Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego,  bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt energetyczny i nie ma warunków do spełniania swoich funkcji.

Obecnie bardziej doceniamy wartości jelit, zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Popularne stało się suplementowanie probiotyków i prebiotyków. Koncerny farmaceutyczne zapewne zacierają ręce. Dobrze dobrane suplementy rzeczywiście mogą wspomóc pracę jelit, ale na nic się zdadzą, jeśli higiena naszego życia i odpowiednie odżywianie będą poza zasięgiem naszych zainteresowań.

Poniżej przedstawione są jedne z lepszych pokarmów przyjaznych dla jelit, dzięki którym pracują one na wyższych obrotach i zgodnie ze swym przeznaczeniem.

1. Kimchi

Sfermentowana kapusta koreańska zawiera dwa szczepy cennych dla naszych jelit bakterii - Lactobacillus i Bifidobacterium. Właściwości kimchi są bardzo podobne do naszej kiszonej kapusty. Jest źródłem błonnika, wielu składników mineralnych, oczyszcza organizm z pasożytów i mówi się, że może wpływać pozytywnie na leczenie nowotworów. 

Jak powstaje kimchi? O dziwo nie jest to nic wymyślnego. Składniki kimchi są dość powszechne - kapusta pekińska, rzodkiew japońska, cebula, papryka chilli, czosnek, sól morska, imbir, mąka ryżowa i cukier. Po samym składzie widać, że jest to pikantna potrawa.

2. Kombucha

Pod tą tajemniczą nazwą znajduje się sfermentowana herbata. Być może brzmi dziwnie, ale wygląda jeszcze dziwniej! Bo czy słoik herbaty z grubą galaretowatą warstwą na wierzchu wygląda zachęcająco? Nieszczególnie, ale znając właściwości tego napoju może część z Was zachęci się do spróbowania.

Kombucha znana jest także pod nazwą grzybek tybetański. Jest bardzo bogatym źródłem wielu składników odżywczych takich, jak witaminy z grupy B, witamina C, cynk, magnez, wapń, miedź i żelazo. Dodatkowo zawiera także kwasy organiczne takie, jak kwas octowy, glukonowy i mlekowy. Co ciekawe napój z grzybka tybetańskiego zawiera również kofeinę, cukier i alkohol.

Do najbardziej kluczowych właściwości napoju zaliczyć można poprawę odporności, łagodzenie objawów przewlekłego zmęczenia, problemów żołądkowych.

3. Jogurt

Jogurt podobnie, jak kimchi i kombucha to również produkt powstający w procesie fermentacji. Regularne spożywanie poprawia pracę układu pokarmowego i ogólną jakość życia.

jogurt

Niestety w sklepach mamy jogurty różnej jakości i warto poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie tych jogurtów, które mają co najmniej 1 miliard aktywnych szczepów bakterii. Dobrym pomysłem jest zainwestowanie w jogurtownice i samodzielne wytwarzanie jogurtu (można wtedy kontrolować jego skład). Nie jest to drogie urządzenie, więc dla miłośników jogurtów, kefirów itp. może się to okazać całkiem dobrym rozwiązaniem.

4.  Jerozolimskie karczochy

Znana też jako topinambur,  nie jest jeszcze zbyt popularna rośliną i być może wielu z Was nigdy jej nie próbowało. A warto, ponieważ dodaje ciekawego smaku do potraw i ma oczywiście wiele wartości odżywczych. Wyglądem przypomina coś pomiędzy ziemniakiem a imbirem, smak z kolei ma wyrazisty, trochę przypomina karczochy. Topinambur zawiera inulinę, naturalny prebiotyk, który wspiera pożyteczne dla naszego organizmu bakterie. Inulina nie jest trawiona przez ludzkie enzymy i trafia w niestrawionej formie do jelita grubego. Tam fermentuje i odżywia florę bakteryjną, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit i wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Inulina jest pozytywna dla naszego organizmu, ale nie jest wskazany jej nadmiar, dlatego też wprowadzanie do diety produktów, które ją zawierają (poza topinamburem również: cykoria, szparagi, czosnek, korzeń mniszka lekarskiego) należy wykonywać stopniowo, w niewielkich ilościach.

5. Młody jęczmień

Młody jęczmień staje się coraz bardziej popularny i w sumie nic w tym dziwnego, bo tak, jak wszystkie prezentowane tu produkty ma wiele cennych właściwości. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, wspomaga leczenie trądziku i niweluje bóle stawów, żołądka.

Jest też źródłem błonnika, więc poprawia perystaltykę jelit, a także wspomaga odchudzanie. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C i E, beta karoten, cholinę, wapń, żelazo, cynk, magnez i ponad 20 enzymów.

6. Jabłka

Jedno z najczęściej spożywanych przez nas owoców. Już jedno jabłko dziennie zaopatrzy nas w sporą dawkę pektyn. Owoc ten reguluje procesy trawienne i stanowi szybką, słodką przekąskę, gdy dopadnie nas mały głód.

jabłko jelita

7. Makaron shirataki

Słyszeliście o makaronie, który ma zaledwie kilka kalorii na 100 g produktu? To właśnie makaron shirataki wyprodukowany z konjacu. Ma neutralny smak i delikatną konsystencję. Jego zaletą jest to, że może być spożywany przez osoby na diecie wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej i wielu innych. Dzięki temu, że nie ma dominującego smaku można go przyrządzić na wiele sposobów poprzez dodanie przypraw.

Makaron shirataki nie zawiera prawie żadnych składników odżywczych. Jego zaletą jest niska kaloryczność, więc może być spożywany przez osoby z nadwagą. Zwiększa objętość posiłku, dzięki czemu nie odczuwa się aż tak bardzo deficytu kalorycznego.

8. Kakao

W tym zestawieniu znajduje się również kakao i to wcale nie jest wymówka, by zezwolić sobie na bezkarne podjadanie czekolady. O dziwo kakao ma także działanie prebiotyczne. Jak to możliwe? Wszystko dzieje się za sprawą polifenoli, które po połączeniu się w większe cząsteczki stają się pokarmem dla bakterii. Warunkiem jest jednak wysoki procent zawartości kakao - minimum 70%, bez tłuszczy trans i bez cukru.

9. Otręby pszenne

Zawsze mówi się, że powinno się sięgać po jak najmniej przetworzoną żywność. Również pełne ziarno będzie mieć więcej wartości odżywczych, niż jego przetworzona, oczyszczona wersja. Otręby pszenne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak  sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek ten występuje w nadmiernych ilościach.