Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Wzrost a pakowanie

SFD

Wysłana - 16 maja 2003 18:28    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Siemka. Mam 17 lat (zaczalem 17 w tym miesiacu), trenuje na silowni od zeszlorocznych wakacji i od tego czasu nie uroslem - mam caly czas 173 cm wzrostu. Malo tego, nie uroslem juz od jakichs blisko dwoch lat, mimo, ze moj ojciec ma ok. 180 cm, a dziadek ze strony matki - 190.

Moje pytanie nasuwa sie samo: czy przez treningi moge nie urosnac?? Jakich cwiczen mam nie wykonywac? I nie smiejcie sie, bo patrzac na niektorych pomperow-karlow moje obawy nie sa bezpodstawne...

Z gory sog za answer.

------------------------------
Moderator działu Fizyka Termojądrowa
"Knowledge without practice is nothing."

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 16 maja 2003 18:33 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Xpand Xtreme Pump

CENA: 119.00zł
Pvl - Mutant Mass

CENA: 99.00zł
Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Dejvi

Wysłana - 16 maja 2003 18:33    Edytuj Cytuj
No ja słyszałem ze jak pakujesz to nie rosniesz,ale podobna sa jakies cwiczenia wzrost,ale podobno

Enzo

Wysłana - 16 maja 2003 18:35    Edytuj Cytuj
Skoro juz nie rosniesz od 2 lat tzn ze juz raczej nie urosniesz, moze jeszcze z 2cm, niektorzy rosna i pakuja, ty przestales rosnac zanim zaczales cwiczyc wiec to nie ma wplywu

Enzo

Enzo

SFD

Wysłana - 16 maja 2003 18:41    Edytuj Cytuj
No wiesz Enzo, niektorzy podobno rosna nawet na studiach, wiec ten argument mnie srednio przekonuje... Uroslem przez te dwa lata jakies dwa centymetry... Od kiedy chodze na silke - stop :-/.
Zalezy mi zeby cos podskoczyc, bo najfajniejsze panny, ktore znam, sa rowne ze mna, heh.

Interesuje mnie po prostu, czy trening na silowni ma jakis wplyw na wzrost (rosniecie) i czy moge tym ewentualnie jakos kierowac.

SFD

Wysłana - 16 maja 2003 18:51    Edytuj Cytuj
Jeżeli jesteś przekonany że jeszcze możesz urosnąć a chcesz się dowiedzieć jakich ćwiczeń masz unikać to podpowiadam...
Do ćwiczeń zabużających wzrost należą:
-wyciskanie sztangi zza karku(barki)
-ćwiczenia na kaptury stojąc
Ale przede wszystkim powinieneś unikać ćwiczeń do których jest potrzebna pozycja stojąca i które wymagają dużych ciężarów oraz które kładą wyrażny nacisk na kręgosłup.

..XN-:..

SFD

Wysłana - 16 maja 2003 20:25    Edytuj Cytuj
OK, a czy wszystkie cwiczenia na siedzaco/lezaco moge wykonywac bez obaw? Np. wyciskanie na lawce 10 kg wiecej niz waze? To tez ma jakis neg. wplyw?

_Neo

Wysłana - 16 maja 2003 20:48    Edytuj Cytuj
cze
twoja obawa sprowadza sie do cwiczen, a w groncie rzeczy do ich wykonywania tzn. jesli robisz roznego rodzaju wzniosy na barki staraj sie nie oszukiwac, dobieraj zawsze taki ciezar do cwiczen zebys wykonywal cwiczenie bez oszukan,aaaaa w dodatku(zaowazylem to na swoim przykladzie) zachamowanie wzrostu powoduja ciezkie przysiady i ciezko wykonywaney martwy ciag.

------------------------------------------------------------

sg'a dam, ale sg'a oddaj

------------------------------------------------------------

sg'a dam, ale sg'a oddaj

SFD

Wysłana - 16 maja 2003 21:36    Edytuj Cytuj
Macie po SG'u

K.i.l.e.r

Wysłana - 17 maja 2003 11:07    Edytuj Cytuj
Ja mam na ten temat inne zdanie obciążenia w przysiadach nie są aż tak duże ale wyobraźcie sobie np zespok z czegoś dochodzi tam do ogromnych nacisków na kręgosłup w krótkim czasie lefcz o wiele większy niż przy przysiadach licząc wiele niefortunnych upadków itd. np złego zeskoku, wyskoku lądują na protych nogach to wogóle nie powinniśmy rosnąć owsze podczas przysiadów kręgosłup może się ubujać ale moja rada jest taka tak ja i robie po przysiadach należy robić zwisy na drążku lub coś w tym stylu po seri przysiadów powieście sie luźno na drążku ja aż czuje ból podczas rozciągania tego ale mam pewność że kręgosłup nie jest ubity. Polecam zwisy w domu itp rozciągające kręgosłup a napeno uroścniecie.

Modlitwa i praca o mase i rzeźbe wzbogaca

Beż bólu nie ma przyrostów ;]

SFD

Wysłana - 17 maja 2003 13:27    Edytuj Cytuj
Oj kregoslup mam strasznie rozciagniety, bo troche trenuje rozciaganie...

SFD

Wysłana - 17 maja 2003 14:13    Edytuj Cytuj
Oczywiście wyciskanie na ławce możesz wykonywać bez ograniczeń z dowolnym ciężarem ponieważ to ćwiczenie nie wywiera nacisku na kręgosłup.

A jeśli chodzi ci o ćwiczenia siedzące to jak już mówiłem wyciskanie sztangi zza karku siedząc(lub na stojąco)może ci lekko zabużyć wzrost.

Powiem ci że raczej nie można wykluczyć nacisku na kręgosłup ćwicząc na siłowni ale jeśli już chcesz wykluczyć te najbardziej kładące nacisk na kręgosłup to unikaj tych jakie ci wymieniłem.

...::PXN::...

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wzrost a pakowanie

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.