Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 4756 razy
  • Autor

    Zywienie W Chorobach Zoladka I Dwunastnicy[art.]

  • FutureLife
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1160
    • Wiek: 20 lat
    • Na forum: 5 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 8304
    • Status:Znawca

    Wysłano 13 marca 2009 15:22

    zgłoś naruszenie

    Witam.
    Znalazlem w domu dzisiaj taka kartke na ktorej widnieje tytul
    "Żywienie W Chorobach Żołądka I Dwunastnicy"
    co za tym idzie postanowilem wam ja przedstawic blizej , mozliwe ze komus sie przyda bo czesto widze artykuly jak zywic sie przy danej chorobie akurat moze ktos takiego czegos potrzebuje A wiec do lektury :

    Spis Tresci:
    1.Zastosowanie
    2.Cel diety
    3.Ogolne wlasciwosci diety
    4.Ogolne zasady dotyczace realizowania diety i sposob jej stosowania


    1.Zastosowanie:
    -Choroba wrzodowa
    -Nadkwaśnośc na roznym tle
    -Stany po resekcji zoladka

    2.Cel diety:
    -Usuniecie lub zmniejszenie dolegliwosci ze strony przewodu pokarmowego.
    -Zwiazanie nadmiaru kwasu solnego
    -Unikanie produktow i potraw pobudzajacych czynnosci wydzielnicze zoladka oraz drazniacych jego blone sluzowa chemicznie , termicznie i mechanicznie.

    3.Ogolnie wlasciwosci diety:
    -Wysokobialkowa , pelnowartosciowa pod wzgledem zawartosci skladnikow pokarmowych , latwo strawna , nie drazniaca blony sluzowej zoladka.

    4.Ogolne zasady dotyczace realizowania diety i sposobu jej stosowania
    -Podawac posilki mniejsze , ale czesciej niz 4-6 razy dziennie.


    Wylaczyc Produkty:

    a)Trudnostrawne :ciemne pieczywo , nasiona roslin straczkowych itd.
    b)Zawierajace duzo blonnika , zwlaszcza wlokniastego , zdrewnialego
    c)Zbyt objetosciowe lub wymagajace dlugiego zucia
    d)Pobudzajace wydzielanie kwasu solnego - rosoly , buliony
    e)Silnie drazniace blone sluzowa zoladka , np.przyprawy,uzywki,przekaski o ostrym smaku


    Zwiekszyc ilosci produktow latwo strawnych , zdolnych do wiazania kwasu solnego lub hamujacych jego wydzielanie , np.mleka,jaj,miesa chudego oraz masla , smietanki , itp.

    Stosowac takie techniki sporzadzania potraw, aby pokarmy nie musialy byc zute i nie pobudzaly czynnosci wydzielniczej zoladka.Potrawy powinny byc dobrze rozdrobnione, lagodne pod wzgledem cech organoloptycznych i najlepiej gotowane w wodzie lub na parze, duszone bez uprzedniego osmazania , pieczenia bez tluszczu.Potrawy smazone sa zabronione.




    Teraz przedstawie wam produkty jakie wedlug tej kartki wolno i nie nalezy spozywac(tutaj okreslone jest jako dozwolone i zabronione):


    Produkty Dozwolone:


