Temat został odczytany 1992 razy

"JAGLACKI"- czyli pyszne placki z kaszy jaglanej i tuńczyka.

zgłoś naruszenie
  • ASFI87
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 210
  • Wiek: 29 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 1073
  • Status: Znawca
  • Trenuje: 4 lata z przerwami
Składniki na 2 porcję:

120 g ugotowanej kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1-2 łyżki mąki gryczanej
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
świeży tymianek oraz koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma
Przygotowanie:

Do miski dodać kaszę oraz odsączonego tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na odrobinie oleju i dodać(lekko ostudzone) do reszty składników. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz przyprawy i zioła. Wymieszać na jednolitą konsystencje oraz doprawić do smaku. Masa nie powinna być zbyt "luźna", możną ją zagęścić odrobiną bułki tartej. Smażyć placki na oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Placki smażyć obtaczając je wcześniej w bułce tartej, można pominąć ten proces, ale istnieje szansa że będą się rozpadać podczas smażenia. Gotowe, SMACZNEGO :). Wartości kaloryczne podane przy podziale na 2 porcję.


Wartość kaloryczna w 1 porcji:

Białko: 32 g

Węglowodany: 63 g

Tłuszcze: 16 g

Kcal: 530

Jako dodatek proponuje sos jogurtowy z chrzanem i koperkiem :).


1488315597000
  • Krzysztof Piekarz Expert SFD
  • Pochwały:
  • Postów 686
  • Wiek: 32
  • Na forum: 12
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 3120O
  • Status: Ekspert
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

Indywidualne plany dietetyczne i treningowe

  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
zgłoś naruszenie
  • DJ_DoDo
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 423
  • Wiek: 25 lat
  • Na forum: 11 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 3356
z kaszy jaglanej można cuda robić, robiłem coś podobnego też już ale bez dodatku mąki :)
Fajnie by było jakbyś dodał zdjęcia
1488364489000
zgłoś naruszenie
  • ASFI87
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 210
  • Wiek: 29 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 1073
  • Status: Znawca
  • Trenuje: 4 lata z przerwami
ASFI87 napisał(a):

Składniki na 2 porcję:

120 g ugotowanej kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1-2 łyżki mąki gryczanej
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
świeży tymianek oraz koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma
Przygotowanie:

Do miski dodać kaszę oraz odsączonego tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na odrobinie oleju i dodać(lekko ostudzone) do reszty składników. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz przyprawy i zioła. Wymieszać na jednolitą konsystencje oraz doprawić do smaku. Masa nie powinna być zbyt "luźna", możną ją zagęścić odrobiną bułki tartej. Smażyć placki na oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Placki smażyć obtaczając je wcześniej w bułce tartej, można pominąć ten proces, ale istnieje szansa że będą się rozpadać podczas smażenia. Gotowe, SMACZNEGO :). Wartości kaloryczne podane przy podziale na 2 porcję.


Wartość kaloryczna w 1 porcji:

Białko: 32 g

Węglowodany: 63 g

Tłuszcze: 16 g

Kcal: 530

Jako dodatek proponuje sos jogurtowy z chrzanem i koperkiem :).





3
1488373280000