Witam. Wlasnie dzisiaj zaczalem cwiczyc ale jak juz napisalem w temacie jestem kompletnie zielony w tej materii. Wiec prosilbym was o udzielenie mi kilku rad na temat diety i treningu.
Waga : 63
Wzrost : 174
Cel treningowy : sam nie wiem
Staż treningowy na słowni : 2h
Uprawiane inne sporty : bieganie codziennie (5km)
W woli scislosci jakis rok temu wazylem kolo 94kg. W jakies 2-3 miesiace schudlem kolo 30kg i do dzis utrzymuje ta wage. Zalozylem sobie, ze kolejnym etapem bedzie silownia ale jestem kompletnie zielony i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac. Przede wszystkim chodzi mi o dobrze dobrana diete bo to z ty mam najwiekszy problem z doborem cwiczen mam nadzieje, ze uporam sie sam.
Ogolnie dotychczas moj posilek wygladal/wyglada tak:
-sniadanie: platki na mleku
-obiad: roznie zalezy co jest w lodowce lub co mama ugotuje:P
-kolacja: serek
Od czasu do czasu zjem tez jakies jablko/orzeszki ale nie codziennie.
Cel treningowy : sam nie wiem
Jak nie wiesz jaki masz cel to raczej nikt ci nic nie doradzi.
Aczkolwiek poczytaj tematy podwieszone i mysle ze nie bedziesz juz tak bardzo zielony.
Jezeli chodzi o diete musisz nabrac nawykow zywieniowych oraz systematycznosci. Pozdro
No ja juz sie naczytalem innych tematow. Napisalem, ze sam nie wiem, poniewaz myslalem ze ktos mi cos doradzi. Wydaje mi sie jednak, ze przy tej wadze to tylko na mase. A i jem systematycznie tylko, ze 3 posilki:)
[http://www.sfd.pl/dnos%2FDziennik-t575194.html] - mój pierwszy dziennik. Zapraszam wszystkich:D
A jeszcze pytanie odnosnie treningu, czy nie ma to wiekszej roznicy jesli czasami bede cwiczyl kolo 10-11,a nastepnego dnia, np. 18-20???
plasterek szynki
pomidor
Obiad 13.00
tutaj bedzie ciezko bo czasami robie sam, innym razem jem u rodziny,np.
ryz (1/2 lub cala torebeczka)/kasza jeczmienna
mieso z piersi kurczaka 100g(najczesciej smazone bo najlatwiej mi bedzie zrobic)/kotlety z miesa mielonego/
lyzka oleju
jakas surowka/ogorek konserwowy
Inne mozliwosci to jakas zupa/spaghetti/kopytka(jesli trzeba to nie bede tego jadl)
IV Posilek 16.00
Tu wogole nie mam pojecia co zjesc:( Myslalem nad 2 jajkami i bananem
Kolacja 19.00
serek wiejski
jablko
Odnosnie godzin, w ktore bede trenowal to:
11-12 lub 12-13(zmiana popoludnowia w robocie)
17-18 lub 20-21(zmiana na rano/studia)
Zamierzam trenowac 4 razy w tygodniu po 1h. Prosilbym o wyrozumialosc i pomoc w ulozeniu diety( poprawieniu/podaniu odpowiedniej wagi posilkow)
ryz (1/2 lub cala torebeczka)/kasza jeczmienna
mieso z piersi kurczaka 100g(najczesciej smazone bo najlatwiej mi bedzie zrobic)/kotlety z miesa mielonego/
lyzka oleju
jakas surowka/ogorek konserwowy
Inne mozliwosci to jakas zupa/spaghetti/kopytka(jesli trzeba to nie bede tego jadl)
IV Posilek 16.00
Tu wogole nie mam pojecia co zjesc:( Myslalem nad 2 jajkami i bananem
daj jajecznice z ryżem
oliwa i warzywami przepis masz w kuchni
Kolacja 19.00
serek wiejski
oliwa warzywa
Sciagnelem sobie Dziennik Posilkow Vital Max i tu wyszlo mi troche inaczej. Zapotrzebowanie kaloryczne 2150kcal. Dodalem 500kcal i wyszlo 2650,4 kcal(wydaje mi sie troche duzo). Dopracowalem troche dieto zobaczcie i ocencie.
Aha 6x w tygodniu biegam 5km rano albo wieczorem. Jesli mozna bede sie staral od czasu do czasu zamieniac ryz na kasze, platki owsiane na musli, twarog poltlusty na serek wiejski. I obiady,np. zamiast ryzu i piersi, np. spaghetti albo kopytka. Czy tak bedzie dobrze???
Aha zapomnialem dodac:
- pierwsza kolumna to ILOSC
- druga bialko
- trzecia tluszcze
- czwarta weglowodany
- piata zawartosc kalorii