Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Zielona herbata - ekstrakt i guarana. Czy to pomaga?

ellis ZASŁUŻONY

Wysłana - 29 października 2006 19:47    Edytuj Cytuj
By dostarczyć tą minimalną ilość o której wyżej napisałem trzeba wypić conajmniej kilka filiżanek, zakładając prawidłowe zaparzenie, ale to też może być więcej niż 10 ze względu na jakość, która może być różna.

qazar ZASŁUŻONY

Wysłana - 29 października 2006 19:49    Edytuj Cytuj
dlatego warto siegac po suplementy sam tak robie czerpiac np omege-3,q10,witaminy i mineraly z supli
Znawca -

Benda

Wysłana - 29 października 2006 22:17    Edytuj Cytuj
Wydaje mi się, że jakość herbaty jest dobra ponieważ po zaparzeniu napar jest na prawdę cierpki czyli coś zawiera a poza tym pochodzi z pewnego żrodła tzn. z firmy herbacianej (usypane ze zbiorczego opakowania, czyli brak jakichkolwiek dodatków aromatycznych chemicznych czy też naturalnych). Więc żeby teraz wydobyć całe dobro tejże herbaty jak należałoby ją zaparzać?

Charon ZASŁUŻONY

Wysłana - 29 października 2006 22:53    Edytuj Cytuj
Jest wiele sposobów. Dla różnych herbat, różna procedura. Najczęstszy to zagotowanie wody do "białego wrzenia" (dopiero co pojawiające się pęcherzyki powietrza) odczekanie aż trochę ostygnie i zalanie herbaty. Parzyć herbatę pod przykryciem parę minut.

Co do najlepszych gatunkowo herbat, nie wiem które to, jednak warto wybierać te, które są pakowane w miejscu zbioru i najlepiej pakowane hermetycznie - większość nie jest.

Beatus, qui prodest, quibus potest

Benda

Wysłana - 30 października 2006 10:47    Edytuj Cytuj
Zielona herbata zawiera przede wszystkim alkaloidy purynowe i katechiny. Do tych pierwszych zaliczamy: kofeinę, teofilinę i teobrominę. Zawartość głównego alkaloidu - kofeiny w suchej masie liści wynosi 1,5 - 4,5%.
Katechniny to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny: epikatechinę (EC), epigallokatechinę (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigallokatechiny (EGCG).
Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Stwierdzono, że np. EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.
Warto tu też wspomnieć, że liść herbaty zawiera także dużo jonów fluorkowych (do 0,03% suchej masy).
Zbawienne działanie zielonej herbaty na zdrowie człowieka jest dobrze znane. Oto lista cennych właściwości napoju, który jest z niej przyrządzany:
* zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, przez zapobieganie agregacji płytek krwi (katechiny)
* zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, bo zapobiega utlenianiu złego cholesterolu - LDL (katechiny)
* zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, bo usuwa szkodliwe dla DNA wolne rodniki (katechiny)
* opóźnia efekty starzenia się przez usuwanie wolnych rodników (katechiny)
* działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwwirusowo (katechiny)
* pomaga odtruwać organizm, przez wiązanie jonów metali ciężkich (katechiny)
* działa wybitnie przeciwwrzodowo (katechiny)
* obniża poziom cholesterolu we krwi
* poprawia pamięć i rozjaśnia umysł (alkaloidy purynowe)
* wzmacnia zęby (jony fluorkowe)
Źródło:
http://mpancz.webpark.pl/biochherbata.php

Zmieniony przez - Benda w dniu 2006-10-30 10:54:00

k3ho

Wysłana - 09 listopada 2006 00:34    Edytuj Cytuj
ja mam ciekawego e-booka o zielonej, moge na priv wyslac.

Kochaj rodzine, badz silnej wiary, badz inny od innych
[http://*******/w12l] klikać!
[http://*******/w12n] dieta wcale nie musi byc droga
[http://*******/w12k] odz. w sw
[http://*******/w122] wilczy apetyt?

Jezeli cos robisz to staraj sie to robic jak najlepiej potrafisz a nie jak przecietny kowalsky ,bo zostaniesz przecietnym kowalskym

Benda

Wysłana - 09 listopada 2006 10:00    Edytuj Cytuj
To ja w takim razie poproszę. Udostępniłem moje gg, daj znać to podam Ci mojego maila, przeważnie jestem przy kompie. Z góry dzięki

tomaaso

Wysłana - 09 listopada 2006 23:24    Edytuj Cytuj
to ide zrobic zielona herbate:P

Verrick

Wysłana - 07 lutego 2010 11:39    Edytuj Cytuj
Witam mam 2 pytania-czy taką zielona herbatę się pije ze zwykłym cukrem kuchennym?
Czy taką herbatę można pić smakową np o smaku grejfruta?Ma to jakieś znaczenie przy zrzucaniu tłuszczyku?Bo wiem ,że wody smakowej nie powinienem pić..
Proszę o wyrozumiałość gdyż to mój pierwszy post na tym forum:P
pozdro

Vanilaface

Wysłana - 08 lutego 2010 11:03    Edytuj Cytuj
8-10 herbat zielonych dziennie parzonych dwukrotnie
1-2 (jeśli treningowy) kawy po 300mg kofeiny na szklankę

przy diecie, aerobach i siłowym pali tłuszcz pieknie. Efekty takie same a nawet lepsze, jak po Thermo speed extreme, o który tutaj tak się ludzie pytają (wiem, bo sprawdziłem na sobie)

Odpowiedzi jest na 2 strony.      poprzednia 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zielona herbata - ekstrakt i guarana. Czy to pomaga?

Strony:  pierwsza  1   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.