SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Zbilansowana dieta redukcyjna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 669487

napisał(a)
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 4616 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 53303
Pierwsze pytanie odnośnie przeznaczenia? Najprostsza odpowiedz: dla wszystkich którzy chcieliby zmieścić się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia porcja oliwy z oliwek(10-15g), średnia porcja warzyw (brokuły - 1 szklanka), średnia porcja 'nieoczyszczonych'/częściowo 'oczyszczonych' węglowodanów(60g kaszy gruboziarnistej) i jabłko. Czy po takim posiłku jesteście szybko głodni? czy przez następne 2-3 godziny nie odczuwacie głodu? Jeśli taki posiłek daje Wam satysfakcję na dłużej, to ta dieta będzie dla Was właściwa. Drugi aspekt to aktywność fizyczna - jeśli macie w swym planie 2-3 treningi siłowe i 3-5 treningów areobowe to tym bardziej jest to korzystny wybór.

Jeśli jednak jesteście głodni już po godzinie, wtedy lepszym wyborem będzie dieta z niższą ilością węglowodanów.

Zapotrzebowanie kaloryczne
24-26 x waga(kg) przy treningu areobowym (umiarkowana aktywność)
26-28 x waga(kg) przy treningu siłowym lub areobowym (wysoka aktywność)
30-33 x waga(kg) przy treningu siłowym (minimum 3 razy w tygodniu) i intensywnych areobach.

Kobiety powinny wybrać niższa wartość z proponowanych przedziałów.

Składniki odżywcze
Białko
-tylko areoby - minimum 1,6 g na kg masy ciała
-trening siłowy - minimum 1,8 g na kg masy ciała
Co jemy?
W miarę chude gotowane/parowane mięso(pierś kurczaka, ale także czerwone mięso posiadające pewną przewagę jeśli chodzi o hamowanie głodu). Ryby najlepiej z zimnych wód. Jogurty naturalne, ser biały, żółty(wapń i hamujące łaknienie kazeiny - dobry posiłek przed snem i dodatkowo w sytuacjach, gdy jesteście zmuszeni do dłuższych przerw między posiłkami). Jaja(1 jajko dziennie na każde 1000-2000 kcal spożywanych to rozsądna ilość).

Tłuszcz
25-30% zapotrzebowania energetycznego, przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Co jemy?
Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne jednonienasycone kwasy tłuszczowe). NNKT to grupa o której chyba powinienem wspomnieć wcześniej, mam tu na myśli szczególnie omega-3, proponuje ok. 1-2 g(EPA/DHA). Proporcja omega-3 do omega-6 według najnowszych zaleceń powinna wyglądać tak: 1:4-5. Pewne braki jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze możemy uzupełnić orzechami i nasionami. Dodatkowa uwaga by unikać tłuszczy o konfiguracji trans które obecne są w 'tanich' olejach roślinnych, słodyczach (batonach, ciastkach itd.).

Węglowodany
Reszta zapotrzebowania.
Co jemy?
Warzywa(czerwona papryka, brokuły, kalafior, czosnek, boćwina, kapusta kwaszona, pietruszka nać to chyba najbardziej wartościowe które w tej chwili przychodzą mi do głowy). Owoce zawierają wiele cennych składników odżywczych i nieznaczną ilość fruktozy. Dlatego w większości przypadków całkowita ich eliminacja przyniesie więcej szkód niż korzyści, zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki. Należy jednak bezwzględnie wyeliminować słodzone napoje i słodycze będąc skoncentrowanym źródłem cukrów prostych. Resztę zapotrzebowania na węglowodany powinny stanowić produkty o możliwie niskim IG (kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy - osoby o niskiej wrażliwości insulinowej powinny ograniczyć te produkty i koncentrować się na powyższych).
Spożycie 'oczyszczonych' węglowodanów powinno być ograniczone przede wszystkim do okolic okołotreningowych.

Oczywiście nie wymieniłem wszystkich zdrowych produktów do menu, które może być ułożone na jeden dzień i powtarzane w kolejne. Mimo wszystko sugeruję by menu było urozmaicone.

