logo
zamknij zamknij

"JAGLACKI"- czyli pyszne placki z kaszy jaglanej i tuńczyka.

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2116

0 5 0
napisał(a)
ASFI87
Ekspert
Szacuny 140 Napisanych postów 217 Wiek 29 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1121
Składniki na 2 porcję:

120 g ugotowanej kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1-2 łyżki mąki gryczanej
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
świeży tymianek oraz koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma
Przygotowanie:

Do miski dodać kaszę oraz odsączonego tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na odrobinie oleju i dodać(lekko ostudzone) do reszty składników. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz przyprawy i zioła. Wymieszać na jednolitą konsystencje oraz doprawić do smaku. Masa nie powinna być zbyt "luźna", możną ją zagęścić odrobiną bułki tartej. Smażyć placki na oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Placki smażyć obtaczając je wcześniej w bułce tartej, można pominąć ten proces, ale istnieje szansa że będą się rozpadać podczas smażenia. Gotowe, SMACZNEGO :). Wartości kaloryczne podane przy podziale na 2 porcję.


Wartość kaloryczna w 1 porcji:

Białko: 32 g

Węglowodany: 63 g

Tłuszcze: 16 g

Kcal: 530

Jako dodatek proponuje sos jogurtowy z chrzanem i koperkiem :).
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
DJ_DoDo
Ekspert
Szacuny 417 Napisanych postów 830 Wiek 25 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 13927
z kaszy jaglanej można cuda robić, robiłem coś podobnego też już ale bez dodatku mąki :)
Fajnie by było jakbyś dodał zdjęcia
napisał(a)
ASFI87
Ekspert
Szacuny 140 Napisanych postów 217 Wiek 29 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1121
ASFI87
Składniki na 2 porcję:

120 g ugotowanej kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1-2 łyżki mąki gryczanej
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
świeży tymianek oraz koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma
Przygotowanie:

Do miski dodać kaszę oraz odsączonego tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na odrobinie oleju i dodać(lekko ostudzone) do reszty składników. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz przyprawy i zioła. Wymieszać na jednolitą konsystencje oraz doprawić do smaku. Masa nie powinna być zbyt "luźna", możną ją zagęścić odrobiną bułki tartej. Smażyć placki na oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Placki smażyć obtaczając je wcześniej w bułce tartej, można pominąć ten proces, ale istnieje szansa że będą się rozpadać podczas smażenia. Gotowe, SMACZNEGO :). Wartości kaloryczne podane przy podziale na 2 porcję.


Wartość kaloryczna w 1 porcji:

Białko: 32 g

Węglowodany: 63 g

Tłuszcze: 16 g

Kcal: 530

Jako dodatek proponuje sos jogurtowy z chrzanem i koperkiem :).


3
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Placki warzywne z mozzarellą LC by MissInvincible

Następny temat

Tatar

Plan treningowy dla początkujących kobiet

Ziemniaki a odchudzanie

Pas treningowy – używać czy nie?

WIELKI powrót Marty Banasik!

Ekspresowa "pizza" z ciecierzycy

Co dają spalacze tłuszczu?

Prosty sposób na dostarczenie wapnia i magnezu

Mateusz Zagórowski - Mistrz Polski w kategorii Kulturystyka Mężczyzn do 90 kg