SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja
Jakie grzyby zbierać?
Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jakie grzyby zbierać?

Dołącz do dyskusji 360 odsłon 15 min. czytania

Sezon na grzyby nadal jest w pełni. Pogoda idealnie im sprzyja. Wystarczy wziąć koszyk i wyruszyć samemu lub z rodziną czy znajomymi do lasu. Przekonany jestem, że wyjdziemy z wieloma zdobyczami.

Zanim wybierzemy się na grzybobranie, dobrze byłoby się do niego przygotować. W sieci, jak i w bibliotekach istnieją atlasy grzybów jadalnych, które znaleźć można w polskich lasach. Dobrze jest dokładnie je poznać, gdyż nieumiejętne zbieractwo grzybów, a później ich konsumpcja grozić może nie tylko złym samopoczuciem, ale zaważyć może mocno na naszym zdrowiu. Jeśli ktoś jest miłośnikiem grzybów tylko podczas konsumpcji i nie interesują go wojaże po lesie, w świeże, jak i suszone grzyby zaopatrzyć się może na targowiskach, ale też w mniejszych bądź większych sklepach i supermarketach.

Poniżej porównanie trzech grzybów: kurki, borowika oraz pieczarki uprawnej.

Grzybobranie

W Polsce zbieranie grzybów ma bardzo długą tradycję. Kiedyś ceniono je, gdyż były jednymi z podstawowych produktów spożywczych. Obecnie na grzyby chodzi się dla relaksu, odprężenia, obycia się z naturą oraz dla satysfakcji, że to, co przyniesiemy w koszach, może być użyte w naszej kuchni, a jak wiadomo, grzyby są bardzo aromatyczne i potrawy z nimi są niesamowicie smaczne.

Optymalną porą, aby wybrać się do lasu, jest sezon od lipca do października, ale są i takie gatunki, które znaleźć można nawet do pierwszych przymrozków.

Najczęściej spotyka się w lasach borowiki, kanie, podgrzybki, opieńki, kurki, maślaki czy koźlarze.

W Polsce występuje około 5 tysięcy grzybów owocnikowych, z czego znaczną część stanowią gatunki jadalne, a najbardziej urodzajne lasy są w województwie wielkopolskim, lubuskim, pomorskim oraz podkarpackim, choć na Śląsk też jest ich coraz więcej.

Grzyby pełne witamin

Grzyby oczywiście ceni się najbardziej za ich smak oraz aromat, jakiego nadają potrawom. Natomiast niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że grzyby to naprawdę bogate źródło witamin i minerałów, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu.

Świeże grzyby jadalne, w większości, a dokładnie w 90% składają się z wody, co czyni je produktem niskokalorycznym, suszone natomiast mają kalorii o wiele więcej.

  • grzyby świeże około 34-50 kcal na 100 g
  • grzyby suszone około 230-250 kcal na 100 g

Kapeluszniki w kuchni

Grzyby są bardziej lub mniej wykorzystywane. Jedni lubią je jako dodatek do jajecznicy, kapusty, inni robią z nich aromatyczny farsz do pierogów czy dodatek do makaronu, ale też wykorzystywane są jako dodatek do krokietów, jeszcze inni lubują się w zupach grzybowych. Możliwości jest wiele, każdy ma swoją.

Nie da się ukryć, że wiele potraw bez dodatku grzybów zdecydowanie gorzej by wypadło. Święta bez nich i tego aromatu w kuchni są praktycznie nie do wyobrażenia.

Grzyby można suszyć, mrozić, stąd korzystać z ich dobrodziejstwa można przez cały rok, nawet jeśli wypady do lasu nie są naszą mocną stroną.

Porównanie grzybów

Borowik szlachetny

Należy do rodziny borowikowatych, jest grzybem bardzo aromatycznym, wykorzystywanym na wiele sposobów w kuchni, nadaje się do bezpośredniego spożycia, można go też marynować, suszyć oraz mrozić. Ma kilka nazw, w zależności od tego, w jakim rejonie się go zbiera. Ponadto borowik ma kilka gatunków, wiele z nich jest niejadalna.