Posiłki w praktyce:
To bardzo ważny elementy - odpowiednia kompozycja i pora posiłku pozwala nam na kontrolę kalorii - dobra dieta redukcyjna to dieta, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i pozwala na redukcję kalorii bez większego dyskomfortu.

Proponuje 4-6 posiłków co trzy godziny(oczywiście większa ilość posiłków lub tylko 4 i z dłuższymi przerwami(4 godziny) niczego nie przekreśla.

Każdy posiłek (z wyjątkiem potreningowego i nocnego) powinien zawierać:
-dużą porcję białka 20-40g zgodnie z zapotrzebowaniem
-średnią porcję tłuszczu 10-15g zgodnie z zapotrzebowaniem
-dużą porcję warzyw lub owoc bogaty w błonnik
-średnią porcję 'oczyszczonych' węglowodanów o możliwie niskim IG

Posiłek potreningowy powinien być wykonany zgodnie z standardowymi zaleceniami, carbo i WPC w tym wypadku będzie dobrym wyborem.
Posiłek nocny(1-2 godziny przed snem) powinien zawierać powyższe elementy(szczególnie białko 30-40g - kazeinowe będzie dobrym wyborem). Powinien mieć mniejszą kaloryczność, więc najlepszym wyjściem będzie zmniejszenie ilość węglowodanów w tym posiłku - pozostałe elementy mogą być bez zmian(warzywa i tłuszcz).

Podsumowując:
Możemy skonsumować trzy większe posiłki(śniadanie, posiłek przed treningiem i po treningu) i dwa mniejsze (2 śniadanie i posiłek nocny) - w tych posiłkach może być mniej kalorii, ale musimy pamiętać o wszystkich elementach, które wymieniłem. Ryż brązowy z warzywami to nie jest posiłek, brakuje porcji białka i tłuszczu. Tymi zasadami należy się kierować, pamiętając o wyjątkach.

Tygodniowe zmiany masy ciała
Spadek wagi poniżej 0,5 kg - odejmujemy 10% aktualnego zapotrzebowania
Spadek wagi powyżej 0,5 kg - nic nie robimy
Duży spadek wydolności - dodajemy 10% kalorii

Tygodniowy spadek wagi w granicach 0,5-1 kg to ilość jakiej powinniśmy oczekiwać. Ze względu na procentowy deficyt osoby o większej wadze będą miały większe spadki wagi.

Koniec diety
Po osiągnięciu wymarzonego celu przychodzi najtrudniejszy moment - utrzymanie wyniku. Pierwszym krokiem jest przejście do diety zgodnej z obecnym zapotrzebowaniem(ze wzoru bez deficytu).

W praktyce dodajemy powoli kalorie przez 7 dni i kolejne 7 dni jemy zgodnie z zapotrzebowaniem. Póżniej możemy utrzymać tą ilość kalorii lub np: zacząć budować masę (korzyść psychologiczna - nie obserwujemy tak gwałtownego przybrania na wadze(niestety rezygnacja z deficytu kalorycznego zawsze pociąga za sobą delikatny wzrost masy ciała...).

Kontrola osiągniętego wyniku i utrzymanie go w dłuższym czasie to bardzo ważna sprawa. Z czasem, gdy już nabierzemy pewnych dobrych nawyków będziemy mogli nawet przestać liczyć kalorie. Zawsze jednak należy obserwować organizm. Wahania wagi o 1-3 kg nie powinny nas szczególnie niepokoić - nikt nie ćwiczy/je każdego dnia identycznie, wahania wody to również naturalna sprawa. Jeśli mamy możliwość to korzystnie będzie jeśli będziemy kontrolować poziom tkanki tłuszczowej, naturalnie lustro i pomiary obwodów również mogą pomóc w kontroli.