    Napoje: Slaba kawa i herbata,lepiej z dodatkiem mleka , soki owocowe i warzywne z dozwolonych owocow i warzyw,ale w ograniczonej ilosci.
    Pieczywo:Biale, czerstwe ,suchary , grzanki.
    Produkty zbozowe i przetwory maczne i straczkowe:Kasze ,wszystkie rodzaje(kasze grube przetarte), drobne makarony.
    Mleko i jego plynne przetwory:Pelne , slodkie i kwasne(nie przekwaszone.
    Sery:Twarog swiezy niekwasny , sery biale niesolone/
    Jaja:Gotowane na miekko , w koszulkach , sadzone , na parze ,omlety na parze.
    Mieso i ryby:Swieze lub mrozone miesa, ryby chude, wolowina, cielecina, kura, krolik, chuda wieprzowina, watroba, mozg( o f*** ) , dorsz, sandacz, karp, lin, szczupak, plotka, karas.
    Przetwory miesne i rybne:Chuda szynka i poledwica , parowki.
    Ziemniaki:Gotowane, pieczone, podawane w calosci lub tluczone.
    Warzywa:Nie zawierajace wiekszych ilosci tkanki wloknistej, dobrze ugotowane i rozdrobnione lub przetarte, dozwolone :szpinak, groszek zielony i fasolka szparagowa(w ograniczonej ilosci), marchew, buraki, mloda kalarepa(przetarte).Na surowo mozna podawac pomidory, salate zielona.
    Owoce:soki owocowe np.z owocow jagodowych, z pomidorow(w ograniczonych ilosciaca), delikatnie lub dobrze rozdrobnione owoce, swieze(w ograniczonych ilosciach), przeciery z owocow gotowanych, pieczonych, jablka i sliwki sieze i suszone, gruszki, czeresnie, morele, brzoskwinie.
    Slodycze:Lekko slodzone napoje , soki owocowe , desery.
    Przyprawy:W ograniczonych ilosciach sol, cynamon, kwasek cytrynowy, skorka cytrynowa.
    Zupy:Kleje, krupnik na rozcienczonym wywarze z warzyw, zaprawiane smietanka, zoltkiem lub samym maslem, zupy warzywne przecierane z dodatkiem masla, smietany,mleka lub zoltek , wszystkie zupy w ograniczonych ilosciach (250-300g.).
    Potrawy miesne i ryby:Pulpety, budynie, "hache", mieso gotowane w potrawce, pieczone w pergaminie, duszone bez uprzedniego osmazania.
    Przyprawy maczne:Kasze dobrze oczyszczone, rozklejone i gotowane na sypko, ddrobny makaron, kluski lane i francuskie.
    Potrawy z warzyw:Puree z warzyw, budynie z warzyw, warzywa w sosie beszamelowym.
    Sosy:W ograniczonych ilosciach, sosy zaprawiane smietanka o delikatnym smaku.


    Produkty Zabronione:

    Napoje:Alkohole, kwasne, wody gazowane, mocna kawa i herbata.
    Pieczywo:Wszelkie pieczywo swieze i wszelkie pieczywo razowe.
    Produkty zbozowe i przetwory maczne i straczkowe:Kasze grube, nie przetarte, kluski kladzione, groch, fasola, soja,bob,grube makarony.
    Mleko i jego plynne przetwory:Maslanka, serwatka, kefir, jogurt.
    Sery:Sery twarde, fermentowane.
    Jaja:Gotowane na twardo, jajecznica, jaja sadzone i omlety smazone.
    Mieso i ryby:Wszelkie tluste gatunki miesa, drobiu, ryb.
    Przetwory miesne i ryby:Wszelkie konserwy miesne i rybne, wedliny i ryby mocno wedzone.
    Ziemniaki:Smazone , frytki.
    Warzywa:Kapusta, rzodkiewka, rzodkiew, brukiew, kalarepa, jarmoz, cebula, szczypiorek.
    Owoce:Owoce niedojrzale, twarde owoce surowe spozywane w calosci zwlaszcza ze skorka, nierozcienczone soki owocowe z porzeczek czarnych lub czerwonych.
    Slodycze:Wszelkie skoncentrowane slodycze, np.cukierki, czekolada, przetwory w cukrzem, tluste ciastka, tort.
    PrzyprawyWszelkie przyprawy, zwlaszcza musztarda, chrzan, papryka, ocet, pieprz.
    Zupy:Mocne wyciagi miesne, rybne, buliony,mocne wywary z warzyw, wszelkie zupy zaprawiane zasmazkami.
    potrawy miesne i rybne:Konserwy rybne i miesne, zwlaszcze tluste i z duzym dodatkiem przypraw, sledzie, ryby wedzone, mieso smazone, duszone, pieczone w zwykly sposob.
    Przyprawy maczne: Kluski kladzione, kluski z ziemniakow surowych, babka z ziemniakow, potrawy z maki i kaszy, smazone(bliny,oladki,kotlety,nalesniki).
    Potrawy z warzyw:Potrawy z warzyw zaprawiane zasmazkami i potrawy z warzyw smazonych, np.kotlety, okladki
    Sosy:Wszelkie ostre sosy na zasmazkach





    To by bylo na tyle , mysle ze wszystko napisalem , tak samo jak mysle iz komus moze sie to przydac W razie jakich kolwiek uwag prosze pisac Przepraszam z gory za bledy

    Pozdrawiam
  • Wysłano 13 marca 2009 15:50

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • dzakas001
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 3093
    • Na forum: 6 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 25705

    Wysłano 13 marca 2009 15:50

    zgłoś naruszenie
    Zasluzony Sog wlasnie sie zmagam z problemi tego typu.
    Światło wierzy, że przemieszcza się szybciej od wszystkiego,
    ale sie myli. Nieważne jak szybko pędzi, zawsze odkrywa,
    że ciemność dotarła na miejsce
    wczesniej i juz na nie czeka...
    Born To Be Wild
  • FutureLife
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1160
    • Wiek: 20 lat
    • Na forum: 5 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 8304
    • Status:Znawca

