POLICJA Emerytury policji, a także funkcjonariuszy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW),Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego (CBA),Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, UOP i Służby Więziennej wypłaca Zakład Emerytalno-RentowyMSWiA (ZER). Pobiera je ok. 130 tys. osób, a średnia emerytura policyjna to ok. 3 tys. zł brutto. Świadczenie przysługuje po 15 latach służby. Ile dostaniemy, zależy od wysokości naszej ostatniej pensji oraz dodatków i nagród rocznych: emerytura po 15 latach służby to 40 proc. ostatniej pensji, za każdy dodatkowy rok służby świadczenie rośnie o 2,6 proc. ostatniej pensji. Jeśli przed wstąpieniem do służby pracowaliśmy w cywilu, dolicza się nam też lata pracy w cywilu. Ile? Za każdy dodatkowy rok -2,6 proc. ostatniej pensji. Uwaga! Taki wskaźnik przysługuje za maksymalnie trzy lata. Każdy następny rok pracy poza służbą to tylko 1,3 proc. Jeszcze mniej - bo tylko 0,7 proc. dodatkowo do emerytury - dostanie za okres nieskładkowy w cywilu. Ważne! Ci, którzy wstąpili do służby po 1 stycznia 1999 r., z MSWiA dostaną emeryturę tylko za czas służby. Za okresy pracy przed jej podjęciem (poza służbami mundurowymi) to ZUS (a nie MSWiA) wypłaci świadczenie. Maksymalna emerytura mundurowa to 75 proc. ostatniej pensji. Aby ją dostać, trzeba służyć 28,5 roku.
Pozdrawiam
1282199816000
elaine FitMax
Wysłana - 19 sierpnia 2010 21:11
Hej ho:) Mam pytanie, czy posiada ktoś namiary na tani nocleg w Warszawie? Blisko szpitala MSWiA ( ul. Wołoska), tak, żeby jak najszybciej i jak najmniej boleśnie przeżyć te kilka dni robienia KL? mega pilne :)
:):)
1282245119000
Transi
Wysłana - 20 sierpnia 2010 12:58
średnia emerytura policyjna to ok. 3 tys. zł brutto Świadczenie przysługuje po 15 latach służby
To prawda. Ale. Niech sobie nikt nie pomyśli, że po 15 latach dostanie 3 tys. zł bt! (Chyba, że dochapie się komendantury....) Ważne jest to, co napisane poniżej - że wysokość zależy od stażu. No i ostatniej wypłaty. Odchodzący na emeryturę po 15 funkcjonariusz ogniwa patrolowego ma grosze - można to nazwać dożywotnim zasiłkiem dla bezrobotnego. Odchodzący po 25 latach specjalista z kryminalnego ma już konkretne pieniądze.
vaniewski: okres studiów liczy Ci się do nagród - np. mając studia 5-letnie nagrodę przynależną po 20 latach służby dostaniesz po 15 latach. Ale emerytura liczona jest od lat służby. W lata służby wliczają się także inne formacje: AW, ABW, SG...
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
1282301918000
m0ner
Wysłana - 20 sierpnia 2010 16:56
moniqs, więc tak, spotkanie jest czysto informacyjne, człowiek po kolei opowiada co po czym i jak mniej więcej wygląda. Mówi jak przebiegają testy, jak wygląda początek służby, w KSP na pierwsze 3 lata trafia się do OP ( w tym zalicza się już 7 miesięcy szkolenia ), dopiero po tym czasie można liczyć na przeniesienie. Ogólnie o zarobkach i sposobie ich naliczania. No i dają skierowania na TWO i TSF. Ja dostałem do Legionowa na 20 listopada i to był chyba najwcześniejszy termin, niektórzy dostali na pierwszą połowę grudnia. Spotkanie trwało ok 40 minut.
1282316188000
moniqs
Wysłana - 20 sierpnia 2010 22:10
Wielkie dzięki m0ner. Przyznam, że troszeczkę mnie zaniepokoiłeś odległym terminem i OP przez 3 lata!?! (czyli nie będzie szkółki? A ja tak bardzo chciałam do Słupska he he.) Dużo było babeczek? i ogólnie ludzików? m0ner tyle czasu do egzaminu to zejdziemy poniżej minuty na torze przeszkód a mnnie nastraszyli, że mam już ćwiczyć i dziś ostro zasuwałam :):):) oł jak tyle czasu trzeba czekać to muszę szukać pracki, może słyszeliście o jakimś wolnym etacie??? POzdrawiaM!!!
1282335000000
moniqs
Wysłana - 20 sierpnia 2010 22:24
sidj7 jak wynika z relacji kolegi m0ner^a w KSP troszkę zwolnili tempo więc czekamy razem na egzamin Ale jeszcze w poniedziałek się wszystkiego dowiem na spotkanku to oczywiście dam znać_ Troszkę wiary w dziewczyny - nabiorą siły :P
1282335898000
sebaa8989
Wysłana - 20 sierpnia 2010 23:30
ktoś 25 września w Szczytnie zdaje ?jak przygotowujecie się ?siłownia , basen , bieganie , co jeszcze ?podciąganie na drążku , a może stopień harwardzki , podpowiedzcie coś
"szkółka" jest, tylko te 6-7 miesięcy szkolenia podstawowego jest wliczanie do tych 3 lat początku służby, czyli zakładając że wszystko pójdzie ok ( bo inaczej nie może :D ) to w OP masz do "odsłużenia" 2 lata i ~6 miesięcy. W "mojej" grupie było 23 osoby, kobitek było z 8. Ten człowiek co prowadził to spotkanie mówił że jakiś czas temu okres rekrutacji to było ok 3 miesięcy, teraz to bardziej 6. A, i nie wiem czy dobrze zrozumiałem że od niedalekiej przyszłości egzaminy tsf i two mają być już tylko w 2 szkołach, szczytno i piła, jeśli dobrze zapamiętałem