Ciekawe jak to tak naprawde jest z tą zawartością białka w poszczególnych produktach. Biorąc do ręki 3 różne książki z tabelami zawartości produktów w węgiel, białka, tłuszcz itd okazuje się że w każdej z nich podane są troszke inne dane. W jednej będzie pisało że 100g piersi kurczaka to 19,8g białka, w drugiej będzie to 21,8g białka a w trzeciej jeszcze inaczej. Coś mi się wydaje że trzeba by średnią wyciągnąc ze 100różnych pozycji i wtedy było by już ok . Niby to niezbyt wiele rozbieżności, ale w końcowym etapie może dojśc do 15 a nawet więcej gram rozbieżności. Dlatego należy pamiętać przy układaniu diety że dokładne zliczanie co do 1g ilości spozywanego białka czy węgla nie ma sensu i jeśli ktoś przekroczy tą swoja dawke o te 10 czy 20g przy obliczaniu swojej diety to nic złego sie nie stanie. To tak na marginesie bo natchnienie przyszło he he
"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"
Moderator działu Szatnia
1017056861000
Gladiator
Wysłana - 25 marca 2002 14:19
Powiem ci,że różne są teksty źródłowe i pewien dysonas rzeczywiście istnieje.Nie wydaje mi sie by można było dokładnie w związku z tym wyliczyć ilości białka,węglowodanów itp.Są to chyba obliczenia wykonywane w pewnym przybliżeniu.Osobiście preferuję obecnie ze jedzenie ok 4gr.białka na kilogram ciała.Korzystam z własnych żródeł informacji z których wyliczam ilość białka,węglowodanów i tłuszczy,dlatego istnieje możliwość,że gdybym skorzystał z innych tabel wyniki obliczenia plus minus nieznacznie by się różniły. Pozdrawiam
" certum est,quia impossible est" doradca w dziale Combat/Samoobrona, SFD FIGHT CLUB
1017062353000
Jacks24
Wysłana - 25 marca 2002 15:05
mam tabele zywieniowe w wordzie dotyczace w zasadzie wszyskich produktow (CUKIER I WYROBY CUKIERNICZE, MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE, MLEKO I PRZETWORY MLECZNE, NAPOJE, OWOCE, RYBY I PRZETWORY RYBNE, TŁUSZCZE, WARZYWA I PRZETWORY WARZYWNE, PRODUKTY ZBOŻOWE, tzw POZOSTAŁE PRODUKTY). Jak ktos sobie zycze to moge na maila podeslac.
_____________________________________________ *Siemanko, od jutra wsuwam owsianke na sniadanko*
_____________________________________________ *Siemanko, codziennie wsuwam owsianke na sniadanko*
1017065149000
Gladiator
Wysłana - 25 marca 2002 15:09
Jeżeli możesz prześlij mi na maila.Porównam sobie z moimi.Ciekawy jestem jakie są różnice. Pozdrawiam
" certum est,quia impossible est" doradca w dziale Combat/Samoobrona, SFD FIGHT CLUB
1017065366000
Jacks24
Wysłana - 25 marca 2002 15:16
oki, tylko podaj maila, poniewaz w profilu nie ma
_____________________________________________ *Siemanko, od jutra wsuwam owsianke na sniadanko*
_____________________________________________ *Siemanko, codziennie wsuwam owsianke na sniadanko*
1017065785000
Gladiator
Wysłana - 25 marca 2002 15:20
chiamo@interia.pl Dzięki.
1017066007000
Jacks24
Wysłana - 25 marca 2002 15:20
ale ze mnie ******la, zaraz wysylam dopiero teraz zajarzylem gdzie jest
1017066022000
londoner
Wysłana - 25 marca 2002 15:33
Jacks, jak byś mógł, to wyślij też do mnie tą "cudowną tabelkę" Z góry dzięki Paweł
1017066822000
Jacks24
Wysłana - 25 marca 2002 15:37
podaj maila, bo z poziomu sfd nie moge dodac zalacznika