Czy to działa? ktoś może mieć wątpliwości - Myślę, że tutaj w odpowiedzi warto zwrócić uwagę na trzy słowa: plan, konsekwencja i cierpliwość - to najważniejsze słowa przy każdej diecie.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2009-08-27 16:46:03
16
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 1095 Napisanych postów 12689 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 206834
Badania pokazują, że jedynie 20% osób, które zrzuciły co najmniej 10% swojej wagi, daje radę utrzymać efekty redukcji przez rok. W celu zminimalizowania ryzyka utraty efektów redukcji niezbędne jest zrozumienie tego, co dzieje się z naszym ciałem w czasie redukcji i jaki ma to wpływ na nasz organizm po jej zakończeniu.

  1. 1. Dlaczego tak trudno zachować wypracowane rezultaty?
  2. 2. W czym tkwi problem?
  3. 3. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?
  4. 4. Obliczanie CPM

Dlaczego tak trudno zachować wypracowane rezultaty?

Chcąc schudnąć najczęściej decydujemy się na działanie na dwóch płaszczyznach. Po pierwsze zmniejszamy ilość przyjmowanych kalorii z jedzenia, po drugie zwiększamy wydatek energetyczny poprzez dodanie aktywności fizycznej. Większość osób podejmujących się odchudzania skupia się na aktywnościach spalających kalorie, a więc na treningach wytrzymałościowych, takich jak bieganie, pływanie, jazda na rowerze, czy rolkach.
W wyniku wprowadzenia wyżej wymienionych działań, ilość energii dostępnej dla organizmu ulega zmniejszeniu. W rezultacie chudniemy.

W czym tkwi problem?

W wyniku tak przeprowadzonej redukcji doprowadzamy do ubytku tkanki mięśniowej oraz znaczącego spadku tempa metabolizmu. W wyniku zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie spada również poziom leptyny, co z kolei przekłada się na nieustanne odczuwanie głodu oraz spadki w wydatkowaniu energii.

Podstawowe błędy jakie popełniamy najczęściej w czasie odchudzania to:

• Zbyt niska podaż kalorii
• Zbyt restrykcyjna dieta
• Zbyt duże ilości treningu o charakterze wytrzymałościowym
• Brak treningu z obciążeniem

Oczywiście chudnąc nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć spadku tempa metabolizmu, czy też obniżenia poziomu leptyny i zmniejszenia produkcji hormonów tarczycy.

Jeśli jednak podejdziemy do redukcji rozsądnie, możemy te procesy zminimalizować.
Przede wszystkim redukcja nie powinna być zbyt długa oraz zbyt rygorystyczna.

Należy skupić się przede wszystkim na zmianie nawyków żywieniowych, a nie na drastycznym obniżaniu spożycia kalorii. Jeśli natomiast znajdujemy się już na etapie stosunkowo niskich kalorii, warto zadbać o krótkookresowe zwiększenie podaży energii. Badania pokazują, że taki zabieg pomaga wyraźnie podnieść poziom leptyny.

Warto obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne, uwzględniając aktywność fizyczną.
W celu redukcji tkanki tłuszczowej odjąć nie więcej niż 10-20% kaloryczności diety.

JAK OBLICZYĆ SWOJE ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE?

Istnieje wiele kalkulatorów i wzorów służących do obliczania swojego zapotrzebowania kalorycznego.
Jednym z nich jest Kalkulator podstawowej przemiany materii według wzoru Mifflina.

Wzór do obliczenia zapotrzebowania kalorycznego wygląda następująco.
PPM (kobiety) = (10 x masa ciała [kg])+(6,25 x wzrost [cm])-(5 x [wiek]) – 161
PPM (mężczyźni) = (10 x masa ciała [kg])+(6, 25 x wzrost [cm])-(5 x [wiek]) + 5

Po obliczeniu podstawowej przemiany materii musimy obliczyć całkowitą przemianę materii, która uwzględnia poziom aktywności fizycznej.