Borowik szlachetny występuje od czerwca do listopada, ale czasem znaleźć go można nawet w okolicach grudnia, jeśli miesiąc ten jest wyjątkowo ciepły. Prawdziwki występują w lasach iglastych, mieszanych i liściastych. Borowik szlachetny charakteryzuje się wysoką zdolnością do kumulowania metali ciężkich, w tym rtęci, dlatego też, grzyby należy zbierać z dala od ruchliwych ulic oraz autostrad.

 

Wartości odżywcze

100 g borowików szlachetnych dostarczy około 38 kcal, w tym:

  • 2,8 g białka
  • 0,4 g tłuszczu
  • 5,6 g węglowodanów.

Witaminy

  • 0,03 mg witaminy B1
  • 0,37 mg witaminy B2
  • 2,5 mg witaminy C
  • 0,63 mg witaminy E

Składniki mineralne

  • 9 mg wapnia
  • 1 mg żelaza
  • 15 mg fosforu
  • 6 mg sodu

Przepis na makaron z krewetkami i borowikami

Składniki:

  • 150 g krewetek
  • 150 g borowików
  • 60 g makaronu (żytni, pełnoziarnisty)
  • 100 g śmietany 18%
  • 30 g masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Czyścimy grzyby, krewetki oraz płuczemy natkę pietruszki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem około 5-8 min., po tym czasie wrzucamy krewetki, mieszamy i znów dusimy kilka minut. Dodajemy chochelkę wody z makaronu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy oraz mieszamy go ze śmietaną, całość dodajemy do duszących się grzybów i krewetek. Dusimy kilka chwil i zostawiamy na około 5min pod przykryciem, aby smaki mogły się połączyć. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy, nakładamy na talerz makaron, na wierzch krewetki i grzyby, a całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kurki

Kurki należą do grzybów z rodziny pieprznikowatych, są bardzo charakterystyczne, mało kto ich nie zna. Są żółtego lub pomarańczowego ubarwienia, mają pokarbowany kapelusz i bardzo charakterystyczny zapach. Mówi się też na nie liszki, pieprznik jadalny, ale też lisica. Sezon na zbieranie kurek przypada na okolice czerwca do października, ale oczywiście wszystko zależy najbardziej od pogody. Kurki najczęściej spotyka się w lasach iglastych, zazwyczaj w skupiskach po kilka, kilkanaście sztuk. Kurka ma swojego niejadalnego sobowtóra, jest nim lisówka pomarańczowa, która nazywana jest także fałszywą kurką.

Kurek, w przeciwieństwie do innych grzybów, nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Natomiast ich smakiem możemy się cieszyć cały rok, gdyż można je mrozić. Zanim zamrozimy kurki, najlepiej najpierw je ugotować, wtedy zatrzymają maksimum swojego smaku i aromatu.

Wartości odżywcze 

100 g kurek dostarczy 38 kcal, w tym: 

  • 1,49 g białka
  • 0,53 g tłuszczu
  • 6,68 g węglowodanów

Witaminy

  • 212 IU witaminy D
  • 0,015 mg witaminy B1
  • 0,215 mg witaminy B2
  • 4,085 mg witaminy B3
  • 0,044 mg witamina B6
  • 2 µg kwas foliowy
  • 1,075 mg kwas pantotenowy 

Składniki mineralne

  • 15 mg wapnia
  • 3,47 mg żelaza
  • 13 mg magnezu
  • 57 mg fosforu
  • 506 mg potasu
  • 9 mg sodu
  • 0,71 mg cynku
  • 0,35 mg miedzi
  • 0,29 mg manganu
  • 2,2 µg selenu
  • 1 mg fitosteroli

Przepis na omlet z kurkami i mozzarellą

Składniki:

  • 60 g kurek
  • 5 g czosnku
  • 60 g mozzarelli
  • 2 jajka
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 40 g oliwy
  • sól, pieprz
  • garść rukoli
  • 6 g masła klarowanego

Przygotowanie:

Kurki dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Ząbek czosnku pokroić na małe kosteczki, mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Do osobnej miski wbijamy jaja, dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ubijamy całość dokładnie trzepaczką, tak by powstała puszysta masa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią kurki, smażymy około 5 min., po 3 minutach należy zmniejszyć ogień i dodać do kurek posiekany czosnek. Lekko podsmażamy, gotowe odstawiamy na bok.

