Witam ,w walce od uderzenia pięścią złamałem sobie lewą górną dwójke,zrobiłem rentgen i ząb jest złamany pod kością(w dziąśle).Dentystka powiedziała ,że na 99% strace tego zęba i zaproponowała implant,ale cena mnie poraziła. Mimo wszytsko nie chce w wieku 21 lat chdozic bez zęba z przodu. Miał ktoś może z was podobny przypadek?A może zakładając carny scenariusz utraty zęba znacie jakies tansze i w miare estetyczne medody wypełnienia luki po brakującym zebie
Moze zrobią ci taką masą co uzywają do zebów ukruszonych.Sam niedawno 3 zeby ukruszyłem(dosc duze kawałki - 1/3 zeba).I musze powiedziec ze to jest shit bo nawet minimalna siła działająca na ten "implant" natychmiat go usunie;]
Grajcie pięknie
1198768953000
kradam
Wysłana - 27 grudnia 2007 18:42
Most, dużo tańszy ale i ****owszy. Żeby to zamontować, trzeba przykładowo spiłować zdrowy ząb. Z drugiej strony implant też ma inne wady prócz ceny.
wiesz co mam wiekszy problem ,dziś na dyskotece laska mi tak nie fortunnie walneła głową w szczęke że mi złamała zęba jedynke !!!!!!!!! nie wiem co myśleć ale musze coś wprawić bo msakra ,nie uśmiechne sie ani nicccc !!!!!!! ale pech !!!!!!
1224985951000
MR.MST
Wysłana - 26 października 2008 18:20
kradam a co lepsze w przypadku dolnej szóstki ? I czy taki implant (jak mniemam toto jest z tytanu) nie ma jakiś wady? A mostek z kolei jakie ma wady?
Zmieniony przez - MR.MST w dniu 2008-10-26 18:21:17
1225041609000
Milej
Wysłana - 26 października 2008 21:50
Jezeli zab pekniety jest w kanale to sa 2 opcje albo implant tytanowy (najdrozsza ale i najtrwalsza opcja) albo mostek opierajacy sie na 3, czyli spiluja ci 3 i twoja 2 bedzie wspomagana jakby ta 3. Wady tego zabiegu sa takie ze zab ten moze wygladac troche sztucznie, i niewiem jak bedzie wygladalo to w twoim przypadku ale w niekorych trzeba zalozyc taka szyne metalowa ktora moze byc widoczna jak otworzysz gebe. Ale z takimi sprawami lepiej przejsc sie do paru roznych dentystow, bo czasami maja rozne opinie na ten temat
1225054216000
MR.MST
Wysłana - 27 października 2008 08:34
Powiem tak: narazie tam nic nie ma. Dopiero niedawno zrosła się rana po usuwaniu całego zęba wraz z korzeniem. Czemu? Po części przez partactwo poprzedniego "stomatologa" - cudzysłów zamierzony. Jednak jeśli implant to dop. za dłuższy czas - nie mam 3 kół narazie. Mostek w tym wypadku wydaje się o tyle dobry, że będzie się opierać na dwóch sporych zębach, i ponoć na być wystarczająco wytrzymały.
1225092859000
Boofi
Wysłana - 27 października 2008 13:42
implant albo most adhezyjny doklejany do 1 i 3 - jeśli da się zrobic ... jeśli ząb złamany jest w kości i to bliżej jamu ustnej niż głębiej to neizbyt dobrze - bo jesli by była złamana końcówka korzenia to jeszcze jako tako
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1225111362000
palm84
Wysłana - 27 października 2008 21:12
Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie implant. W wyniku wypadku straciłem 4 przednie zęby, złamały się tak jak Tobie. Miałem przez krótki czas nasadki, ale poszły bardzo szybko. Teraz (od 8 lat) mam implanty. Wstawka ze złota w korzeń + porcelanowa nasadka na to. Poki co wszystko sie trzyma, zdarzało mi się w nie nieźle rąbnąć. Tylko, ze drogie, jak ch...
1225138360000
luke909
Wysłana - 07 lutego 2009 03:21
to Ty chyba nie masz implantów tylko koronki oparte na złotych sztyftach umieszczanych w kanale zęba.U mnie już minął ponad rok od złamania zęba.Niestety ząb złamany jest w dziąśle na wysokości wyrostka kostnego ,czyli nie końcówka korzenia a bliżej jamy ustnej.Mostu nie chce robić bo szkoda mi niszczyć kolejne dwa zdrowe zęby a na implant na razie nie mam hajsu.Od roku mniej mam założoną taką szynę w kolorze zębów którą łączy tą złamaną dwójkę z zębami sąsiednimi i do tego srebrny sztyft w kanale zębowym łączący obie części wybitej dwójki i ząb jakoś tam się do tej pory trzyma chociaż czuć ,że jest złamany.Oczywiście to rozwiązanie tylko tymczasowe i niedługo trzeba będzie usunąć tą dwójkę bo z martwym zębem za długo nie można chodzić a do tego niekomfortowo się czuje ,tylko *****sko drogie te implanty:/