W tym celu stosuje się WSPÓŁCZYNNBIK AKTYWNOŚCI – PAL
- niska aktywność (większość osób nie trenujących) - PAL: 1,4 – 1,69
- średnia aktywność (większość trenujących 3 – 5 x w tyg) - PAL: 1,7 – 1,99
- wysoka aktywność (np. praca fizyczna + regularne treningi) - 2 – 2,4

Obliczanie CPM na wybranym przykładzie

- Płeć: mężczyzna
- Wiek: 30 lat
- Wzrost: 186cm
- Masa ciała: 80kg
- Aktywność: praca siedząca + 4 treningi w tygodniu
PPM =10 x 80 + 6,25 x 186 – 5x 30 + 5 = 1817,5;
PAL= 1,7
CPM= ~3090kcal

Jeśli planujemy ułożyć dietę redukcyjną od powyższej kaloryczności powinniśmy odjąć około 10-20% zapotrzebowania.
Otrzymujemy 2780kcal (minus 10%)

PAMIĘTAJ JEDNAK, ZE OBLICZENIA NIE SĄ WYROCZNIĄ.
ILOŚĆ KALORII W DIECIE ORAZ ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW ZALEŻĄ OD WIELU CZYNNIKÓW.
MIĘDZY INNYMI OD ILOŚCI SPOŻYWANYCH KALORII DO TEJ PORY ORAZ STANU ZDROWIA.


Kolejnym krokiem powinno być dobranie ilości makroskładników.
Niekiedy problem nie tkwi w samej kaloryce jedzenia, a w rozkładzie makroskładników.
Istnieją dowody, iż sama manipulacja rozkładem makroskładników bez zmian w kaloryczności diety, wpływa istotnie na funkcjonowanie organizmu.
Zarówno kaloryczność diety, jak rozkład makroskładników powinien być dobrany indywidualnie.



Wpływ na niego będą miały następujące czynniki:

-płeć
-wiek
-stopień wytrenowania
-poziom tkanki tłuszczowej
-stan zdrowia
-objętość treningowa, jak i charakter aktywności fizycznej
-budowa ciała, predyspozycje
-dotychczasowa dieta

Im jesteśmy szczuplejsi i bardziej aktywni fizycznie tym więcej węglowodanów możemy spożywać, im nasza aktywność jest mniejsza, a poziom tkanki tłuszczowej wyższy tym umiar w spożyciu węglowodanów powinien być większy.

Możemy przyjąć 2,2 g białka na kilogram masy ciała.
Dlaczego tyle białka?

Sportowcom zaleca się dzienną podaż protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała.
W przypadku sportów siłowych oraz szybkościowych zalecana jest ilość białka znajdująca się w górnej części normy.
Mamy więc 80kg*2,2g = 176g B

Co z tłuszczem?
Jeśli decydujemy się na dietę wysoko węglowodanową, dobrze by ilość tłuszczu nie była niższa niż 20-25% ogólnej podaży kalorii.
Załóżmy, że ilość tłuszczu w diecie ma wynosić 25%.
25% * 3090 kcal = 772,5 kcal
772,5/9kcal =~86g
Resztę zapotrzebowania uzupełniamy węglowodanami.

3090 – (176*4) –(86*9)= 3090 -704 – 772,5= 1613kcal
1613/4 = ~403g

Otrzymujemy wówczas
176gB 86T 403W
Dla uproszczenia możemy przyjąć
180gB 85T 400W


Węglowodany stanowią wówczas około 50% energii w diecie.

Nie jest to jednak jedyne słuszne rozwiązanie, które możemy zastosować.

Ważne jest również, aby zadbać nie tylko o ilość spożywanych kalorii, ale również o jakość pożywienia.
Niezbędnym elementem naszej diety są witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i z rodziny omega 6, a także aminokwasy tworzące białka pokarmowe i ustrojowe. W sytuacji gdy nie dostarczamy ich w odpowiednich ilościach, nasz organizm zaczyna funkcjonować gorzej. Skutkiem tego jest konsekwentny przyrost niechcianej masy ciała.