    Wysłano 13 marca 2009 15:52

    zgłoś naruszenie
    Ha wiedzialem kiedy napisac ten art Odbijam wazne ze pomogl moj arcik

    Pozdro

    Zmieniony przez - FutureLife w dniu 2009-03-13 15:52:29
  • puzonik
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 467
    • Na forum: 5 lat
    • Trenuje: od lutego 2006
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 17812

    Wysłano 13 marca 2009 16:14

    zgłoś naruszenie
    Art. bardzo fajny napewno sie przyda :)
    Sog
  • FutureLife
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1160
    • Wiek: 20 lat
    • Na forum: 5 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 8304
    • Status:Znawca

    Wysłano 13 marca 2009 20:31

    zgłoś naruszenie
    Odswiezam
  • Hihihehe
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2733
    • Wiek: 23 lat
    • Na forum: 6 lat
    • Trenuje: ?
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 16414
    • Status:Specjalista

    Wysłano 13 marca 2009 21:02

    zgłoś naruszenie
    Nie rozumiem tego,ze wysokobialkowa a lekkostrawna ma byc.
    Mleko zakazane,ale twarog juz nie,heh.
  • Volcanodon
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 3955
    • Wiek: 22 lat
    • Na forum: 6 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 48394
    • Status:Specjalista

    Wysłano 13 marca 2009 21:12

    zgłoś naruszenie
    spoko art, wszystko tak przejrzyście rozpisane

    tyle że..
    3.Ogolnie wlasciwosci diety:
    -Wysokobialkowa , pelnowartosciowa pod wzgledem zawartosci skladnikow pokarmowych


    a więc gdzie są tłuszcze?
    w ogóle nic tutaj nie ma o tłuszczach, zauważyłem jedynie, że tłuste sery i mięso są złe.. dlaczego?

    czytam sobie wywody doktora lutza o low carbie i z tego wynika, że przy takich problemach warto spróbować właśnie niskoww i stawiać na produkty zwierzęce i tłuste

    Zmieniony przez - Volcanodon w dniu 2009-03-13 21:12:59
  • Hihihehe
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2733
    • Wiek: 23 lat
    • Na forum: 6 lat
    • Trenuje: ?
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 16414
    • Status:Specjalista

    Wysłano 13 marca 2009 21:20

    zgłoś naruszenie
    Tego to bym nie powiedziala. Jednak chude potrawy sa latwiej strawne i na pewno lepiej zminimalizowac ilosc tluszczu na okres regenracji.
    Tylko znowu dziwne,ze tluste miesa be,ale porowki juz zalecane Pewnie jest wziete tylko pod uwage to,ze sa nafaszerowne lekkostrawna skrobia i zmielone.

    Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2009-03-13 21:21:19
  • ODŻYWIANIE
    domer
    • Pochwały: 3
    • Nagany:brak
    • Postów: 33872
    • Wiek: 29 lat
    • Na forum: 10 lat
    • Trenuje: 10
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 222598
    • Status:Ekspert

    Wysłano 13 marca 2009 23:10

    zgłoś naruszenie
    Rzeczywiscie wysokobialkowa a lekkostrawna sie nawzajem wyklucza.
    Moderator działu Odżywianie


  • FutureLife
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1160
    • Wiek: 20 lat
    • Na forum: 5 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 8304
    • Status:Znawca

    Wysłano 15 marca 2009 16:06

    zgłoś naruszenie
    Niektore rzeczy mnie tu zastanawialy , ale tak pisalo na kartce a nie jestem madrzejszy od wszystkich wiec pisalem jak bylo chcecie to zdjecie zrobie

    Pozdro
  • esgi
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 280
    • Na forum: 7 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 10913

    Wysłano 15 marca 2009 23:50

    zgłoś naruszenie
    Ogólnie fajnie że napisałeś , ale w praktyce wiem że wygląda to trochę innaczej ;)

    np. w moim przypadku przy mięsach i rybach największe znaczenie ma nie tłustość a jakoś. Parówki kompletnie odpadają.

    Zalecenia co do diety niskotłuszczowej też nie są najlepsze. Zauwazylem że potrawy o dużej objetosci (ryże, makarony) sprawiaja wieksze problemy niz tłuste.

    Nabiał : mleko przejdzie, twarogi nie- zbyt długo siedzą na żoładku.

    Ogolnie jak ktoś ma problemy żołądkowo-dwunastnicze polecam enzymy trawienne i na uszokdzenia sluzówki NAG. To takie uwagi z wlasnego doświadczenia

    Pozdro.
    OSF - targi