SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja
Nadmierny apetyt na określone produkty - przyczyny i objawy
Dietetyka i zdrowe odżywianie

Nadmierny apetyt na określone produkty - przyczyny i objawy

Dołącz do dyskusji 2038 odsłon 4 min. czytania

Nadmierny apetyt na określone produkty może być wynikiem niedoborów, z jakimi zmaga się nasz organizm. Nieodpowiedni styl życia, brak różnorodnej i bogatej w substancje odżywcze diety może doprowadzić do braków witamin, minerałów czy innych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Zachcianki mogą być jednym z sygnałów, że coś jest nie tak i czegoś brakuje w naszej diecie.

Niedobory a choroby

Niedobory pierwiastków mają wpływ na procesy, które dzieją się w naszym organizmie. Tak właśnie jest w przypadku chromu. Zapewnienie odpowiedniego poziomu zapobiega skokom insulinowym i pozwala regulować apetyt. Niedobór witamin z grupy B, zbyt mała ilość w pożywieniu lub problemy z wchłanianiem powodują zbyt małe dostarczanie energii do komórek i ciągle uczucie zmęczenia. A to może powodować chęć na słodkie i węglowodanowe przekąski, które w szybki sposób dostarczą brakującej energii.  Nawet ochota na czekoladę może być związana z niedoborem magnezu, siarczanu czy fosforu.

Słone smaki

Apetyt na słone przekąski może być związany z niedoborem sodu, chloru lub krzemu. Ciągła ochota na frytki i chipsy może być spowodowana również odwodnieniem. Jak to możliwe? Sól wiąże wodę i zatrzymuje ją w komórkach. Jeśli nasz organizm zmaga się z odwodnieniem instynktownie stymuluje nas do dostarczenia czego co zatrzyma proces utraty wody i mogą to być właśnie słone przekąski. Duża ilość soli w diecie może spowodować niedobory innych pierwiastków np. potasu, który będzie związany ze smakiem na przetwory pomidorowe czy pomidory.

Apetyt na pikantne

Czasami może pojawić się niekontrolowana chęć na spożycie czegoś pikantnego. Ostro przyprawiane potrawy z pieprzem, chili, curry mogą być objawem niedoboru cynku, który odpowiada za wypłukiwanie prócz żelaza i wapnia również kwasu fitynowego. Kwas fitynowy jest zawarty w nieoczyszczonym ziarnie i staje się przyswajalny podczas procesów fermentacji. Dlatego najzdrowszym pieczywem jest to robione na zakwasie. Ochota na ostre dania może również sygnalizować problemy z przemianą materii. Zjedzenie czegoś ostrego może ją przyspieszyć. Dobrym źródłem cynku są pestki dyni, słonecznika, jaja, rośliny strączkowe oraz czosnek, więc warto dbać o obecność tych produktów w naszej diecie.

Inne zachcianki

Ochota na mięso może być spowodowana niedoborem żelaza lub zaburzeniami w wchłanianiu. Chęć na produkty mleczne może sugerować niski poziom wapnia, magnezu i fosforu. Ochota na cytrusy, kwaśne ogórki czy grzybki w occie może świadczyć o niedoborze magnezu lub zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. A apetyt na ryby czy owoce morza może być związany z niedoborami jodu lub problemami z tarczycą. Nasz organizm może wielokrotnie sygnalizować nam swoje potrzeby. Nie powinno się jednak każdej zachcianki tłumaczyć niedoborami. Ważne jest, aby obserwować swój organizm i przede wszystkim dbać o zdrową i różnorodną dietę.

 

Komentarze (3)

tomaszS

Ja to mam chyba niedobór wszystkiego x2 %-)

Bull

apetytu niestety wyłączyć się nie da, a tu mowa o takim bardzo ukierunkowanym

zielonyy123

A co, jeśli mam non stop straszny na pizze?ale neapolitanska, na cieniutkim cieście ????



Co nowego na forum