Pamiętajmy również, że skuteczna dieta to taka, którą jesteśmy w stanie utrzymać.
Oznacza to, że powinna ona uwzględniać nasze preferencje żywieniowe oraz nie być zbyt rygorystyczna i wykluczająca większość produktów.
Po drugie nie skupiaj się na aktywności fizycznej spalającej kalorie. Skup się na treningu wspierającym budowę tkanki mięśniowej, a więc na treningu z obciążeniem, jak również treningu o charakterze interwałowym.
Dzięki temu nie stracisz jej w czasie redukcji tak dużo jak wtedy, gdy wykonywać będziesz jedynie treningi cardio. Dzięki temu przynajmniej częściowo uchronisz się przed zmniejszeniem tempa metabolizmu.
Trening aerobowy może stanowić jak najbardziej wartościowy dodatek, głównie ze względu na korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie, w tym układ krwionośny. Nie powinien on jednak stanowić podstawy planu treningowego.
Po zakończeniu redukcji nie rzucaj się od razu na dodatni bilans kaloryczny. Weź pod uwagę, że w wyniku spadku wagi, twoje zapotrzebowanie kaloryczne jest mniejsze niż przed dietą. Jeśli planujesz zmniejszać ilość aktywności fizycznej, rób to stopniowo.


Więcej na ten temat możesz przeczytać:

potreningu.pl/jak-zabrac-sie-za-ukladanie-diety
potreningu.pl/masa-dla-chudzielca
potreningu.pl/pulapki-zwiazane-z-obliczaniem-zapotrzebowania-na-kalorie
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 724 Napisanych postów 31016 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 94344
napisał(a)
VLAD.IV ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 10634 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 36062
oczywiście.. jak Burgerking coś napisze to wszyscy chwalą...
Można dać posta "dieta kałowa" - referencje Lyle Burgerking i też wszyscy pochwalą...
A serio to spoko
5

członek-mafia.suple.hardcor.pl

napisał(a)
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 4616 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 53303
VLAD.IV czyje referencje Twoim zdaniem są lepsze?
chętnie bym przeczytał coś nowego w tym temacie...
3
napisał(a)
Usunięty przez qazar za pkt 1 regulaminu
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 724 Napisanych postów 31016 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 94344
napisał(a)
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 4616 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 53303
qazar może Ty chciałeś odpowiedzieć na moje pytanie...?
nie zdążyłem zobaczyć
4
napisał(a)
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 724 Napisanych postów 31016 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 94344
napisał(a)
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 4616 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 53303
Ok.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2005-11-04 13:04:12
6
napisał(a)
VLAD.IV ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 10634 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 36062
Kwaz - lubie Cie po prostu ...

Ellis - a co Ty taki zaczepny?
Nie twierdze, że są złe..
Tylko, że Lyle ma sporo teorii dość hmm... "3-4 g tyrozyny przed treningiem + 200mg kofeiny daje pobudzenie podobne do połączenia kofeiny z efedryną".. wiesz... nie wiem jaką tyrozynę wciąga Lyle.. ale to nie jest najmądrzejsza teoria...

Ps Lubie Lyla, ale chyba czasem przesadza lekko

Zmieniony przez - VLAD.IV w dniu 2005-11-04 13:21:44
4

członek-mafia.suple.hardcor.pl

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 134 Napisanych postów 9203 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 29034
Oj nalapal bys sogow Ellis, gdyby tylko Mateusz limiutu nie zrobil
2

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 88 Napisanych postów 6889 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 100566


no to jade z tym koksem przekonałeś mnei i wale aż do styczna z tym a potem low crabem dobije się do końca

wiesz że soga nie moge ale bym dał
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomocy!

Następny temat

czy w diecie tluszczowej...

Ania Karcz i nowy członek rodziny Ania Karcz i nowy członek rodziny Węglowodany: uzależnienie od słodyczy Węglowodany: uzależnienie od słodyczy Jak unikać kontuzji? Jak unikać kontuzji? Dagmara  Dominiczak - ocena sylwetki Dagmara Dominiczak - ocena sylwetki Najgorsze i najlepsze prezenty dla kulturysty i zawodniczki fitness Najgorsze i najlepsze prezenty dla kulturysty i zawodniczki fitness Monika Bodalska i jej pierwszy raz! Monika Bodalska i jej pierwszy raz!  Carb Cycling - Rotacja węglowodanami w praktyce Carb Cycling - Rotacja węglowodanami w praktyce Pierś kaczki zapiekana z serem i warzywami Pierś kaczki zapiekana z serem i warzywami