SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zdrowe Tłuszcze - oleje

temat działu:

Trec

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3023

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 204 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7898
Witam,

poniżej przedstawię listę olei, które posiadam i bardzo bym prosił o informacje jak w diecie je połączyć, stosować, kiedy jaki olej najlepiej mniej więcej spożyć. Zakładam temat, ponieważ akurat co do tłuszczy czy olejów to nie mam za dużych informacji :)

Olej Lniany
Olej sezamowy
Olej z pestek dyni
Olej słonecznikowy
Olej arganowy - najcenniejszy olej na świecie hehe :)
Olej rzepakowy
Olej z kiełków kukurydzy
Olej z wiesiołka
Olej z ostropestu

Wszystkie oleje tłoczone są na zimno. Olej rzepakowy, słonecznikowy, z kiełków kukurydzy oraz arganowy są ekologiczne (BIO).

Zapraszam do tematu :)

Zmieniony przez - Fiery w dniu 2013-10-03 00:37:55

Zmieniony przez - Fiery w dniu 2013-10-03 01:01:45

Pozdrawiam,
Fiery.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Nitroman Trec Nutrition
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3262 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 10507
Witam
Dawid Ci już w sumie opisał jak powinna wyglądać proporcja tłuszczy, wystarczy teraz znaleźć info. na temat zawartości poszczególnych rodzajów tłuszczy w danym oleju i uzupełnić / dodać je do posiłków.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115952
Tak na szybko bo z kom piszę. Ja np. smażę na oleju ryżowym - lniany na przykład do tego się nie nadaje. Za to lnianym czy oliwą z oliwek można polać sałatkę :)

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
MARIO M. Cieśliński
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1733 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 9689
Ryżowy do smażenia chociaż do sałatek też używam.Lniany jak najbardziej zaś oliwę mam z pepperoni albo chili lub czosnkiem doprawioną.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
MARIO M. Cieśliński
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1733 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 9689
k
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Nitroman Trec Nutrition
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3262 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 10507
Witam Fiery napiszę po krótce które oleje możesz poddać obróbce termicznej a które nie.

Obróbce termicznej możesz poddać oleje:
- arganowy
- rzepakowy
- oliwe z oliwek
- ryżowy
- kokosowy
- palmowy

Te mają wysoki stopień dymienia dlatego też możesz je poddać obróbce termicznej. Czytałem kiedyś o łączeniu oleju z wodą aby nie poddawać nawet tych tłuszczy zbyt wysokim temp. ale i to sam muszę przetestować i zobaczyć jak wygląda połączenie tych dwóch subst. i jak przechodzi cały proces obróbki termicznej.

Te których nie możesz to:
- słonecznikowy
- lniany
- sezamowy
- pestek dyni
- kiełek kukurydzy
- wiesiołka
- ostropestu

Te oleje mają niską temp. dymienia czyli bardzo szybko dochodzi do palenia się tego tłuszczu, po za tym kwas Omega 3 jest bardzo wrażliwy na wysokie temp. i szybko ulega procesom utleniania się.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 204 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7898
Wszystkie oleje kupiłem tutaj: http://www.biooil.com.pl/  - tam są przepisy i z jednych przepisów piszę ,że Olej z pestek dyni można smażyć jak najbardziej O_o pogubiłem się :)

Pozdrawiam,
Fiery.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 204 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7898
Podam kilka ciekawych przepisów:

1.OLEJ Z PESTEK DYNI:

a) Surówka z sałaty lodowej z pomidorami:

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami pomidory sałata lodowa cebula olej dyniowy – ok. 2 łyżek sól pieprz dodatkowo można jeszcze dodać np.: – kukurydzę – selera naciowego – ogórka – paprykę – pestki słonecznika Przygotowanie: Warzywa pokroić, wymieszać z przyprawami i olejem.

b) Cukinia z patelni z olejem dyniowym:

1 cebula, pokrojona i podsmażona na maśle,
1 średnia pokrojona cukinia,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki oleju z pestek dyni,
Po garści pestek dyni i słonecznika, tymianek, majeranek, oregano.
Ewentualnie parmezan do posypania dania.

