Witam w czwartek mam operacje nogi (rekonstrukcja troczków mięsni strzałkowych) i będe miał znieczulenie w kręgosłup(od pasa w dół) i mam co do tego pewne obawy. Lekarz mówił, że jest to aktualnie najlepsza forma znieczulenia, ale ja mam pewne obawy co do tego. Mam jakiś lęk, że coś może się stać i moje nogi nie powrócą do sprawności(paraliż) w końcu tu chodzi o kręgosłup. Źle trafi igłą i co wtedy?? Mam jakiś lęk. Podobno usypianie jest bardziej szkodliwe niż shot w kręgosłup?? Jak jest naprawde i czy moje obawy mają sens. Czuje że to będzie mega stres dopóki nie poczuje nóg po operacji Ile czasu trza leżeć bez poruszania się, żeby nie było komplikacji??
ja mialem taki zastrzyk jak mialem operowana przepukline. mialem zabieg 4 mmiechy temu i czasem miewam bole w kregielni ale juz coraz rzadziej. A i przez tydzien po tym zastrzyku bolala mnie starsznie glowa bo sie nei sluchalem pielegniarek i podnosilem glowe zaraz po zabiegu. skrzystaj z dobrej rady i przez 12 godizn po zastrzyku nawet nie odrywaj glowy od poduskzi bo bol jest po tym straszny:/ nic nie mozna zrobic bo baniak boli. pozdro a samego zastrzyku sie nei boj bo oni chyba wiedza co robia!!
1114371889000
Boofi
Wysłana - 26 kwietnia 2005 00:14
nie przejmuj sie ! strzała dostajesz w miejsce w którym nima juz zdzenia jakotakiego ! jest to znacznie bezpieczniejsze - ale bedziesz sie czuł jak kaleka ... znieczulenie ogólne jest o wiele gorsze , nie dość ze troche na mózg działa to jeszcze mogą cie po drodze niedotlenić tak wiec spoko - pogadasz sobie z lekarzami w czasie zabiegu !!
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1114467271000
Dj_Smalec
Wysłana - 26 kwietnia 2005 09:24
Nie pękaj Marian ,Rdzeniówka to spoko sprawa ,24 godziny po zabiegu nie wolno sie ruszać ale nie dygaj ,dostaniesz cewniczek Ja sie u siebie na Bloku Op. tyle tego naoglądałem że sam bym mógł to robic Aha lepiej sobie gadaj z pigułami fajnymi a nie z jakims lekarzem
.
1114500271000
Marian 87.
Wysłana - 26 kwietnia 2005 11:33
dzięki bardzo już mi lepiej no to tylko teraz czekam na zabieg to już pojutrze
Pozdro
-
1114508000000
szczypiorr
Wysłana - 26 kwietnia 2005 11:55
Oj ja też miałem operacje z taki znieczuleniem i si, tylko ta głowa później;(
wytrwałosc drogą do sukcesu
1114509326000
HoldTight
Wysłana - 28 kwietnia 2005 10:49
Miałem to znieczulenie (chyba nazywali to blokadą). Przez następny dzień po operacji nie czułem nóg. Wstać na wsłasne nogi mogłem dopiero po ok. 2-3 dniach. Co do komplikacji to ja nie miałem żadnych, natomiast jest jedna bardzo wazna rzecz:
--- !!! --- Gdy będziesz leżał po operacji i dochodził do siebie NIE WOLNO podnosić głowy, tzn. dociskać podbrudkiem do klatki. Jeśli będziesz się chciał nieco unieść, zrób to na łokciach. W innym przypadku będziesz miał bardzo, bardzo uciążliwe bóle głowy przez następne 2-3 tygodnie.
Dociagając podbrudek do klatki (typowe gdy leżysz i chcesz nieco unieść głowe) naciągasz rdzeń kręgowy.
Powodzenia! HoldTight
1114678172000
szczypiorr
Wysłana - 28 kwietnia 2005 16:24
No itu był mój błąd bo dostałem na noc kaczke ale jakoś nie mogłem się z nią obsłużyć i wieczorem po operacji, upewniwszy się że pielęniarki nie widzą śmignołem do wc, troche noga bolała (operowana) ale to nic w porównaniu z bólem głowy przez następne tygodnie.
wytrwałosc drogą do sukcesu
1114698299000
Oko-bkl
Wysłana - 28 kwietnia 2005 23:20
dokladnie to samo mialem. musialem isc sie poprostu odlac bo z ta kaczka to hu**** bylo:D dalem rade jakos dojsc do kibla. glowka potem przez to bolala a pielegniarki ostrzegaly....
1114723253000
Marian 87.
Wysłana - 29 kwietnia 2005 15:22
hehe. Właśnie wróciłem ze szpitala. Nie było źle. Blokada zaczeła puszczać po 4 godzinach a po 6 już normalnie ruszałem nogami ale dla pewności leżałem 12 godzin i nie ruszałem głową i zero bólu
Efekt pracy lekarzy: 10 cm sznyta, gips na 3 tyg, śruba w kostce
-
1114780956000
Pawe
Wysłana - 29 kwietnia 2005 20:50
Jeśli można wiedzieć, jaka była przyczyna operacji ? co zrobiłeś ze sobą ?