Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 5959 razy
  • Autor

    antyoksydanty w surowym jedzeniu

  • XPabloX
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 287
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 4189

    Wysłano 04 kwietnia 2004 11:50

    zgłoś naruszenie

    Wykład Briana Clementa - notatki

    Notował:Tom Billings



    Tekst pochodzi z rawfoods.com

    Tłumaczyły: E.Spyra oraz Agata Zdrodowska-Zdrozdowska





    Brian Clement, dyrektor Instytutu Zdrowia Hipokratesa, mieszczącego się na West Palm Beach na Florydzie, dał wykład w sobotę, 27 kwietnia 1996 r. w Whole Life Expo w San Francisco. Temat wykładu brzmiał: "Antyoksydanty w całkowicie żywym pożywieniu"; jednakże zawierał on ogólne wiadomości o stylach odżywiania się żywym pożywieniem.

    Brian mówi szybko, dlatego też moje notatki zawierają jedynie część jego wspaniałego wystąpienia. Gdybyście mieli szansę usłyszeć go na żywo, gorąco polecam! Tylko część wiadomości pokrywała się z tym, co można było usłyszeć w zeszłym roku, więc przepisuję swoje notatki, aby były dostępne dla innych. Nie dodaję tu nic od siebie. Mam nadzieję, że was zainteresuję!



    Notatki:



    Brian zaczął, jak to ma w zwyczaju - prosząc grupę, by zaśpiewała razem z nim. Następnie mówił o początkach Instytutu Hipokratesa z Viktorasem i dr Ann. Chociaż Instytut Hipokratesa jest najbardziej znany z tego, że pomaga w krytycznych przypadkach, przywracając zdrowie poprzez dietę i styl życia, około 50% pacjentów to osoby zdrowe, które pragną pozostać przy zdrowiu i prowadzić życie o wyższej jakości.



    Brian pisze nową książkę, której tematem jest zwiększanie poziomu energetycznego człowieka, a także nawą książkę z przepisami



    Brian zdefiniował żywe pożywienie (dla tych osób z publiczności, które nie wiedziały) jako pożywienie wegetariańskie i surowe. Każdy pokarm ma inny poziom wibracji energetycznej. Instytut Hipokratesa pracuje nad dopracowaniem sposobów dopasowania poziomów energetycznych żywności do indywidualnych potrzeb energetycznych . W nowej książce, która ma być wydana w czerwcu, "Living Food" ("Żywe pożywienie") znajdują się kolorowe fotografie żywności pokazujące jej poziom energetyczny. Kawałek surowej sałaty posiada małą aurę, na 0,5 cala, zielonego koloru, co stanowi średnią jakość żywej żywności. Ta sama sałata po ugotowaniu nie posiada aury, a więc i energii. Surowe kiełki słonecznika i młoda trawka pszenicy mają dużą aurę na 2 stopy o kolorach złotym, białym i fioletowym. Po ugotowaniu jednak nie posiadają aury. Surowe mięso ma brązową aurę, a po ugotowaniu - czarną, więc pobiera energię z twojego organizmu. Nie musicie jeść mięsa po to, żeby pochłaniało waszą energię!



    Pokolenie X jest bardziej chorowite niż osoby powyżej 65 roku życia. Osoby powyżej 65 roku życia zapadają na choroby bardziej zagrażające życiu, ale pokolenie X obciążone jest bardziej ogólnymi chorobami, tj. AIDS, syndrom chronicznego zmęczenia, itd. Brian omówił krótko wzrost zachorowalności na nowe choroby; powiedział, że AIDS może mutować i przekształcić się w przyszłości w chorobę przekazywaną drogą kropelkową.



    Dzisiaj ludzie chcą czegoś więcej niż zdrowia - chcą znaleźć szczęście. Jeśli chorujesz, powinieneś być na diecie w 100% surowej przez conajmniej 1,5 roku. Około 97% ludzi, którzy przechodzą na dietę Hipokratesa, zdrowieje w przeciągu 1,5 roku, 3% potrzebuje dłuższego czasu. Instytut Hipokratesa jest w posiadaniu badań krwi wszystkich pacjentów, robionych na początku i na końcu ich pobytu w Instytucie. Stanowią one podstawę do badań.



    Jeśli jesteś zdrowy, możesz stosować dietę w 75% (wagowo) surową, obejmującą głównie zielone części roślin i kiełki, pozostałe 25% powinno stanowić "czyste", gotowane pożywienie (warzywa gotowane na parze, makaron). Powinieneś spożywać 2 razy dziennie zielony napój (12 uncji), składający się w 50% z zielonych warzyw (NIE marchewka - zbyt dużo cukru) i w 50% z kiełków. Tym sposobem możesz podczas jednego posiłku wypić 16 uncji zielonego napoju, zjeść 0,5 funta sałatki, a następnie zjeść 0,5 funta czystego gotowanego pożywienia, jeśli chcesz, co daje wagowo 25% gotowanego pożywienia.