Na patelni do naleśników rozpuszczamy masło i smażymy omleta (z masy jajecznej) z obu stron, gotowego omleta przekładamy na talerz, a na nim kładziemy kolejno kurki z czosnkiem, pokrojoną mozzarellę i posypujemy całość rukolą, omlet zawijamy i podajemy do zjedzenia.

Smacznego!

Pieczarka uprawna

Pieczarki należą do gatunku grzybów z rodziny pieczarkowatych. Nie kojarzy się z produktem, który byłby bogaty w jakieś cenne wartości odżywcze, a okazuje się, że jest wręcz przeciwnie. Są dostępne przez cały rok i dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem, ale też zawartością witamin i cennych minerałów. Polska jest największym producentem pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na całym świecie. Najpopularniejsza jest pieczarka biała, ale ostatnio coraz częściej można spotkać w sklepach pieczarki brązowe, które są twardsze od białej i bardziej aromatyczne. Pojawiają się też w sklepach pieczarki portabella, które pochodzą z Ameryki. Są brązowe, o dużym kapeluszu. Ta odmiana doskonale nadaje się do faszerowania i grillowania.

Wartości odżywcze

100 g pieczarek dostarczy 93 kcal, w tym:

  • 3,09 g białka
  • 0,34 g tłuszczu
  • 3,26 g węglowodanów

Witaminy

  • 7I U witaminy D
  • 0,01 mg witaminy E
  • 2,1 mg witaminy C
  • 0,08 mg witaminy B1
  • 0,4 mg witaminy B2
  • 3,6 mg witaminy B3
  • 0,1 mg witaminy B6
  • 17 µg kwasu foliowego
  • 1,49 mg kwasu pantotenowego

Składniki mineralne

  • 3 mg wapnia
  • 0,5 mg żelaza
  • 9 mg magnezu
  • 86 mg fosforu
  • 318 mg potasu
  • 5 mg sodu
  • 0,5 mg cynku
  • 0,3 mg miedzi
  • 9,3 µg selenu

Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 2 cukinie (około 220 g)
  • 50 g sera Gouda
  • 50 g cebuli
  • świeży szczypiorek
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Mięso, cebulę oraz pieczarki należy pokroić w drobną kostkę, na maśle zeszklić cebulkę. Dodać mięso oraz pieczarki i dusić, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić i odstawić do wystudzenia.

Cukinię przekroić na pół i wydrążyć miąższ, delikatnie oprószyć cukinię solą i pieprzem. Na około 30 min. odstawić, po tym czasie odsączyć nadmiar soku, następnie należy napełnić ją farszem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Cukinie z farszem ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać połową szklanki wody, zapiekać 30 min., po tym czasie otworzyć piekarnik i posypać cukinię pokrojonym drobno serem, zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.

Całość posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Podsumowanie

Grzyby, jak wiadomo, są nieodłącznym elementem diety praktycznie każdego. Kosztujemy potraw z nimi chociażby od święta, kuchnia bez nich praktycznie nie istnieje.

Jak widać są bardzo bogate w witaminy oraz minerały, dlatego powinniśmy po nie sięgać częściej. Przygotować je można na wiele sposobów, każdy znajdzie coś dla siebie. Należy jednak pamiętać, że grzyby mimo swoich dobroci są ciężkostrawne, dlatego nie powinno podawać się ich małym dzieciom, osobom starszym oraz osobom, które mają problemu z układem trawiennym.

Sezon jeszcze trwa, więc ruszajmy do lasu!

Komentarze (0)



Co nowego na forum