorbinian sodu przeciwutleniacz, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty w tym seler, aromaty dymu wędzarniczego, azotyn sodu-substancja konserwująca. Produkt zawiera soję i seler. Może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka (łącznie z laktozą), gorczycy.

100 g tych parówek dostarczy 283 kcal, w tym 25 g tłuszczu, 16 g białka, 1,4 g węglowodanów, w tym cukry 0,9 g oraz 2,6 g soli.

Plusy: przyjemny, mięsny zapach, zwarta konsystencja, smakowo bardzo dobre, produkt ogólnodostępny, duża zawartość mięsa.

Minusy: gdyby nie azotyn sodu (który nadal jest substancją kontrowersyjną) byłoby całkiem nieźle. Swojego czasu producent parówek dodawał skrobię modyfikowaną, na szczęście zrezygnował z tego dodatku.

Tarczyński Parówki z fileta

Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają gorczycę i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli.

Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają lekką konsystencję.

Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy.

Świat Drobiu Parówki wędzone z kurczaka

Skład: mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 47%, skórki kurcząt, woda, kasza manna (gluten), skrobia ziemniaczana, białko sojowe, przyprawy naturalne i ich ekstrakty, dekstroza, aromaty naturalne, stabilizator :E621, przeciwutleniacz E316, substancja konserwująca E250 i E262.

Plusy: ciężko tutaj dopatrzyć się jakiegoś plusa, jedynie niska cena, ale przy takiej jakości, zupełnie mnie ona nie dziwi.

Minusy: skład fatalny, prawie połowa to MOM, a druga połowa to zbędne dodatki, polepszacze i wypełniacze.

Wniosek

Gdybym miał polecić parówki ze względu na dostępność i jakość, wybrałbym zdecydowanie te z firmy Pikok. Piratki, mają bardzo dobry skład, są też łatwiej dostępne niż parówki z firmy ZM NOVE, które swoim składem kładą wszystkie z wyżej wymienionych. Najgorzej w tym zestawieniu pod względem jakości i smaku wypadają parówki ze Świata Drobiu wędzone z kurczaka, w ich składzie znajduje się MOM, a jego obecność świadczy o kiepskiej jakości danego produktu.

Podsumowanie

Parówki nie należą do najzdrowszej żywności, jednak w ofercie można znaleźć takie, których skład jest całkiem przyzwoity i mogą być one dobrą alternatywą na śniadanie czy kolację. Etykiety parówek należy czytać z uwagą i wybierać te produkty, w których jest jak najwięcej dobrego jakościowo mięsa i jak najmniej zbędnych dodatków. Należy zachować przy tym zdrowy rozsądek i pamiętać, że parówka, zjedzona raz na jakiś czas nie zaszkodzi naszej diecie, jeśli jest ona urozmaicona i dobrze skomponowana.

Komentarze (8)

kurbanczyk

Parówki?!

basmann

a co w tym za problem? Jeżeli nie stanowią głównego składnika diety i mają dobry skład raz na jakiś czas są ok

rogias

A co powiecie o tych ? https://sokolow.pl/produkty/slowianki-parowki-z-fileta 

gokuson

Dobra % zawartość mięsa, szkoda że jest azotyn sodu, ale jest to przyzwoity wybór.

rogias

Bardzo rzadko je jadam ale, mają bardzo dobry smaki troszkę inny od zwykłych parówek i cena w granicach 20zł.

domer

Pod względem składu jeden z lepszych wyborów.

Bull

jak się dobrze wybierze to tragedii nie ma

hannamedynska

Polecam Tradycyjne Jadło. Pierwsze z brzegu parówki: http://www.tradycyjnejadlo.pl/Katalog/Kielbasy-do-parzenia/Parowka-Tradycyjna.html, pozostałe produkty podobnie.



Co nowego na forum