    Jest wiele korzyści płynących ze spożywania młodej trawki pszenicy; podobne walory ma trawa kamut, pszenica orkisz, jęczmień, żyto i częściowo takie gorzkie zioła jak mniszek lekarski. Ostatnie badania izraelskie donoszą, że w młodej trawce pszenicy znajdują się pewne antyoksydanty, które atakują i zabijają komórki rakowe, równocześnie zwiększając ilość czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Młoda trawka pszenicy i kiełki słonecznika zawierają kompletne białka.



    Witaminy nie są ważne. Nawet niezbyt zdrowa dieta wegetariańska dostarczy wszystkich potrzebnych witamin. Ważne są składniki mineralne. Powinno się spożywać morskie warzywa 3-5 razy w tygodniu. Jeśli nie odpowiada ci ich smak, spożywaj je w formie tabletek. Najbardziej istotnym elementem jest tlen, gdyż bez niego szybko następuje śmierć. Dostarczasz go organizmowi poprzez oddychanie; poziom tlenu spadł o 50% w porównaniu z poziomem, jaki był 100 lat temu. Poza tym przestajesz oddychać pod wpływem stresu - a tego dostarcza nam wiele współczesne życie.



    Potrzebne są również enzymy! Enzymy nadają pożywieniu aurę, pole energetyczne. Surowe pożywienie jest naładowane energią i może przyciągać enzymy (Nagroda Nobla została przyznana na początku tego wieku za badania, które pokazały, że przyciąganie enzymów przez energię umożliwia trawienie). Dlaczego się starzejemy? Komórki umierają każdego dnia, ale jeżeli dopisuje ci zdrowie, powstają nowe. Po 20 latach pojawia się problem, jeżeli nie spożywasz surowego pożywienia. Starzenie się = komórki umierają i nie są odbudowywane. To, co tworzysz w twoim ciele to twoje podejście, twoja wiara (nie koniecznie religijna). Powrót do zdrowia jest pierwszym i podstawowym procesem duchowym; sprawy fizyczne są na drugim miejscu!



    Owoce. Owocowa dieta NIE jest idealną dietą. Dowiedzieliśmy się tego na drodze prób i błędów. Zauważyliśmy, że ludzie z pewnymi chorobami, tj. cukrzyca, kandida, nowotwory i inne, nie zdrowieli, gdy ich dieta była wysokoowocowa. Musieliśmy odejść od owoców i to spowodowało pewne problemy dla nas, jako że niesłusznie rekomendowaliśmy je przez lata.



    Współczesne owoce zawierają 30 razy więcej cukru niż ich dzicy przodkowie. Powodem tego jest krzyżowanie w celu pozyskania wyższego poziomu cukru; wszyscy jesteśmy uzależnieni od cukru. Drugi problemem odnośnie owoców dotyczy trzustki. 100 lat temu spożywaliśmy 2,5 funta cukru rocznie, teraz konsumujemy go aż 124 funty rocznie. Nie ma różnicy pomiędzy fruktozą z pomarańczy a cukrem pochodzącym z buraka. Kalifornijski sok z marchwi również zawiera za dużo cukru - 1 kwarta zawiera 0,5 filiżanki cukru.



    Ogranicz owoce! Jeśli jesteś całkiem zdrowy, zarówno fizycznie jak i emocjonalnie, możesz jeść maksymalnie 15% owoców. To oznacza sok z 1 jabłka z dodatkiem 1 filiżanki wody, nie z 6 jabłek, by otrzymać 1 filiżankę czystego soku.



    Rejuvelac (od 'rejuvenate' = odmłodzić). Zwykliśmy nazywać go rejuve-rot. Nie jest wynalazkiem Instytutu Hipokratesa, a tradycyjnym napojem pochodzącym z krajów bałtyckich. Używaliśmy go dawniej, gdyż sądziliśmy, iż zawiera lakto-bakterie. Zleciliśmy badania nad rejuvelacem; początkowo myśleliśmy, że bakterie fermentacyjne są zawsze korzystne. Badania wykazały, że tak nie jest w tym przypadku; 40% bakterii w testowanych próbkach było korzystnych, a 60% niekorzystnych. Ponadto nie można stwierdzić po zapachu, czy bakterie są korzystne czy nie. Aby zastąpić rejuvelac, można używać suplementów acidophilus.



    P: Czy jakichś warzyw nie można jeść na surowo? O: Nie. Powinno się jeść szpinak na surowo. Nie jedz surowego rabarbaru i białych ziemniaków (ciężkostrawne). Wszystkie pozostałe warzywa powinny być spożywane na surowo, nie gotowane.



    P: Co z mięsem? O: W gotowanym mięsie molekuły tłuszczu rozpadają się i są rakotwórcze. To dotyczy również olejów roślinnych, także oliwy z oliwek. Mięso nie zawiera kompletnego białka. Ośmiokrotnie częściej zdarzają się niedobory białka u osób, które jadają mięso, w porównaniu z wegetarianami.



    P: Czy kiełki słonecznika są toksyczne? O: Nie, zupełny nonsens. Ludzie jedzą kiełki słonecznika i leczą się z poważnych chorób.