Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu.

Cukier i kofeina, które są zawarte w większości produktów energetycznych to dobre źródło energii, ale działają one jak szybki strzał. Szybki przypływ energii, chwila większych obrotów i nagły spadek. Dlatego też częściej zaleca się podczas prowadzenia samochodu pić napoje izotoniczne, niż energetyczne właśnie z powodu tego szybszego spadku energetycznego. Witaminy i minerały dłużej nas utrzymają „w pełni gotowości”, niż cukier i kofeina.

Wracając do produktów naturalnych, niektórych wręcz powszechnych… Na jakich produktach możemy polegać, żeby zwalczyć zmęczenie? 

Woda

Woda nie ma wartości energetycznej, ale zobaczcie co najczęściej mają przy sobie sportowcy – wodę. To ona gasi pragnienie, orzeźwia i nawadnia organizm. Jej braki są jednym z winowajców zmęczenia, bólu głowy, spadku koncentracji i nastroju.

Nasiona chia

Nasiona chia to dość znany i powszechny produkt w diecie. Z pewnością widzieliście kolorowe desery z ich udziałem – tak niewiele trzeba, by stworzyć arcydzieło. Nasionka te znane są także ze swojego bardzo bogatego składu. Zawierają dużo witamin i minerałów, są świetnym antyoksydantem i poprawiają ogólny stan zdrowia. Co ciekawe, pomagają one także w nawodnieniu ciała, ponieważ potrafią wchłonąć duże ilości wody, co widać po tym, gdy namoczone zaczynają pęcznieć.

Banany

Banan to chyba najpopularniejsze źródło szybkiej i zdrowej energii. Nic dziwnego, bo jest to źródło węglowodanów i potasu. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że jego działanie zbliżone jest do działania izotoników, a do tego zawiera jeszcze błonnik, więc dba o nasze procesy trawienne.

banany

Quinoa

Komosa ryżowa to świetne źródło węglowodanów, białka, błonnika i żelaza. Jest to jedna z bardziej wartościowych kasz, która stanowi smaczny dodatek do posiłku i jest również kopalnią wartości odżywczych.

Zielona herbata

Zieloną herbatę każdy zna i chyba nie ma nikogo, kto by jej nie utożsamił ze zdrowym trybem życia. Jest to połączenie kofeiny i L-teaniny, co daje nam świetne źródło “kopa energetycznego”. Dodatkowo poprawia sprawność umysłu. Zatem, jeśli pracujesz, potrzebujesz wsparcia zarówno dla ciała, jak i głowy, to warto wyrobić sobie nawyk popijania zielonej herbaty.

Płatki owsiane

Płatki to kolejne źródło energii i wartości odżywczych. Zwykle jemy je na śniadanie, ale tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by uwzględnić je także o innej porze. Zawierają dużo błonnika, całkiem sporo białka, a do tego mają niski ładunek energetyczny, więc uwalniają energię stopniowo, stabilizując poziom cukru (pod warunkiem oczywiście, że nie dodajemy do nich cukru). Ich zaletą jest też uniwersalność – można z nich wyczarować niemal wszystko i w każdej gamie smakowej.

Migdały

migdały

Tłuszcze niegdyś zniesławione, dziś uwielbiane (pod warunkiem, że z dobrego źródła). To świetne źródło energii i innych cennych wartości. Migdały są pełne tych zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią nas przed nadmiernym zmęczeniem.

Fasola

Fasola jest kolejnym produktem, który może być dla nas doskonałym źródłem energii. Łączy w sobie zarówno węglowodany, jak i białka. Zawiera także błonnik, dzięki czemu sprzyja regulacji poziomu cukru we krwi, unikając tym sposobem szybkich skoków i spadków energetycznych.

Pełnoziarnisty chleb

Generalnie pieczywo nie jest uznawane za najdoskonalszy produkt. Jednak, gdy zachowujemy umiar, dbamy o wartościowe dodatki i wybieramy dobre jakościowo pieczywo to nic złego się nie stanie. Pełne ziarna to kolejne źródło energii i bogactwo mineralne, dzięki któremu utrzymujemy wysoki poziom energii przez długi czas.