SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Zupa węgierska z batatami by qqqt

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 873

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2308 Napisanych postów 20240 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85665
ZUPA WĘGIERSKA Z BATATAMI by qqqt






Składniki:

- 800g wołowiny,
- 2 czerwone cebule,
- 5 średnich marchewek,
- 3 duże papryki (2czerwone, 1 zielona),
- 2 średniej wielkości bataty(500g),
- sos pomidorowy(500ml),
- czosnek, koperek,przyprawy (majeranek,pieprz cayenne,papryka słodka,sól),
- olej kokosowy.

Wykonanie:

1. Wołowinę kroimy na cienkie paseczki, przyprawiamy papryką, majerankiem. Podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, dorzucając pokrojoną w małą kostkę cebulę. Przerzucamy do dużego garnka.
2. Marchew kroimy w talarki, paprykę w małą kostkę, dodajemy do mięsa i dalej lekko podsmażamy (na średnim ogniu) mieszając,zalewamy wodą do wysokości wszystkich składników w garnku.
3. Do gotującej się zupy ścieramy kilka ząbków czosnku, dodajemy sos pomidorowy lub jak kto woli przetarte przez sitko pomidory (3-4sztuki),słodką paprykę,pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre potrawy) i koperek. Gotujemy wszystko na małym ogniu az mięso zmięknie.
Obieramy bataty, kroimy w małą kostkę,dorzucamy do zupy i gotujemy kolejne kilka-kilkanaście minut.
4. Doprawiamy na koniec solą i gotowe !

Można dodać także do smaku kilka łyżek ketchupu, wtedy zupa będzie słodsza w smaku albo 2 wersja- upiec bataty owinięte w folie aluminiową w piekarniku, wyciągnąć, obrać ze skóry, rozmiażdżyć blenderem i dodać do zupy.

Jeśli lubicie bardziej treściwe zupy polecam dodać jeszcze pokrojoną w kostkę cukinie, czerwoną fasolę i podsmażone uprzednio pieczarki.



Wartości: ( 1 porcja )

B: 11,3
T: 3,5
W: 13,0
Kcal: 123

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 72 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1032
Ile porcji z tego wychodzi? 8 ?
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2308 Napisanych postów 20240 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85665
Czekałam aż o to zapytasz ok. 8 bo przecież każdy inną porcję sobie nałoży...

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 72 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1032
Bo lubie miec wszystko jasno podane hehe dopiero sie ucze wszystkiego
A potem bede jadla orientacyjnie ;)
napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1364 Napisanych postów 4384 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 116028
cos dla mnie już mi się załączyła jesienna faza na zupy wszelkiego rodzaju
1

""Doubt is enemy number one of progression"

Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kokosowo - bananowe babeczki z owocami

Następny temat

low carb dla młodej osoby

Kwas alfa-liponowy - jak działa? Kreatyna a przeziębienie - czy ma wpływ? Jak zejść nisko z poziomem tkanki tłuszczowej? Czy dieta jest potrzebna? Bo biceps to podstawa… Marta Banasik i Łukasz Sosiński na wczasach Jak robić pompki? Ile powinien trwać trening na siłowni?