Czynnik prozapalny CRP jest głównym wyznacznikiem tego, że nasz organizm jest w stanie chorobowym lub też nasze odżywianie nie predysponuje do utrzymywania ciała w dobrej kondycji zdrowotnej. Podwyższone CRP to znacznie zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, Alzheimera, jak i wielu innych chorób o podłożu cywilizacyjnym. Jednak okazuje się, że istnieje roślina doskonale radząca sobie ze stanami zapalnymi, a jest nią imbir.

imbir

Badanie

W czasopiśmie naukowym Food & Nutrition Research opublikowane zostały badania, gdzie badacze wytypowali 9 wiarygodnych uczestników mających znacznie podniesiony poziom CRP w organizmie, a następnie podawano im sproszkowany imbir. Oczywiście w badaniu brała również udział grupa kontrolna. W eksperymencie wykorzystano 1-3 g sproszkowanego imbiru przez okres 60-90 dni. 

Wyniki

Jak się okazało, imbir znacznie obniżył poziom CRP w organizmie. Co więcej, im większa dawka suplementu, tym efekt był silniejszy, a poziom CRP niższy. Dodatkowo imbir obniżył również poziom cholesterolu i miał wpływ na wrażliwość insulinową. Jednak efekt ten był dużo mniejszy w porównaniu do efektu, jaki wywiera na CRP.

Wnioski

Wykorzystanie suplementacji sproszkowanym imbirem wspomaga efekt redukcji poziomu CRP w organizmie. Naukowcy wskazują, że już 1 g suplementu przyczynia się do poprawy funkcjonowania organizmu skutecznie pozwalając wyzbyć się stanów zapalnych. Co więcej, istnieją przesłanki, że imbir wpływa też na poziom cholesterolu, jak i wrażliwość insulinową, co przekłada się na poprawę zdrowia metabolicznego. 

Źródło: https://foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/1063