Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal energii, co sprawia, że planując jego udział w diecie, powinniśmy przyjąć tego typu wartość.

  1. Rodzaje błonnika
  2. Gdzie występuje błonnik?
  3. Ile dziennie błonnika zjadać?
  4. Jak błonnik wpływa na organizm?
  5. Podsumowanie

Błonnik ma charakter polisacharydowy, czyli łączy w sobie celulozę, hemicelulozę, pektyny, gumy roślinne i śluzy roślinne. Zawiera również w sobie ligninę. Często jest zalecany osobom, które mają problemy z zaparciami oraz wypróżnianiem się, co ma za zadanie wspomóc ruch robaczkowy jelit. Jakie są jeszcze powody, dla których warto spożywać błonnik? Gdzie znajdziemy go najwięcej?

produkty pełnoziarniste, owoce, błonnik

Rodzaje błonnika

Jak już wcześniej zostało wspomniane, błonnik to zbiór różnych substancji, które łącznie tworzą wielołańcuchowe polisacharydy. Każda z tych substancji wpływa na organizm człowieka w nieco inny sposób, mimo to wszystkie wpływają na układ pokarmowy i wydalniczy. Frakcje błonnika możemy podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.

Do rozpuszczalnych należą:

  • pektyny - znajdują się one głównie w owocach. Mają wpływ na cały organizm, chronią przed rozwojem nowotworów, regulują poziom cholesterolu oraz zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych, jak i wspomagają walkę z insulinoopornością
  • hemicelulozy - są to frakcje, które należą do obu grup rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, działają wspomagająco na działanie okrężnicy, zapobiegają zaparciom
  • gumy oraz śluzy roślinne - obniżają poziom cukrów i cholesterolu, poprzez wpływ na trawienie zjedzonych pokarmów i tempo wchłaniania

Natomiast do nierozpuszczalnych:

  • celuloza - działa na organizm w sposób oczyszczający z różnego rodzaju toksyn, również reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega zaparciom
  • ligniny - są bardzo pomocne w usuwaniu kwasów żółciowych, poprawiają jakość krwi poprzez blokowanie wchłaniania cholesterolu. Zapobiegają przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz tworzeniu nowotworów w końcowym odcinku układu pokarmowego, czyli odbycie

Gdzie występuje błonnik?

Przykładowe produkty, w których występuje błonnik (w 100 g):

  • Otręby pszenne 43 g, jest to produkt, który zawiera największą ilość
  • Nasiona lnu 22 g
  • Mąka sojowa 18 g
  • Suszone śliwki 16 g
  • Amarantus 15 g
  • Figi suszone 12 g
  • Płatki owsiane 11 g
  • Migdały 12 g
  • Pistacje 11 g
  • Mąka gryczana 10 g
  • Ryż brązowy 9 g
  • Daktyle 8 g
  • Groch 8 g
  • Maliny 7 g
  • Fasola biała 6 g
  • Jabłko 3 g

Ile dziennie błonnika zjadać?

Ilość, jaką człowiek powinien spożywać w ciągu doby, szacuje się w granicach 20-40 gramów. Zależy to od naszego trybu życia, masy ciała oraz sposobu odżywiania.

Jak błonnik wpływa na organizm?

Błonnik jest produktem, który ma wpływ na cały organizm, ale głównie jego oddziaływanie zauważymy w układzie pokarmowym i wydalniczym. Błonnik przede wszystkim:

  • zapobiega zaparciom - ma właściwości wchłaniania wody, a to powoduje, że zwiększa swoją objętość, przez co pobudza nasze jelita do pracy
  • reguluje poziom glukozy we krwi - zmniejsza produkcję insuliny poprzez opóźnienie przemiany węglowodanów i blokuje ich szybkie wchłanianie
  • obniża poziom cholesterolu, a co za tym idzie również ogranicza rozwój miażdżycy - posiada funkcje hamujące syntezę cholesterolu
  • eliminuje z organizmu toksyny, metale ciężkie, kwasy żółciowe
  • wpływa na większe wydzielanie soków trawiennych
  • wspomaga odchudzanie - jak wcześniej zostało wspomniane, błonnik pochłania wodę, przez co zwiększa swoją objętość w żołądku. Odczuwamy wtedy uczucie sytości i przez długi czas nie chce nam się jeść, co doskonale wspomaga efekty diety i problemu z apetytem
  • pomaga również w leczeniu chorób jak: otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory

fibre, błonnik

Niestety błonnik w nadmiarze może przynieść również szkody, tj.:

  • wywołuje biegunkę i bóle brzucha
  • obniża działanie tabletek antykoncepcyjnych oraz leków, które obniżają cholesterol. Najlepiej spożywać błonnik 2 godziny przed spożyciem lekarstw

Podsumowanie

Prawidłowa dieta to nie tylko odpowiedni dobór kalorii i makroskładników. To również uzupełnienie naszego organizmu w ważne witaminy oraz minerały, jak i dodatki funkcjonalne, wspomagające choćby kondycję zdrowotną jelit. Ważna również jest profilaktyka, która pomaga nam w różnych chorobach, problemach z układami czy w zapobieganiu rozwojowi np. chorób cywilizacyjnych. Takie właśnie zadanie spełnia błonnik. Wspomaga układ pokarmowy, który w dzisiejszych czasach dostaje mocno w kość.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)