Autor

Zielona herbata tylko na czczo?

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 13 stycznia 2007 19:30    Edytuj Cytuj
a tak pomyslalem ze sie spytam bo ogolnie podczas mojej skromnej nauki na histologii i fizjologii doszedlem do paru wnioskow i czy mam racje:

- zielona herbate pijemy <polykamy kapsy> ze wzgledu na aminy katecholowe i otoz wlasnie

wiem ze w tkance tluszczowej sprzyjaja lipolizie , natomiast znowu owe katecholaminy hamuja wydzielanie insuliny :/
wiec aby zmaksymalizowac a nie pogorszyc efektow suplementacji green tea powinno sie ja pic/brac na czczo, przed snem, miedzy posilkami kiedy posilek jest juz w wiekszej mierze strawiony

idealne pory wg moich obliczen to np przed i po aerobach/ silownią ...

tak tylko stwierdzam ale tez pytam czy do dobrych wnioskow doszedlem

dziekuje z gory za odp

DUDEK

Wysłana - 13 stycznia 2007 20:20    Edytuj Cytuj
Green Tea ponoć podnosi ciśnienie... więc picie przed snem, nie jest chyba optymalne, ale mogę się mylić.

Wejdź na MOTYWATOR TRENINGOWY - wszystkie moje artykuły w pełnej wersji i najlepsze z sfd.pl
find us on facebook [http://www.facebook.com/motywatortreningowy]
Znawca -

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 13 stycznia 2007 20:24    Edytuj Cytuj
katecholaminy moga miec takie dzialanie owszem ale nei o tym mowie

ambroziak

Wysłana - 13 stycznia 2007 22:04    Edytuj Cytuj
Faku - skąd masz informacje o hamowaniu wydzielania insuliny?... O ile dobrze pamiętam, to katechiny raczej normalizują poziom cukru, czyli albo stymulują insulinę, albo wpływaja na jakiś inny mechanizm przenoszenia glukozy do tkanek. Może chodzi Ci o to, że hamują aktywność insuliny w tkance tłuszczowej?... Ale w tej sytuacji, czas jej podania nie ma większego znaczenia. Tak mi się przynajmniej wydaje...

S. Ambroziak
Ekspert -

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 13 stycznia 2007 22:06    Edytuj Cytuj
szczerze przyznam ze w ksiazce nie sprawdzalem ale widzialem w pytaniach z giiełdy jaką dostałem i tam to bylo < w 2 niezaleznych od siebie pytaniach> oznaczone jako dobra odp... postaram sie poszukac =) i napisze

ambroziak

Wysłana - 13 stycznia 2007 22:11    Edytuj Cytuj
Nie chcę się zbytnio mądrzyć, bo stan badań cały czas się zmienia. Wydaje mi się jednak, że ktoś pomylił pojęcia. Może przeczytał, że katechiny są antagonistami insuliny w tkance tłuszczowej i zinterpretował to, że hamują wydzielanie insuliny. Ale mogę się mylić...

S. Ambroziak
Ekspert -

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 13 stycznia 2007 22:30    Edytuj Cytuj
hm. znalazlem rozdzial w fizjologii Traczyka cytuje :

".. do efektow metabolicznych amin katecholowych nalezą :
1)pobudzenie glikogenolizy w watrobie,wzmozenie lipolizy i uwalniania kw. tluszczowych oraz ich metabolizmu i zuzycia glukozy w tkankach
2) pobudzenie glukoneogenezy
3) zmiany hormonalne jak pobudzenie wydzielania glukagonu i zahamowanie uwalniania insuliny.
efekty te pozwalaja na utrzymanie prawidlowego stezenia glukozy we krwi i dostatecznego zaopatrzenia w glukoze OUN .."

acha - dalej napisane ze "zwiekszenie uwalniania amin katecholowych podczas wysilku wzmaga zuzycie zapasow glikogenu."

to znaczy ze szbciej sie męcze ale mam wiecej sily na dany krotki okres czasu <przy cwiczeniach silowych wskazane ?a aerobach nie ?>

apokalipsa NUTRIFARM

Wysłana - 13 stycznia 2007 22:39    Edytuj Cytuj
ja z tego wnioskuje, że rzeczywiscie normalizują jak Slawek juz napisał.
niejako niezależnie od tego myslę,że jeśliby nawet ten wniosek który podales na wstepie był w jakiejs mierze realny, to mysle jednak że w nieduzej bo mechanizm normalizacji poziomu cukru we krwi poprzez insuline i glukagon jest sprawa na tyle zasadniczą dla organizmu że takie czynniki nie a raczej w stanie "wytrącic go z rownowagi"- tak myslę...

"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 13 stycznia 2007 23:08    Edytuj Cytuj
no moze ... ale w sumie
chocby adrenalina nie jest "takim sobie" czynnikiem tylko (jak kazdy hormon) ma powazne i zlozone dzialanie - i moglby zaklocic... ja tak mysle =P nie mowie ze powtrzyma zupelnie ale spowolni a to juz duzo na minus raczej...

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 13 stycznia 2007 23:10    Edytuj Cytuj
apokalispsa no i jak napisalem "3) zmiany hormonalne jak pobudzenie wydzielania glukagonu i zahamowanie uwalniania insuliny.
efekty te pozwalaja na utrzymanie prawidlowego stezenia glukozy we krwi i dostatecznego zaopatrzenia w glukoze OUN .."

wlasnie oto chodzi ze one sa skladnikiem ktory pozwala normalizowac ale zawyzone ich stezenie moze prowadzic do jakis uposledzen...

apokalipsa NUTRIFARM

Wysłana - 13 stycznia 2007 23:45    Edytuj Cytuj
w sumie każda substancja która w jakis sposób wplywa na receptory adrenergiczne wplywa także na gospodarke cukrami- wiec organizm musi odpowiadc na to ukladem regulaujacym ta gopodarke- mysle wiec że jest to jakby efekt wtorny, ze nie ma tu bezposredniej ingerencji a tylko pewien wplyw zewnetrzny.
ale tych zewnętrznych wplywów jest wiele i raczej nic zlego stac sie nie moze- chybaże istnieja jakies poważniejsze zaburzenia wydzielania insuliny lub wrazliwosci nań...

"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid

Odpowiedzi jest na 7 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zielona herbata tylko na czczo?

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.