Część osób poleca spożywanie owoców w okresie potreningowym, inni przekonują, że owoce zawierają zbyt dużo fruktozy i zalecają przyjmowanie odżywek węglowodanowych opartych na węglowodanach złożonych. Tak czy inaczej pożywanie owoców niesie szereg różnego typu korzyści.

Przede wszystkim stanowią one naturalne źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, dostarczając jednocześnie witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy i błonnika. Zamiast pić potreningowe napoje możesz z powodzeniem sięgnąć po owoce wymienione w dzisiejszym artykule.

Owoce a trening i regeneracja powysiłkowa

W czasie treningu redukują się zapasy glikogenu mięśniowego i wątrobowego. Przyjęcie węglowodanów w okresie potreningowym wspomaga  szybkie uzupełnienie poniesionych strat. Dzięki szybkiemu uzupełnieniu węglowodanów organizm jest w stanie szybciej i lepiej się zregenerować. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza u osób, które wykonują treningi 2 x dziennie lub w krótkim odstępie czasu.

owoce

Czy owoce nadają się do uzupełnienia glikogenu po treningu?

Tak, owoce nadają się do uzupełnienia glikogenu po wysiłku fizycznym. Owoce są źródłem zarówno fruktozy, jak i glukozy, a ich spożycie wywołuje umiarkowaną odpowiedź insulinową, dzięki czemu tkanka mięśniowa może się efektywnie regenerować. Korzyść ta dotyczy zwłaszcza sportowców wytrzymałościowych oraz trenujących w dłuższych jednostkach czasowych.

Po treningu sprawdzą się lepiej owoce zawierające więcej węglowodanów i takie, w których stosunek fruktozy do glukozy jest wyrównany.

Idealnym przykładem takich owoców są dojrzałe banany.

Nie tylko węglowodany

Owoce są nie tylko źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, ale również witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. W owocach znajdziemy między innymi potas, który wpływa korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Powstaje wówczas korzystne środowisko dla enzymów biorących udział w syntezie białek mięśniowych.

Zjadając owoce dostarczamy również sporej ilości wody, co wpływa korzystnie na nawodnienie organizmu.

Tych owoców powinieneś spróbować po treningu!

Banany

Są stosunkowo bogate w węglowodany. Dostarczają magnez i potas. Posiadają odpowiednie proporcje fruktozy do glukozy.

Pomarańcze

Znajdziesz w nich witaminę C, witaminę A, błonnik oraz wapń i sporo wody.

Ananasy

Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie.

Truskawki

Zawierają antocyjany, które pomagają spalić tkankę tłuszczową.

Kiwi

Znajdziesz w nich witaminę K, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który przyczynia się do produkcji krwinek czerwonych oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.