Przyjemny anyżkowy zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Specyficzny smak i oryginalny wygląd.Warzywo to jest niezwykłe również z powodu właściwości leczniczych. Koper włoski zwany inaczej fenkułem jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich, jako warzywo. W Polsce głównie do celów leczniczych. Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy fenolowe, flawonoidy, anetol, sole mineralne i cukry.

Właściwości fenkułu

Koper włoski działa rozkurczowo, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wspiera pracę wątroby. Picie herbatki z kopru włoskiego wzmaga ruchy perystaltyczne jelit oraz przeciwdziała wzdęciom i kolkom jelitowym. Prócz poprawy działania układu trawiennego koper włoski działa osłaniająco na przewód pokarmowy, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie.

Koper włoski może nam również pomóc w okresie zimowym podczas infekcji. Działa wykrztuśnie, przeciwkaszlowo i przeciwgorączkowo. Ma działanie uspokajające i pobudza układ odpornościowy do pracy. Ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz bezpieczny charakter może być stosowany nawet u niemowląt.

Co można przygotować z kopru włoskiego?

Fenkuł można spożywać zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej. Warzywo zwłaszcza po zmiażdżeniu ma bardzo silny zapach oraz korzenny i trochę słodkawy smak. Jest idealny do sałatek z dodatkiem octu balsamicznego, miodu i odpowiednio doprawionego sosu. Może z powodzeniem dodawać do zup, jako dodatek do potraw czy warzywnych zapiekanek. Często używany, jako przyprawa do chleba czy ciast, a nawet do pierników ze względu na swój korzenny aromat. Liście kopru razem z łodygami są doskonałą przyprawą do wszelkiego rodzaju marynat, konserw.

Aby skorzystać z właściwości leczniczych kopru włoskiego najlepiej przygotować napar. Jak to zrobić? Jedną łyżkę nasion zalewamy 2 kubkami zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy na 15 minut i przecedzamy. W zależności od rodzaju dolegliwości trawiennych zaleca się pić 2-3 razy dziennie pół kubka. Dzieciom podajemy łyżkę naparu, co kilka godzin.

Z fenkułu możemy również przygotować inne lecznicze napoje takie, jak syrop wspomagający leczenie górnych dróg oddechowych, czy środek pobudzający laktację dla matek karmiących. Dodając do naparu imbir, cytrynę, miód, goździki, kurkumę, anyż, czy kardamon możemy przygotować leczniczą herbatkę na przeziębienie. Wykorzystując koper włoski i zestaw odpowiednich ziół mamy domowy napar wzmacniająco-oczyszczający. Składa się on z liścia karczocha, korzenia cykorii podróżnika, kwiatu nagietka, liści mięty, korzenia mniszka i kwiatu nagietka. Zioła mieszamy, zalewamy wrzątkiem i zaparzamy pod przykryciem 15 minut. Taki napar można pić dwa razy dziennie przy problemach z wątrobą, wzdęciach, niestrawności, stanach skurczowych mięśni gładkich i przewodów żółciowych. Herbatka oczyszczająca wspomaga przemianę materii, usuwa toksyny i wyrównuje poziom cholesterolu.