Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Złamany obojczyk i bezwładna ręka :/

Spooko85

Wysłana - 17 maja 2009 22:39    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam,

dwa tygodnie temu miałam wypadek na motorze w skutek którego złamałam sobie prawy obojczyk

Na pogotowiu założono mi gips, który powodował ucisk lewej ręki (tej zdrowej, która w wypadku w ogóle nie ucierpiała).
Lekarz oczywiście zapewniał mnie, że gdyby coś się działo z którąkolwiek ręką, np. czułabym jakieś mrowienie, ucisk itp. to mam jechać jak najszybciej do szpitala i bez problemu mi tam gips ściągną, zamieniając na taką miękką ósemkę leczącą złamanie obojczyka.

Problem zaczął się po kilku dniach od założenia gipsu, gdy zaczęłam czuć, że z tą ręka jest coś nie tak, że mi drętwieje i powoli nie jestem w stanie już nią ruszać itp. a w szpitalu lekarze wypieli się twierdząc, że wszystko jest ok i że nie ma potrzeby go ściągać, pojechałam na pogotowie – to samo powiedzieli i dla świętego spokoju zapisali jeszcze 10 zastrzyków przeciw skrzepowych, w innym szpitalu – nie było ortopedy itd… (dużo by tu opowiadać co przeszłam i ile minęło czasu za nim znalazłam prywatnego lekarza, który mi udzielił pomocy).

Niestety zdjęcie gipsu nastąpiło zbyt późno i teraz nie mam czucia w lewej ręce, palce mam zamarznięte i zdrętwiałe, nie mam w niej w ogóle siły – jednym słowem ona jest bezwładna

I w związku z tym mam pytanie: czy ktokolwiek z Was miał podobną sytuację ? Czy ta ręka będzie jeszcze sprawna ? Czy rehabilitacja pomoże ?

Acha, no i odnośnie złamanego obojczyka: Czy ktokolwiek z Was miał założoną ósemkę, jeśli tak, to czy miał ją założoną bardzo mocno, czy tak, że prawie jej nie czuł ?

Z góry bardzo dziękuję, za odpowiedzi i pomocne rady

Róż we włosach reszta w d...

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 17 maja 2009 23:03 
W większości przypadków polecamy:

Universal Nutrition - Creatine micronized powder

CENA: 59.00zł
Ultimate Nutrition - Horse Power

CENA: 129.00zł
SFD - SFD WPC Protein ECONO v2

CENA: 31.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

dyda77

Wysłana - 17 maja 2009 23:03    Edytuj Cytuj
hmm z tego co piszesz doszlo do zaburzenia ukrwienia -> ze mialas mocno zalozony ten gips...hm? a tak raczej nie powinno byc(nie wiem) wiadome jest tez ze po kazdym zdjeciu gipsu miesnie sie oslabiaja i traci sie ich funkcje

Jak wyglada kolor skory ? mysle ze dobra rehabilitacja i fizykoterapia pomoze :)

pain is a weakness, which leaves in time

Spooko85

Wysłana - 18 maja 2009 16:01    Edytuj Cytuj
Hmm, kolor ręki teraz jest normalny (na początku był siny).

Dowiedziałam się, że to wina nerwu w barku, że nie mam siły w tej ręce

Miał ktoś z Was kiedyś podobny przypadek (niekoniecznie z ręką) ?

Spooko85

Wysłana - 24 maja 2009 18:52    Edytuj Cytuj
Odświeżam, bo problem nadal aktualny
Nikt nie miał podobnej sytuacji (myślę tu o tym bezwładzie ręki) ?

A co do złamanego obojczyka, to pytanie do osób po podobnej przypadłości - po jakim czasie wróciliście do ćwiczeń ?

donJAZYResko

Wysłana - 25 maja 2009 09:13    Edytuj Cytuj
Aż nasuwa się na język słowo k...a.
Co Ci idioci robią to aż głowa mała.
Szukaj pomocy po lepszych specjalistach.
Ręka jest dalej zimna? Nie masz czucia itd.?
W najgorszym wypadku może dojść do martwicy kończyny, dlatego szukaj pomocy, a im nie daj się wyprzeć błędu jaki zrobili. Pzdr..

