Wiele osób suplementujących spirulinę twierdzi, że odczuwa znaczący wzrost energii. Niewielkie badanie opublikowane przez dietetyków w Journal of Food Sciences and Nutrition sugeruje, że może być w tym sporo racji.

Spirulina a zmęczenie

Czy spirulina zmniejsza uczucie zmęczenia? Jeśli by poszukać odpowiedzi w literaturze naukowej to można znaleźć sprzeczne opinie. Według rumuńskiego badania, w którym osobom z przewlekłym zmęczeniem podawano 3 gramy spiruliny odpowiedź brzmi, że nie, nie zmniejsza ona zmęczenia. [Phytother Res. 2007 Jun;21 (6): 570-3]

Ale jest kilka badań, w których wykazano, że spirulina jak najbardziej zmniejsza zmęczenie i dodaje energii. Część z badań przeprowadzono na biegaczach.

Naukowcy postanowili przyjrzeć się psychotycznemu i fizycznemu wpływu spiruliny na zmęczenie. Wykluczyli w badaniu elitarnych, mocno wytrenowanych biegaczy a także osoby z syndromem zmęczenia. Przyglądali się oni jak spirulina wpływa na 17 zwykłych zdrowych mężczyzn w wieku od 20 do 43 lat. Dziewięciu z nich otrzymywało codziennie 3g spiruliny, ośmiu dostawało placebo.

Mniejsze zmęczenie psychiczne

Naukowcy poprosili uczestników badania o wypełnienie kwestionariusza Wielowymiarowej Oceny Zmęczenia przed rozpoczęciem suplementacji, cztery godziny po pierwszej dawce i po ośmiu tygodniach suplementacji. Wyniki pokazały, że już po pierwszych godzinach od przyjęcia spiruliny poprawiło się samopoczucie badanych. Po ośmiu tygodniach wyniki te były jeszcze lepsze.

spirulina

Mniejsze zmęczenie fizyczne

W tym przypadku uczestnicy badania musieli poddać się 30-minutowemu treningowi – przed rozpoczęciem suplementacji, po jednym tygodniu i po ośmiu tygodniach.Już po jednym tygodniu odnotowano wzrost energii – uczestnicy badania byli w stanie wykonać znacznie większy wysiłek w tym samym czasie. Po ośmiu tygodniach nadal energia była wyższa niż na początku badania.

Wnioski

Badanie wykazało, że spirulina rzeczywiście może zmniejszyć uczucie zmęczenia i dodać energii zarówno w krótkim jak i dłuższym okresie suplementowania.

http://dx.doi.org/10.3109/09637486.2016.1144719