SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja
Jarmuż - co w sobie kryje?
Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jarmuż - co w sobie kryje?

Dołącz do dyskusji 612 odsłony 10 min. czytania

Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny.

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Najczęściej spotykane jednak są liście o ciemnozielonym zabarwieniu, które mają charakterystyczny smak - są gorzkawe. Dlatego jarmuż najlepiej smakuje zimą, gdyż po pierwszych przymrozkach traci on swój gorzki posmak. Roślina ta na szczęście odporna jest na zimno, więc można cieszyć się nią przez cały rok.

Choć wydawać się może, że jarmuż to nieco egzotyczne warzywo, był on znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, do Polski dotarł dopiero pod koniec XIV wieku. Kiedyś niestety gościł na stole raczej w formie dekoracji, obecnie mamy sporo ciekawych przepisów, w których użycie jarmużu udoskonala smak potrawy. Jarmuż od pewnego czasu triumfuje wśród ludzi aktywnych, dbających o dietę.

Właściwości jarmużu

Wartości odżywcze oraz zawartość składników mineralnych w przypadku jarmużu jest uzależniona od takich czynników jak: metody uprawy, sposób nawożenia, rodzaj i skład gleby, a także od długości okresu wzrostu. Jarmuż zaliczany jest do żywności, nazwanej „superfoods”, która nie tylko odżywia, ale też wspomaga nasz organizm w walce z niektórymi schorzeniami, potrafi działać leczniczo.

W liściach jarmużu znajdziemy bogactwo cennych dla zdrowia właściwości.

Słynie on między innymi z dużej dawki witaminy K, a dokładnie K1, która w naszym organizmie odpowiada za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także zapobiega krwawieniom wewnętrznym. Warto też dodać, że witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji. Niedobór tej witaminy doprowadzić może do krwawień przewodu pokarmowego. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, przekonują, że jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.

Ponadto roślina ta zawiera w sobie mnóstwo witaminy A, uczestniczy ona w budowaniu naturalnej odporności naszego organizmu. Dzięki niej nasza skóra, włosy i paznokcie są w dobrym stanie. Jej braki doprowadzić mogą do tak zwanej „kurzej ślepoty”.

Jarmuż jest trzecim pod względem zawartości witaminy C warzywem, zaraz po papryce i natce pietruszki, jak wiadomo, wspiera ona naszą odporność, dzięki jej udziałowi szybciej goją się rany, siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Kolejną z zalet jarmużu jest spora zawartość wapnia, który odgrywa istotną rolę w prawidłowym dopływie krwi do wszystkich tkanek w naszym ciele. W 100 g świeżych liści znajdziemy około 150 mg tego pierwiastka. Warzywo te pochwalić się może również sporą zawartością żelaza, dlatego włączyć do diety powinny go osoby, które nie spożywają produktów odzwierzęcych.

Jarmuż zawiera również potas, dzięki któremu nasze naczynia krwionośne są bardziej drożne. Wraz z wapniem odpowiada za regulację ciśnienie krwi.

Zawarty w jarmużu chlorofil wykazuje działanie alkalizujące. Odkwasza organizm, zwalcza infekcje, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i regenerująco.

Poza tym jarmuż zawiera karotenoidy (beta-karoten, luteinę, zeaksantynę) – są to przeciwutleniacze, które wykazują działanie hamujące szkodliwe procesy oksydacyjne, co za tym idzie, są cenne w profilaktyce leczenia raka. Mogą zapobiegać jego rozwojowi.

W walce z wolnymi rodnikami pomogą również inne substancje, które znajdziemy w tym warzywie, a zwłaszcza witamina E, która nazywana jest witaminą młodości, odpowiada między innymi za płodność, do jej niedoborów dochodzi mimo wszystko bardzo rzadko.

Roślina ta jest też źródłem sulforafanu, związek ten wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.W jarmużu kryje się również witamina B3 (kwas foliowy), uczestniczy ona w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi, oddziałuje bardzo korzystnie na nasz układ nerwowy, jej niedobory mogą prowadzić do problemów z pamięcią, bóli głowy czy bezsenności. Jak zauważyć można, jarmuż ma sporo prozdrowotnych właściwości.

Jarmuż - niebezpieczny?

Niestety jarmuż w nadmiarze również może zaszkodzić. W jarmużu znajdziemy szczawiany, na ich zawartość powinni uważać ci ludzie, którzy mają problem z kamicą nerkową. Nadmiar szczawianów może prowadzić do obniżenia żywotności plemników, zapalenia stawów, a nawet zaburzyć pracę serca.

Ponadto jarmuż zawiera związki, jakimi są goitrogeny, osoby z niedoczynnością tarczycy powinny na nie uważać, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na metabolizm jodu, obniżając jego stężenie w organizmie, a to prowadzić może do zaburzenia pracy tarczycy. Oczywiście nie znaczy to, że całkowicie trzeba rezygnować ze spożywania tego cennego warzywa, ale przy pewnych schorzeniach lepiej uważać na zjadaną ilość.

W celu zmniejszenia niekorzystnego działania i szczawianów, i goitrogenów, możemy jarmuż gotować przez około 3-4 minuty bez przykrycia, ale niestety obróbka ta spowoduje straty innych składników (najbardziej witaminy C).

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, idealnie wpasuje się w dietę redukcyjną, ale nie tylko. Jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. W Polsce mamy problem z przyrządzeniem potraw z jego użyciem.

Oczywiście danie z jarmużem powinno być na tyle proste, by można było zachować wszystkie wartości odżywcze tego warzywa. Najlepszy i najzdrowszy wypada zjadany na surowo, poszatkowany, dodany do sałatki czy koktajlu. Koktajle to ostatnio numer jeden. Zmiksowany jarmuż z bananem czy ananasem wypada bardzo smakowicie.

Na jego bazie robić też można sosy z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek czy też zupy, które po jednym spróbowaniu na stałe zagoszczą w naszej diecie.

Jednym, równie popularnym, pomysłem na danie z tym warzywem, są chipsy z jarmużu, które mogą być smaczną i zdrową alternatywą dla zwykłych, kalorycznych przekąsek.

ZAPIEKANKA Z JARMUŻEM I MAKARONEM

Składniki:

  • 60g pełnoziarnistego makaronu
  • 200g jarmużu
  • 200g pieczarek
  • 100g cebuli
  • 200g mięsa z kurczaka (wcześniej zmielonego)
  • 30g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 10g masła klarowanego

Przygotowanie:

Mięso doprawić, podsmażyć na maśle. Makaron ugotować (al dente), pieczarki, jarmuż oraz cebulę posiekać na mniejsze kawałki. Przygotować naczynie żaroodporne, na spodzie układać kolejno: makaron, jarmuż, pieczarki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem i posypać tymiankiem. Dać połowę mięsa i posypać połową parmezanu, czynność powtórzyć, tak by powstały z każdego składnika dwie warstwy. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-35min.

Smacznego!

Podsumowanie

Nikt nie zaprzeczy, iż jarmużu ma wiele zalet, dlatego powinien być nieodłącznym elementem diety nie tylko osób aktywnych. Ku uciesze dietetyków staje się coraz bardziej popularny. Jarmuż jest warzywem, które swoimi właściwościami aż zadziwia. Jeśli jeszcze nie próbowałeś dań z jarmużem, znajdź czas i możliwości, by to zmienić. Eksperymentuj z nim w kuchni i czerp to, co w nim najcenniejsze. A Twój organizm Ci za to podziękuje. 

Komentarze (0)



Co nowego na forum