Wiesz co, spróbuj szczeknąć, jedno jest pewne;
groźny to ty jesteś, ale tylko przez internet.
Specjalista -

Spooko85

Wysłana - 25 maja 2009 20:28    Edytuj Cytuj
Ehh, na szczęście ręka nie jest już sina (jedynie trochę zimna), bo to nie z winy krążenia, tylko został uszkodzony pewien nerw barkowy przez ten ucisk gipsu (tak mi powiedział ortopeda). Teraz jest ona zdrętwiała i nie mam w niej siły, żeby podnieść np. szklankę itp.

Acha zauważyłam dziwną rzecz, w urządzeniach na dotyk typu Touch Pad w Laptopie, albo włącznik światła na dotyk - ona nie działa, dotykam nią i nic się nie dzieje, światło się nie zapala, itp. jakby te urządzenia „jej nie czytały”.

Ehh, o lekarzach też szkoda gadać, ale mam nadzieje, że teraz trafiłam już na dobrego specjalistę i on twierdzi, że po jakimś czasie ręka wróci do normy (rokowania po dzisiejszej wizycie).

Pozdrawiam

donJAZYResko

Wysłana - 26 maja 2009 08:13    Edytuj Cytuj
Powodzenia i zdrowia. Pzdr..

Wiesz co, spróbuj szczeknąć, jedno jest pewne;
groźny to ty jesteś, ale tylko przez internet.
Specjalista -

Spooko85

Wysłana - 26 maja 2009 10:35    Edytuj Cytuj
thx, przyda się

vir6o

Wysłana - 17 stycznia 2010 12:11    Edytuj Cytuj
Witam. Pomimo, że wydarzenie miało miejsce ponad pół roku temu, bardzo bym chciała wiedzieć, jakie zakończenia miała ta historia. Mojej siostrze właśnie przydarzyło się to samo i nie ukrywam, że bezwładna ręka niepokoi nas bardziej, niż złamanie obojczyka. Lekarze niechętnie udzielają informacji, być może sami jeszcze dokładnie nie wiedzą co z tym zrobić. Mam nadzieję, że Twoja historia miała pomyślne zakończenie. Proszę, napisz mi, czego się możemy spodziewać i jak przebiegało leczenie

Piotr Zemł

Wysłana - 17 stycznia 2010 20:04    Edytuj Cytuj
Trzeba udać sie na rehabilitacje i zaczać odrazu zabiegi elektrostymulacji aby pobudzać nerwy wchodzace w skład splotu barkowego unerwiajace cała reke. Im szybciej tym lepiej.

www.chiro-reh.pl
gabinet rehabilitacji
mgr fizjoterapii Piotr Zemła
Znawca -

Spooko85

Wysłana - 19 stycznia 2010 10:30    Edytuj Cytuj
Witam, odświeżając sobie pamięć w moim przypadku było tak, że feralnie założony gips, spowodował ucisk i uszkodził nerw barkowy w lewej ręce (chociaż złamany miałam prawy obojczyk). To właśnie spowodowało jej bezwład.

Przeszłam dwu miesięczną rehabilitacje, która oprócz ćwiczeń fizycznych tej ręki polegała na jakiś prądach impulsowych. W dodatku w domu miałam dalszy ciąg rehabilitacji. Miałam zakupioną taką podgrzewaną poduszkę w którą się wkładało tą bezwładną rękę i się ją ogrzewało, a także termofor, który kładło się na bark i też go się ogrzewało, w dodatku w wolnych chwilach miałam dłoń i palce unerwiać takim jeżykiem gumowym.

Obecnie jeśli chodzi o tą bezwładną rękę, to czucie w niej odzyskałam, kolor oczywiście wrócił do normy, jedyny mankament w niej, to to że często mi drętwieje z byle powodu: np. kilku minutowe noszenie plecaka na plecach itp. Mam nadzieje, że to też minie

Acha, a co do złamanego obojczyka to do dziś mam problemy z leżeniem na prawym boku, bo po chwili zaczyna mnie boleć Wie ktoś kiedy to minie i czy w ogóle minie ?

Mam nadzieje, że Twoja siostra ma już zdjęty ten gips i zamieniony na miękką ósemkę i że u niej cała akcja z jego zdjęciem przebiegła na tyle szybko, że nie ma uszkodzonego żadnego nerwu.

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia Twojej siostrze i pozdrawiam

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Złamany obojczyk i bezwładna ręka :/

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.