Do podsmażonej cebulki dodajemy ¾ cukinii i olej z pestek dyni. Chwilę smażymy. Dodajemy pestki, tymianek, wciskamy czosnek i smażymy 3 minuty, następnie dusimy przez 8 minut. Dodajemy resztę cukinii i dusimy przez 5 min. Na koniec dodajemy majeranek i oregano. Podajemy z ryżem.

c) Jajecznica z olejem dyniowym:

Jajecznica z olejem dyniowym: podczas przygotowywania tego dania ujawnia się prawdziwy aromat oleju dyniowego: 4 jaja, mała cebula, sól, pieprz, olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie. Pokroić cebulę, roztrzepać jaja w miseczce. Na rozgrzaną patelnię wlać olej z pestek dyni, a następnie jaja i wsypać cebulkę. Mieszać, aż do usmażenia

2. OLEJ KUKURYDZIANY:

a) Sos pietruszkowy do makaronu:

Sos pietruszkowy do makaronu 1/4 szklanki oleju kukurydzianego, 1 szklanka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonej lub kilka listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz do smaku, Wszystkie składniki połączyć, zmiksować za pomocą blendera.

b) Ciasteczka kukurydziane:

Ciasteczka kukurydziane 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ łyzeczki soli, 1/3 szklanki oleju kukurydzianego, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, Mąkę, cukry, proszek do pieczenia wymieszać dodać olej kukurydziany i jajko. Z powstałej masy uformować ciasteczka. Piec10 minw temperaturze 275 C

3. OLEJ RZEPAKOWY:

a) Ryba z grilla:

Ryba z grilla: 4 filety np. z suma, 1/4 szklanki OLEJU RZEPAKOWEGO, 1 łyżeczka papryki chili, 2 łyżki świeżego soku z cytryny. Przygotowanie: Olej, sok i chili wymieszać. Marynować rybę 1/2 godz. Następnie piec w folii aluminiowej 6-8 min. z każdej strony.

4. OLEJ SEZAMOWY:

a) Sos sezamowy Tahini:

Sos sezamowy Tahini 6 łyżek sezamu, ¾ szklanki wody, 1 łyżka oleju sezamowego, ¼ łyżeczki soli Na patelni lekko uprażyć sezam. Dokładnie zmiksować z wodą, olejem sezamowym i solą. Schłodzić. Sos ten jest świetny zarówno do arabskiego hummusu jak i od pizzy, kanapek oraz rozmaitych deserów, ciast kremów.

b) Szaszłyki z Bangkoku:

400 g piersi z indyka,
2 łyżki oleju do smażenia np. oleju rzepakowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka sosu sojowego,
0,5 łyżeczki kolendry,
2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
150 g orzeszków ziemnych,
sól, pieprz
Pierś indyka pokroić na paseczki, oprószyć solą i pieprzem, nabić na patyczki. Pozostałe składniki wymieszać, posmarować nimi mięso, pozostawić w lodówce na 30 min. Smażyć lub grillować.

5. OLEJ SŁONECZNIKOWY:

a) Surówka ze szczypiorkiem:

Surówka ze szczypiorkiem: Pęczek szczypiorku, 3 ogórki kiszone, Pęczek rzodkiewki, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 6 łyżek śmietany, sól i cukier do smaku, Warzywa pokroić połączyć, wymieszać śmietanę, olej, śmietanę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać i polać surówkę.

b) Olej borowikowy:

Olej borowikowy: 2 szklanki oleju słonecznikowego, kilka suszonych borowików, kawałek suszonego pomidora, kilka gałązek tymianku. Do szklanej, suchej, najlepiej ciemnej butelki włożyć grzyby, pomidora i zioła, zalać olejem i zakręcić. W podobny sposób można zrobić aromatyczny olej paprykowy. Na szklankę oleju słonecznikowego potrzeba tu papryczkę chili, 5 ziaren jałowca, gałązkę rozmarynu, kminek i laskę cynamonu.

Pozdrawiam,
Fiery.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Nitroman Trec Nutrition
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3262 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 10507
Fiery napisałem to ze wzgl. na większą obecność tłuszczy wielonienasyconych w oleju z pestek dyni, które przy obróbce termicznej tracą swoje właściwości pro zdrowotne i ulegają utlenianiu z tego też powodu odradzałbym poddawania go wyższym temp. Przepis został pewnie złożony ze względu na wartości organoleptyczne, lecz nie ze względu na zachowanie w tym tłuszczy jego właściwości pro zdrowotnych, cechuje go konkretny smak i aromat.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 125 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6920
Polecam olej kokosowy, nie utlenia się podczas smażenia, nie pali idealny do smażenia, jest to praktycznie jedyny olej który ma postać stałą poniżej temperatury 25 stopni. Stosuję i jestem zadowolony
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 204 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7898
Tak, wiem ,ale troszeczke mnie ten zapach kokosa przeraża np. jak smażę jakieś mięso hehe :)

Pozdrawiam,
Fiery.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 125 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6920
Olej kokosowy który posiadam nie ma aromatu kokosa jest bezwonny i bezsmakowy tak więc nie powinno być problemu z tego co się orientuje wersja rafinowana jest bezzapachowa a tłoczony na zimno ma aromat kokosa.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Głęboki ból - bark

Następny temat

Jak Dawkować Whay 100 ?

WHEY premium