Jak to jest z tym wypelnieniem emalgatem (czyli czarne plomby), a na światlo bo dentysta dzisiaj mnie spytal jakie sobie zycze, z tym ze te pierwsze sa nieodplatne, a te drugie kosztuja 60 zl, wziolem te drugie bo niby lepsze, ale w sumie to czym one sie roznia i co dziala na plus tych drugich?
a gdzie ty robisz te plomby?? w przychodni? u mnie w przychodni tych czarnych to juz dawno nie robią, a białe są za darmo wiec nie wiem czemu aż 60zł placisz... wiadomo biale ladniej wyglądają i chyba są zdrowsze.
1132282003000
altair84
Wysłana - 18 listopada 2005 10:30
Kiedyś jak jeszcze chodziłam do podstawówki, dentystka założyła mi takie ohydne plomby. Parę lat później poszłam prywatnie i trzeba było cały ten syf wyciągać, bo pod spodem zęby się psuły. 60 zł za plombę ? Poj..ło kogoś ? Na moim osiedlu jest bardzo porządny gabinet, gdzie wizyta kosztuje 50 zł, nawet jeśli dentysta musi zęba naprawiać przez godzinę.
1132306251000
Boofi
Wysłana - 18 listopada 2005 23:06
prawidłowo założone wypełnienie amalgamatowe to i przeszło 30 lat wytrzyma ... kompozyt trzeba co kilka lat wymieniać wszystko ma swoje + i - ale nie chce mi sie o nich teraz pisac NFZ w tylnych zębach płaci za amalgamat ,z przodu za coś jaśniejszego ...
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1132351618000
EnvyY
Wysłana - 18 listopada 2005 23:25
moze sie wypowiem..studiuje stomatologie i przyjmuje pacjentow. amalgamat ma ta najwieksza zalete, ze jest trwaly i wytrzymaly. kompozyt kurczy sie przy naswietlaniu, a tym samym niesie wieksze ryzyko prochnicy wtornej pod wypelnieniem . jesli zab jest z tylu, na gorze i wypelnienia nie widac..to czemu nie amalgamat. a kosmetyczne wypelnienia na NFZ to sa wypelnienia z glasjonomerow...a nie kompozyty. a glasjonomery nie nadaja sie kompletnie do wypelnien w stalych zebach (stosujemy je u dzieci!). Tak wiec..jesli nie widac w zgryzie ... to amalgamat jest lepszym rozwiazaniem niz kompozyt. Nikt nam nie dojrzy tego amalgamatu na 7 czy na 8 na gorze nawet jakby sie staral bardzo za to z przodu kompozyty sa jedynym rozwiazaniem...
1132352758000
Boofi
Wysłana - 18 listopada 2005 23:37
po pierwsze glasjonomery jak najbardziej stosuje się jako wypełnienia , podobnie kompomery ... NFZ zwraca za chemoutwardzalne co do amalgamatów nalezy pamiętać iż między innymi metalami w jamie ustnej mogą wytwarzać się róznice potencjałów --- a z tego wiele chorób błony śluzowej może być .... kompozyt się kurczy (hy7bryda najmniej) amalgamat rozszerza kompozyt sobie jest i sie nic nie robi z nim , amalgamat nalezy polerować
nima złotego środka
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1132353451000
FLEXXIP
Wysłana - 19 listopada 2005 04:21
aha czyli jak mialem robioną jedynke to mi wstawila za darmo białą plombe, a jak sie popsuje siódemka to juz za darmo nie wstawi tylko czarną ??
1132370500000
EnvyY
Wysłana - 19 listopada 2005 07:54
Boofi -> do mnie ostatnio przyszedl pacjent z glasjonomerami na powierzchniach zujacych trzonowcow i przedtrzonowcow..chyba nie powiesz mi, ze to dobre rozwiazanie ubytki V klasy i inne wskazania.. ok..ale przeciez nie takie cos w tej chwili on polowy grubosci tych wypelnien nie ma juz...
1132383263000
Boofi
Wysłana - 19 listopada 2005 14:24
a kto mówi że na pow żujących ?? a czy w zębach 11 i 21 masz powieżchnie żujące czy masz może brzegi sieczne ? a i jak wspomniałem nie mówimy o glassionomerach tylko chemoutwardzalnych kompozytach
Ekspert -
1132406672000
Boofi
Wysłana - 19 listopada 2005 14:28
po prostu nima idealnego wypełnienia są tylko wskazania i przeciwskazania
jak wspomniałem metal w jamie ustnej może wpływac bardzo patologicznie wiec po winno się używac tylko jednego rodzaju jeśli już np w protetyce ... jak używasz stopu chromowo-molibdenowego z jednej a z 2giej jakigoś srebro-palladu to metaliczny posmak może być najmniejszym powikłaniem trzeba patrzeć po pierwsze na całą jamę ustną (minimum) a i nawet na całego pacjenta !
Ekspert -
1132406885000
Wujek Dex
Wysłana - 21 listopada 2006 21:05
Sorki,ze odswiezam taki stary post,ale nie chce zakladac nowego,a mam pytanie...Chodzi o to czy przyjmowanie odzywek(carbo,gainer,bialko itp) moze miec ujemny wplyw na zęby?Czy moze zwiekszac ryzyko powstawania dziur?Pytam bo wczoraj u dentysty okazalo sie,ze mam 6 dziur,a od poprzedniej wizyty minal niecaly rok o zeby staram sie dbac - myje 2 razy dziennie i nitkuje ...Prosze o odpowiedz