Chciałbym zwiększyć swój obwód bicepsa. Cwiczę go 2x w tygodniu. W moim cyklu wypada on co 3 i 4 dni (biceps - 3dni - biceps - 4 dni - biceps ) itp. Chcę go zmasować. Chciałem częściej ćwiczyć bicepsa, lecz znajomy mówił ze to zły pomysł, zebym dał mu odpocząc itp. Lecz ja po treningu nie czuję zakwasów. A jak już czuję to w zginaczach pomiędzy przedramieniem a bicepsem.
pokombinuj z treningiem, robisz po plecach - zacznij robic po klacie i na odwrot podstawa jest uginanie sztangi stojac (robisz prostym gryfem - rob teraz lamanym) + np mlotki albo modlitewnik albo na skosie jak robisz podciaganie przy plecach - rob podchwytem to tak na szybko
Jestem za, a nawet przeciw...
1267147654000
Neodym
Wysłana - 26 lutego 2010 07:36
Zakwasy nie są wyznacznikiem dobrego treningu. Istnieje jakiekolwiek prawdopodobieństwo, że go przetrenowujesz? Bądź tak miły i wklej cały plan. Próbowałeś robienia bica z tricem z superseriach?
1267166160000
abwehra211
Wysłana - 26 lutego 2010 08:26
sołtys-jak robisz podciąganie przy plecach rób podchwytem-CO TY ZA BZDURY PISZESZ ma ćwiczyć plecy czy biceps!nie dość że ćwiczy biceps 2 razy w tygodniu to ty mu każesz jeszcze podciągać się podchwytem?!
1267169168000
abwehra211
Wysłana - 26 lutego 2010 08:30
A tak wogóle to chodzi ci pewnie o zwiększenie obwodu całej ręki tak mi się wydaje więc skup się bardziej na tricepsie
1267169433000
ronie220
Wysłana - 26 lutego 2010 08:34
Nawet jakbys powiekszyl tego bicepsa treningiem 2x w tyg-obwod wzrosnie nieznacznie,bowiem jest to malutki miesien/ Jezeli chcesz zwiekszyc obwody-to musisz barziej sie skupic na tricepsie/dobrym rozwiazaniem bedzie cwiczenie ich na osobnym treningu-ale raz w tyg. W tricepsie skupilbym sie na ciezkich dociskach a w bicepsie uginania z prostym/mlotkach.
"sołtys-jak robisz podciąganie przy plecach rób podchwytem-CO TY ZA BZDURY PISZESZ ma ćwiczyć plecy czy biceps!nie dość że ćwiczy biceps 2 razy w tygodniu to ty mu każesz jeszcze podciągać się podchwytem?!" Podciaganie podchwytem to akurat bardzo dobre cwiczenie na plecy, jesli robimy je w wersji na plecy. Ogólnie, angazuje bardoz dobrze łancuch funkcjonalny, daje duze efekty, w polaczeniu z asystami, itp.
"Nawet jakbys powiekszyl tego bicepsa treningiem 2x w tyg-obwod wzrosnie nieznacznie,bowiem jest to malutki miesien/ Jezeli chcesz zwiekszyc obwody-to musisz barziej sie skupic na tricepsie/dobrym rozwiazaniem bedzie cwiczenie ich na osobnym treningu-ale raz w tyg. W tricepsie skupilbym sie na ciezkich dociskach a w bicepsie uginania z prostym/mlotkach.
Wrzuc swoj stary trening i wypelnij ankiete"
Wrzucę dziś swój plan treningowy.
Wnioskuję że powininem ćwiczyć bica i trica raz w tygodniu osobno, ale konkretnie? Jaką ankiete :) ?
Podciaganie podchwytem to akurat bardzo dobre cwiczenie na plecy, jesli robimy je w wersji na plecy. Ogólnie, angazuje bardoz dobrze łancuch funkcjonalny, daje duze efekty, w polaczeniu z asystami, itp. Tak Jodełko:) tylko, że jest paradoksalnie trudniejsze niż nachwytem czy neutralem. Bo o ile podciągasz się łatwiej to pozycja i sposób pracy całego łańcucha ułatwia pomoc bicepsem. Czyli jest to świetne ćwiczenie jeśli potrafi się w nim pracować plecami a nie głównie łapą. A z tego co widuję- prawie wszyscy ciągną łapą. Stąd np. ja bym nie polecał. Jeśli połączenie z plecami to polecałbym zwykłe podciągania do klatki itp. Przy plecach mięsień ramienny i ramienno- prom. będą już ciężko przeryte. Stąd jeszcze coś na biceps bardziej na dwugłowy ram. No uginanie sztangą + hantel na ławce skośnej. Ale 2 x w tygodniu. Moim zdaniem po prostu za dużo( jeśli przeładowany jest trening). Dałbym jeden trening z b. mocnym ćwiczeniem w rampie 5 powt. jako drugie młotki na linach lub sztanga nachwyt(rampa 10) i 3 np. hantlami siedząc 2s na dobicie o po takim treningu jak się przyłoży powinien zdychać. Lub tylko dwa ćwiczenia w zależności od kształtu i priorytetu np. sztanga stojąc hantle z supinacją lub sztanga stojąc sztanga nachwyt Moim zdaniem bez sensu jest robienie 55 różnych ćwiczeń na małą partię. W żadnym ruchu wtedy nie dojdziemy do sensownej pracy jednoczęsnie mieszcząc się w zakresie dopuszczalnych serii. Zamiast 3 udziwnien proponuje zrobić 2 ćwicznia gdzie jedno atakuje np. całego bicepsa ogólnie z współpracą mieśni pomocniczych( ergo uginanie sztangi) i jedno gdzie biceps wykonuje całość anatomicznych zadań czyli uginanie, przyw i supinację przedramienia czyli np. hantle z supinacją. I wsio. Dobra progresja ciężaru, technika i DIETA i nie ma bata żeby nie rosło. Jak mu nie rośnie to z pewnością dieta leży i kwiczy.
1267202521000
soltys88
Wysłana - 26 lutego 2010 22:53
ja mowilem zeby raz w tygodniu robic biceps + dodatkowo przy plecach podciagac sie podchwytem, tak wiem ze jest to cwiczenie na plecy ale mimo wszystko jesli bedzie podciagal sie podchwytem mocniej bedzie pracowal biceps niz przy nachwycie, prawda? no.