Sportowe Forum Dyskusyjne
sport kulturystyka strongman fitness sztuki walki

∑ temat został odczytany 1996 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

SFD - Strona Główna | Zdrowie
Zerwany achilles 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
słowa kluczowe: zerwany achilles
Autor "Zerwany achilles"   

mariola110
 Wysłana - 24 kwiecień 2006 16:43        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Czy możecie mi coś podpowiedzieć na temat rehabilitacji po zerwaniu achillesa? Za trzy tygodnie będę już bez gipsu i z tego co wiem bardzo ważna będzie właśnie rehabilitacja.

mariola110

przyznaj SOG'a

kradam
 Wysłana - 24 kwiecień 2006 18:18      [zgłoszenie]

Zacznij rehabilitacje od zmiany ośrodka na taki w którym zdejmą ci gips i zaproponują specjalny but, który będziesz mogła zdejmować do cwiczeń od zaraz. Gips po rekonstrukcji Achillesa to IX wiek. [http://www.carolina.pl/article.php?id=110]
Zwróć uwagę na słowo "bezpośrednio" w ostatnim akapicie.

[http://www.sfd.pl/FAQ_%2D_kontuzje_i_nie_tylko-t321489.html]

przyznaj SOG'a specjaliście

mariola110
 Wysłana - 25 kwiecień 2006 09:31      [zgłoszenie]

Dzięki za link. Skorzystałam i przeczytałam. Niestety to "bezpośrednio" to chyba coś nie tak? Rozmawiałam już z trzema lekarzami (jeden z nich to wzięty lekarz typowo sportowy)i każdy z nich pwiedział to samo: przy tak dużym (ok. 90%) zerwaniu, przez 6 tyg. noga musi być w zgięciu podeszwowym (4 tyg. długi gips, 2 tyg. krótki lub orteza, ale też bez ćwiczeń) i dopiero po tym ćwiczenia. Oczywiście mając gips mam zalecone ćwiczenie mm czworogłowego.

mariola110

przyznaj SOG'a

kradam
 Wysłana - 25 kwiecień 2006 10:01      [zgłoszenie]

przyznaj SOG'a specjaliście

BAQ-RUGBY
 Wysłana - 9 luty 2010 14:57      [zgłoszenie]

w czwartek 11/02/10 iade na spotkanie ze specjalistą. wyznaczy termin operacji i powie jak to bedzie wyglądać.mieszkam w uk,zobaczymy co powie brytyjski spec. podziele sie z wami info.

PZDR K.S.BUDOWLANI 4EVER

przyznaj SOG'a

BAQ-RUGBY
 Wysłana - 11 luty 2010 20:00      [zgłoszenie]

JUTRO MNIE KROJĄ

PZDR K.S.BUDOWLANI 4EVER

przyznaj SOG'a

ogry
 Wysłana - 12 luty 2010 22:37       [zgłoszenie]

Witaj

Mam kilku znajomych co zerwali,sam miałem zerwanego :D..
Do 6 miesiecy kazdy wrócił na sale..
Gips czy to w szpitalu państwowym,czy w klinice bardzo dobrej :D..min 8 tygodni dla sportowców hehe..
Rehabilitacja spokojnie,bez szaleństw..Rowerek,basen(płetwy itp).
Całe ciało na siłce i wogóle jedziesz normalnie od początku,żeby być w stanie anabolicznym hehe..
Czasem może nagle spuchnąc po ćwiczeniach,wtedy diclofenac i po sprawie..noge w gipsie też lecisz skurczami izometrycznymi po kilkaset na dzień,do tego biodro normalnie wyprosty zgięcia itp..

Będziesz dobity zdeczka,dlatego coś na humor się przyda :D..
I sie nie łam.Mi lek med powiedział ,że już nigdy nie wstane na palce..:P

Czasem impreska mała też pomaga :D..Ale ja tego nie mówiłem samo się wyświetliło.Jakoś mniej boli i można chodzić bez kul..

Trzymaj sie i zdrowia.......

ps..Jak szukasz info nt..to polecam google books,medline,pubmed..
Pod hasłami: tendon ,injury,treatment itp..
Polskimi źródłami nie zawracaj sobie głowy :)..

Zmieniony przez - ogry w dniu 2010-02-12 22:39:12

przyznaj SOG'a
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zerwany achilles

<< nos / ośrodek wypoczynkowy >>

Podobne: Po wypadku zerwany nerw | zerwane ścięgno achillesa - pomocy! | naderwany (naciagniety, zerwany?) miesien - POMOCY! | Bolące Achillesy... | Przewlekłe zapalenie ścięgna achillesa | Problem ze ścięgnem Achillesa. Proszę przeczytać!

Warto przeczytać: nitrobolon ii jablczan | Kamagra | rosciaganie nóg do szpagatu w miesiac | pływanie rozgrzewka | nitrobolon thermo speed extreme | Xefo rapid | pływanie rozgrzewka przed zawoami | nowy NO Shotgun mhf | krótkie cykle opinie | co to są undery | lawka fb 200b2 | anty pot | Uniwersal Animal tst | cykl no xplode cellmass | mens activator | siłownia dla początkujących | ojan | trec cm3 z czym? | porównywarka finansowa

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL