Niestety zrobił mi się zastrzał na paluchu lewej stopy. Mialem nadzieje, ze to samo przejdzie, ale niestety juz mnie boli 3 tygodnie. O usuwaniu nawet nie mysle ^.^. Czy są jakieś inne metody pozbycia się tej dolegliwości ?
- "Przeniewiercą jest, kto porzuca towarzyszy, gdy ciemności zastępują drogę."
ja jak miałem zastrzał to stosowałem sprawdzoną metode, gorąca woda zagotowana,potem wrzucasz kawałki mydła najlepiej szarego(ale zwykłe też może być) i maczasz palec w tej wodzie, najlepiej jak najdłużej
If you want f*** for funny f*** yourself and save the money
1124530216000
Boofi
Wysłana - 20 sierpnia 2005 12:16
po pierwsze zastrzał czy zanokcica po 2 najbardziej polecam wizytę u chirurga - 5 minut zabiegu w znieczuleniu miejscowym jeśli chcesz sie pozbyć zachowawczo to najlepiej nie ruszaj tego za bardzo , trzymaj nogę wciąż na powietrzu (bez skarpetki i buta) mozna smarowac raczej maścią ichtiolową , przemywac rivanolem , jodyna , povidonem (co prawda kolega podał "ludową metodę" - jednaj ja bym jej nie stosował ze względu na podwyższoną temperature którą lubią bakterie
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1124532987000
mandarek
Wysłana - 21 sierpnia 2005 11:40
Jak miałem wrastający paznokieć u nogi, to też kombinowałem z ichtiolem ok 3 tyg.I to był mój największy błąd.Doprowadźiłem do takiego stanu, że jak poszedłem do chirurga to "na żywca" roztworem azotanu srebra wypalił mi kawałek skóry.Ból był przeokrutny. Ostatnio jak miałem coś takiego to stosowałem wyłącznie okłady z roztworu sody oczyszczonej na noc i na dzień, i po 2 tyg. po stanie zapalnym nie było śladu.
1124617206000
Boofi
Wysłana - 21 sierpnia 2005 12:14
tylko że ichtiol można w takim wypadku jak najbardziej stosować ... i t nie jest kombinowanie
najlepiej zostawć ,nie ruszac paznokcia , nie dłubac nie obcinać , mieć odkryte - może przejdzie samo ; jak sie zacznei powiększać - zneiczulenie i nacięcie
a co do lekarza i bólu - cos takiego w XXI wieku nei powinno miec miejsca - to nie średniowiecze !!!!!! nei wiem co to był za lekarz ...
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1124619264000
Jonin_Shadow
Wysłana - 21 sierpnia 2005 13:27
Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi. Zacząłem psikać kilka razy dziennie Oxycortem i powoli sie poprawia.
1124623624000
Boofi
Wysłana - 21 sierpnia 2005 15:35
osobiście bym oxycortu nie zalecał jesli antybiotyk w nim zawarty nie bedzie działał na bakterie powodujące stan i niebedzie przechodził przez skórę w dostatecznie duzej dawce to niestety kortykosteryd zawarty moze nasilić proces , czasami doprowadzić może nawet do amputacji palucha ...
Ekspert -
1124631311000
Jonin_Shadow
Wysłana - 21 sierpnia 2005 16:42
yyy to lepiej go odstawie .. ^.^
1124635349000
Boofi
Wysłana - 21 sierpnia 2005 18:45
po prostu róznie bywa z takimi połączeniami najlepiej jak poleci lekarz - który za to odpowiada ale spoko - jak jest lepiej możesz stosować , ale też stosuj się do rad (odkryty palec !! )
Ekspert -
1124642737000
GallAnonim
Wysłana - 24 sierpnia 2005 01:48
Sredniowiecze? To jeszcze nie wiesz co mowisz. Mialem takich lekarzy...Na szczescie sa i porzadni. Pomijam fakt, ze za pierwszym razem wyszedlem od chirurga, mimo, ze ledwo juz chodzilem, bo bylo zwyczajnie brudno. Rozumiem, ze kozetka to podstawa, ale w katach na podlodze tez mozna czasem posprzatac.... Kolejne podejscie- facet zrobil mi zabieg. Praktycznie wszystko czulem. Dostalem kilka zastrzykow, ale byl przeogromny stan zapalny. Teraz juz wiem, ze nalezalo goscia opieprzyc...Potem jeszcze kazal mi szybko ubrac buty, przepisal ketonal forte i powiedzial, ze mam chodzic normalnie i nie wydziwiac. W domu lezalem na lozku z noga do gory i przykladalem mrozone truskawki... A ketonal na poczatku niewiele dawal. Niestety problem powrocil mimo przeroznych zabiegow. Wtedy poszedlem do kolejnego chirurga, ale odeslal mnie z kwitkiem. Powiedzial- najpierw antybiotyk, likwidujemy stan zapalny a potem usuwamy. Sam zabieg bezbolesny, potem ta sama historia. Ten lekarz, gdy dowiedzial sie o pierwszym zabiegu tylko popukal sie w glowe. Obecnie problem powraca. Jakies tendencje ewidentnie mam. Specjalnie dobrane buty, zabiegi, moczenia, wszsytko g... daje. Zawsze prawidlowo obcinalem. Chirurg mowil cos o budowie palca. Rzeczywiscie to moze byc problem.
Nie ma ludzi nieomylnych...
1124840894000
Boofi
Wysłana - 25 sierpnia 2005 02:01
jesli występuje stan zapalny to trudniej się zneiczula wg mnie - mozna robić i bez antybiotyków
znajomy mi kiedyś robił bardziej swoja metoda - 2 dziury w paznokciu , jakieś szwy i nacięcie i przeszło
obecnie sam wyczuwam kiedy się coś zaczyna dziać ; zostawiam w spokoju , wietrzę , i samo przechodzi
ps . to masz tam jakiś średniowiecznych felczerów ....