Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają zamienników, które w pewien sposób zaspokoją ich wzrokowe, ale najbardziej smakowe pragnienia. Dlatego też firmy, które tworzą strukturą, smakiem i konsystencją podobne słodkości, ale w wersji fit, liczyć mogą na duży szacunek i uznanie oraz wielkie zadowolenie potencjalnych konsumentów.

  1. Nutella - historia
  2. Nutella Ferrero
  3. Podsumowanie

Po raz kolejny firma Allnutrition stara się sprostać wymaganiom swoich klientów, tym razem wprowadzając całkiem niedawno na rynek krem orzechowy o smaku czekoladowym Nutwhey Peanut Choco. Porównajmy zatem oba produkty. Poniżej zestawienie.

Nutella - historia

Jej historia sięga pierwszej połowy XX wieku, a dokładnie 1945 roku, w którym to słynny, włoski cukiernik Pietro Ferrero wpadł na pomysł, by połączyć ze sobą orzechy laskowe, cukier i odrobinę kakao, tworząc słodką masę. Formowało się z niej bloki, które cięło się na cienkie plasterki i zjadało najczęściej z chlebem, w formie kanapki. Pastę tę nazwano Giandujot.

W 1951 roku powstał produkt, pakowany już nie w bloku a w słoiku, swoją konsystencją przypominał delikatny krem, który można było bez problemu rozsmarować na kanapce. Nazwano go SuperCrema.

W 1964 roku powstaje krem Nutella, dzięki Michele Ferrero, który był synem Pietra Ferrero. On dzięki recepturom swojego ojca i swojej niegasnącej nadziei na stworzenie czegoś jeszcze lepszego wyszedł na wyżyny, tworząc, najbardziej popularny krem kanapkowy na świecie.

naleślniki z nutellą

Nutella Ferrero

Skład:

Wartości odżywcze:

100 g Nutelli dostarczy 540 kcal, w tym:

  • 6 g białka
  • 31,6 g tłuszczu (w tym 11 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 57,6 g węglowodanów (w tym 56,8 g cukrów prostych)
  • sól 0,1 g.

Plusy: produkt ten jest ogólnodostępny, jego cena jest atrakcyjna, ostatnimi czasy szata graficzna również, Nutella przyciąga hasłami „kocham Cię”, „dzień dobry”, można też spotkać takie, na których widnieją imiona.

Pierwszy kontakt z kremem, bezpośrednio po otwarciu jest pozytywny, krem jest lekkiej i delikatnej konsystencji, ma piękny, znany zapach, w ostatnim czasie powstało wiele innych produktów z udziałem słynnego kremu czekoladowego np.: batoniki, ale też paluszki, które można zamoczyć w Nutelli.

Minusy: niestety z biegiem lat smak się zdecydowanie pogorszył, takie jest moje odczucie; skład, jak widać, jest kiepski, mimo zapewnień w reklamach to nie tylko orzechy i pożywne mleko i kakao, cukier jest pierwszy w składzie, stąd krem jest bardzo mocno słodki. Jego konsystencja po otwarciu dość szybko twardnieje, nie jest już taka lejąca i nie pachnie już tak ładnie, produkt ten jest bardzo kaloryczny.

Ponadto zawiera kontrowersyjny olej palmowy i wanilinę, która u osób wrażliwych powodować może podrażnienia skóry, nawet egzemę.

krem czekoladowy

Nutwhey Peanut Choco Allnutrition

Skład:

  • orzeszki ziemne 52%
  • substancja słodząca: ksylitol
  • odtłuszczone kakao
  • koncentrat białek serwatkowych WPC 80% [mleko]
  • substancja słodząca: erytrytol
  • gilkozydy stewiolowe
  • aromat.

Wartości odżywcze:

100 g Nutwhey Peanut Choco dostarczy 596,6 kcal, w tym:

  • 32 g tłuszczu (w tym 5 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 35 g węglowodanów (w tym 4,3 g cukrów)
  • 24 g białka
  • 9,3 g błonnika
  • 0,06 g soli.

Plusy: bardzo dobry skład, producent nie używa cukru, co za tym idzie, z tego produktu mogą korzystać nie tylko osoby będące na diecie, ale i diabetycy, produkt ten ma sporo białka i błonnika w składzie, występuje w dwóch smakach: orzechowo-czekoladowym Nutwhey Peanut Choco oraz migdałowym o smaku białej czekolady Nutwhey Almond White.

Po otwarciu produktu wydobywa się piękny czekoladowy zapach, konsystencja jest lekka, idealnie wpasowuje się jako dodatek do naleśników czy omletów, smak Nutwhey Peanut Choco niczym nie odbiega i złudzeniem przypomina smak Nutelli.

Minusy: niestety produkt ten nie jest ogólnodostępny, najczęściej spotkać go można w sklepach stacjonarnych z odżywkami, ewentualnie w Internecie, ciężko oderwać się od opakowania.

Wniosek

Niestety z przykrością trzeba stwierdzić, że to, co producenci mówią w reklamach o Nutelli, w rzeczywistości jest kłamstwem. Producent zapewnia nas, że to pożywny dodatek do naszego śniadania, a analizując skład, zauważyć można, że nijak cała ta dobroć płynąca z reklamy ma się do rzeczywistości.

Producenci wychwalają ten słodki krem, że zawiera on orzechy, kakao, nic bardziej mylnego. W składzie jako pierwsze cukier, a orzechów tyle, co kot napłakał - 13%, dla porównania w Nutwhey Peanut Choco jest ich 52%, z tym, że ziemnych. Z biegiem czasu smak Nutelli też uległ istotnej zmianie, dla porównania niemiecka Nutella jest zdecydowanie smaczniejsza.

Jeśli chodzi o Nutwhey Peanut Choco to zdecydowanie lepszy i zdrowszy zamiennik Nutelli, ma ciekawy skład, smakowo bardzo przypomina popularny krem i przede wszystkim nie zawiera cukru, dlatego też skorzystać mogą na tym osoby będące na diecie redukcyjnej, ale też osoby chorujące na cukrzycę.

Może być też dobrym zamiennikiem Nutelli dla dzieci, gdyż zawarty w nim ksylitol nie powoduje próchnicy ani nie podnosi cukru we krwi.

Ze swojej strony serdecznie polecam Nutwhey Peanut Choco, gdyż mimo swojej ceny i dostępności jest on zdecydowanie lepszym produktem, który może gościć w naszej diecie. Warto go spróbować.

Podsumowanie

Mając do wyboru taki wachlarz produktów fit, które w ostatnim czasie powstały dla dobra konsumentów, mamy z czego wybierać. Jesteśmy też bardziej świadomi tego, że producenci mogą próbować wykorzystywać naszą niewiedzę. Na szczęście coraz większy procent osób czyta skład przed zakupem, wiele osób dzięki temu wybiera zdrowsze produkty, dbając o swoje dobro i swoich bliskich.

Produkty te, które swoim składem są w stanie się poszczycić, mogą być ciekawym dodatkiem i alternatywą dla osób lubiących urozmaicenia w swojej codziennej diecie.

Jak widać, są kremy, nawet te o smaku czekolady, które mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowsze. Dlatego wybierajmy świadomie.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)