Witam. Wlasnie dzisiaj zaczalem cwiczyc ale jak juz napisalem w temacie jestem kompletnie zielony w tej materii. Wiec prosilbym was o udzielenie mi kilku rad na temat diety i treningu.
Waga : 63
Wzrost : 174
Cel treningowy : sam nie wiem
Staż treningowy na słowni : 2h Uprawiane inne sporty : bieganie codziennie (5km)
W woli scislosci jakis rok temu wazylem kolo 94kg. W jakies 2-3 miesiace schudlem kolo 30kg i do dzis utrzymuje ta wage. Zalozylem sobie, ze kolejnym etapem bedzie silownia ale jestem kompletnie zielony i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac. Przede wszystkim chodzi mi o dobrze dobrana diete bo to z ty mam najwiekszy problem z doborem cwiczen mam nadzieje, ze uporam sie sam.
Ogolnie dotychczas moj posilek wygladal/wyglada tak: -sniadanie: platki na mleku -obiad: roznie zalezy co jest w lodowce lub co mama ugotuje:P -kolacja: serek Od czasu do czasu zjem tez jakies jablko/orzeszki ale nie codziennie.
Cel treningowy : sam nie wiem Jak nie wiesz jaki masz cel to raczej nikt ci nic nie doradzi. Aczkolwiek poczytaj tematy podwieszone i mysle ze nie bedziesz juz tak bardzo zielony. Jezeli chodzi o diete musisz nabrac nawykow zywieniowych oraz systematycznosci. Pozdro
I nie wczuwaj się za bardzo w dystans, bo życie to każdego sprawa osobista
1259699877000
dnos
Wysłana - 01 grudnia 2009 21:41
No ja juz sie naczytalem innych tematow. Napisalem, ze sam nie wiem, poniewaz myslalem ze ktos mi cos doradzi. Wydaje mi sie jednak, ze przy tej wadze to tylko na mase. A i jem systematycznie tylko, ze 3 posilki:)
Moze ktos jeszcze mi cos poradzi, poda jakies przyklady powie jakie musza byc wspolczynniki i proporcje dobrej diety. To moze sam postaram sie cos ulozyc:)
II Posiłek 10.00 kromka chleba razowego plasterek szynki pomidor
Obiad 13.00 tutaj bedzie ciezko bo czasami robie sam, innym razem jem u rodziny,np. ryz (1/2 lub cala torebeczka)/kasza jeczmienna mieso z piersi kurczaka 100g(najczesciej smazone bo najlatwiej mi bedzie zrobic)/kotlety z miesa mielonego/ lyzka oleju jakas surowka/ogorek konserwowy
Inne mozliwosci to jakas zupa/spaghetti/kopytka(jesli trzeba to nie bede tego jadl)
IV Posilek 16.00 Tu wogole nie mam pojecia co zjesc:( Myslalem nad 2 jajkami i bananem
Kolacja 19.00 serek wiejski jablko
Odnosnie godzin, w ktore bede trenowal to: 11-12 lub 12-13(zmiana popoludnowia w robocie) 17-18 lub 20-21(zmiana na rano/studia)
Zamierzam trenowac 4 razy w tygodniu po 1h. Prosilbym o wyrozumialosc i pomoc w ulozeniu diety( poprawieniu/podaniu odpowiedniej wagi posilkow)
Obiad 13.00 tutaj bedzie ciezko bo czasami robie sam, innym razem jem u rodziny,np. ryz (1/2 lub cala torebeczka)/kasza jeczmienna mieso z piersi kurczaka 100g(najczesciej smazone bo najlatwiej mi bedzie zrobic)/kotlety z miesa mielonego/ lyzka oleju jakas surowka/ogorek konserwowy
Inne mozliwosci to jakas zupa/spaghetti/kopytka(jesli trzeba to nie bede tego jadl)
IV Posilek 16.00 Tu wogole nie mam pojecia co zjesc:( Myslalem nad 2 jajkami i bananem daj jajecznice z ryżem oliwa i warzywami przepis masz w kuchni
Sciagnelem sobie Dziennik Posilkow Vital Max i tu wyszlo mi troche inaczej. Zapotrzebowanie kaloryczne 2150kcal. Dodalem 500kcal i wyszlo 2650,4 kcal(wydaje mi sie troche duzo). Dopracowalem troche dieto zobaczcie i ocencie.
Aha 6x w tygodniu biegam 5km rano albo wieczorem. Jesli mozna bede sie staral od czasu do czasu zamieniac ryz na kasze, platki owsiane na musli, twarog poltlusty na serek wiejski. I obiady,np. zamiast ryzu i piersi, np. spaghetti albo kopytka. Czy tak bedzie dobrze???
Aha zapomnialem dodac: - pierwsza kolumna to ILOSC - druga bialko - trzecia tluszcze - czwarta weglowodany - piata zawartosc kalorii