Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą.

Substancje rakotwórcze

Zarówno mutacje genetyczne jak i czynniki środowiskowe mają silny udział w powstawaniu choroby nowotworowej. Od bardzo wielu lat przeprowadzane są badania, których zadaniem jest określenie, jak wielki wpływ mają oba te czynniki na rozwój choroby. Jak widać, w badaniach tych notuje się, iż jednak czynniki środowiskowe mają kluczowe znaczenie w powstaniu około 80-90% nowotworów złośliwych. Dlatego też istotną kwestią jest to, aby dbać o swoje zdrowie, gdyż nie stosując używek takich jak tytoń, czy alkohol, dbając o sylwetkę, uprawiając aktywność fizyczną, dbając o dietę, jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu nawet o 30%.

Czynniki, które mają wpływ na rozwój nowotworu

Czynniki środowiskowe, które mają wpływ na powstanie nowotworu w naszym organizmie, nazywamy czynnikami kancerogennymi. Jest to grupa substancji oraz patogenów, które zdecydowanie zwiększają możliwość wystąpienia nowotworu, szczególnie u osób, które mają do tego predyspozycje genetyczne.

Do takich substancji zaliczamy między innymi (czynniki fizyczne i chemiczne):

  • promieniowanie (UV, jonizujące, w tym promieniowanie rentgenowskie X, gamma, korpuskularne),
  • włókna mineralne,
  • barwniki azotowe, a także aromatyczne aminy (są stosowane bardzo często w przemyśle spożywczym),
  • węglowodory aromatyczne, policykliczne, np.: benzol (substancje te tworzą się podczas smażenia tłuszczów zwierzęcych, a także podczas wędzenia, ponadto ich duże ilości są wytwarzane wraz z dymem tytoniowym),
  • aflatoksyna B1 (powstaje podczas złego przechowywania orzechów czy zboża, aflatoksyna B1 jest wytwarzana przez grzyby pleśniowe),
  • hormony (szczególnie estrogeny),
  • azbest (narażeni na jego działanie są najbardziej pracownicy budowlani, mechanicy samochodowi, czy też stolarze, a także kolejarze),
  • arsen,
  • chlorek winylu,
  • związki nitrynowe.

Istnieją jeszcze czynniki biologiczne, które zapoczątkowane mogą być poprzez wystąpienie wirusa onkogennego, zaliczamy do nich między innymi:

  • wirusowe zapalenie wątroby typu B (ABC) oraz C (HPV),
  • wirus brodawczaka ludzkiego (HPV) w największym ryzyku znajdują się typy: 16 oraz 18,
  • wirus EBV (Epsteina-Barr),
  • wirus KSHV,
  • wirus ludzkiej białaczki typu T (komórkowej typu typu1 (HTLV-1) i typu 2 (HLTV-2) ),
  • HIV,
  • Helicobacter pylori.

Co prócz tego może wywoływać raka?

  • bisfenol A (BPA), składnik też służy do okrywania puszek metalowych,
  • azotyny, a także azotany, stosowane są jako konserwanty, aby zapobiec psuciu się żywności
  • GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie,
  • przetworzona żywność.

Popraw styl życia – silny element profilaktyki nowotworowej

Jak wiadomo, styl życia ma ogromne znaczenie, choć nie jest jedynym wyznacznikiem. Natomiast prawidłowy styl życia może nas w pewnym stopniu uchronić przed nowotworem. Także warto wyeliminować produkty czy substancje, które mogłyby zaburzyć nasze zdrowie czy też samopoczucie. Dlatego warto wdrożyć w swoje życie zdrowe nawyki żywieniowe, skupić się na produktach bogatych odżywczo, aby dostarczyły nam niezbędnych minerałów oraz witamin, a także niezbędnych kwasów tłuszczowych. Dieta powinna być pełnowartościowa, ponadto należy, o ile jest taka potrzeba, kontrolować masę ciała, gdyż otyłość również sprzyja chorobom. Ponadto, należałoby wykluczyć palenie tytoniu (nawet bierne), a także zmniejszyć ilość wypijanego alkoholu oraz zmniejszyć poziom stresu.

Zatem czego nie lubi rak?

Istnieje taka grupa produktów, która rzeczywiście wykazuje pozytywne działanie. Dieta antyrakowa nie różni się niczym, od dobrze zbilansowanej, która zawiera wszystkie zasady poprawnego odżywiania. Dlatego też dieta powinna być różnorodna, tylko w ten sposób możemy zapewnić sobie uzupełnienie ewentualnych niedoborów, które występują w naszym organizmie.

Top 10 produktów w walce z rakiem

Owoce jagodowe – warto je jadać, gdyż zawierają kwas elagowy, wykazuje on silne właściwości antyoksydacyjne, a także antymutagenne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Znajdziemy go między innymi w malinach, truskawkach, a także żurawinie oraz winogronach.

Czosnek i cebula - czosnek zawiera allicynę (szczególnie ten świeżo wyciśnięty), allicyna powstrzymuje wzrost komórek nowotworowych, a także przekształca się w inne związki, takie jak: ajoen, siarczek diallilu (DAS) oraz disiarczek diallilu (DADS), związki te hamują rozwój raka między innymi: macicy, piersi oraz jelita grubego. Zaś cebula bogata jest w kwercetynę, hamuje ona działanie czynników rakotwórczych.

Pomidory – są źródłem likopenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Warto nadmienić, iż likopen najlepiej przyswajany jest z przetworów pomidorowych (np.: koncentratu pomidorowego czy też ketchupu). Likopen zapobiega uszkodzeniom naszego DNA, a także chroni organizm przed występowaniem wielu nowotworów, między innymi: raka piersi, czy też raka prostaty.

Brokuły – są bogactwem sulforafanu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Zaobserwowano to szczególnie w przypadku raka okrężnicy oraz prostaty.

odżywianie nowotwór

Kapusta – zawiera ona glukozynolany, które również wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.

Przyprawy – szczególnie kurkumina, która jest składnikiem curry oraz kapsaicyna, którą znajdziemy np.: w papryczce chili.

Owoce cytrusowe – są bogactwem flawonoidów, które wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Hesperydyna w pomarańczach, a także naringenina i kampferol, w które bogaty jest grejpfrut. Ponadto karotenoidy: β-karoten zawarty między innymi w pomarańczach oraz likopen, który znajdziemy także w czerwonych i różowych grejpfrutach.

Zielona herbata – bogata jest we flawonole, między innymi: epigalokatechina (EGC), epikatechina (EC) czy galusan epigallokatechinowy (EGCG). Polifenole te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a także hamują wzrost komórek nowotworowych.

Winogrona czerwone – zawierają one resweratrol, który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, a także antymutagenne oraz przeciwzapalne. Największe jego stężenie notuje się w skórce tych winogron.

Siemię lniane – bogate jest w lignany, które neutralizują wolne rodniki, są silnymi antyutleniaczami.

Podsumowanie

Niewielkie znaczenie ma płeć czy wiek. Rak atakuje bez względu na to, czy mamy 20 czy 70 lat. Warto również systematycznie się badać, gdyż im szybciej wykryty nowotwór – tym większa szansa na jego wyleczenie. Dlatego też lepiej zapobiegać, aniżeli leczyć, a sposób naszego w jaki się odżywiamy, może nie tylko zapobiegać rozwojowi choroby nowotworowej, ale także zminimalizować ryzyko jej wystąpienia.