Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Autor

Wszystko o JAJKACH wejdź i czytaj :=)

Raskus

Wysłana - 11 stycznia 2006 21:37    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Dlaczego warto jeść jajka?
Poniewaz zawierają one wiele substancji cennych dla zdrowia. Białko ma nieco witamin z grupy B i soli mineralnych. Najwiekszym jego bogactwem są aminokwasy, zwłaszcza bakteriobójcze lizozymy wykorzystywane przy produkcji szczepionek. Białko jaj organizm przyswaja aż w 94%, podczas gdy krowie w 80% a pochodzące z mięsa w 74%. Żółtko zaś to bogate źródło witamin A, D, PP, a także witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. zawiera także łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód,siarke i magnez ok 30% tłuszczu. Zabezpieczająca jajo skorupka składa się przedewszystkim z wapnia, dlatego wymuszona i zmielona uważana jst za skuteczny lek na osteoporozę.

Czy tłuszcze zawarte w żółtku należą do tzw. dobrych czy złych?
Przeważają korzystne dla człowieka tłuszcze nienasycone o działaniu przeciwmiażdżycowym. Niektóre kwasy tłuszczowe obecne w żółtku wystepują również w mleku kobiecym i nie są niezbedne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. Stąd zalecenie, by dziecięce zupki doprawiać właśnie żółtiem jaj. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma wpływu na wzrost poziomu cholesterolu w organiźmie. Jego szkodliwe działanie niweluje zawarta w żółtku lecytyna, która zapobiega m.in. tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.

Po czym można poznać, że jajko jest świeże?
Pewną wskazówką jest wygląd skorupki, która powinna być matowa na skutek działania ochronnego bakteriobójczego śluzu. W miarę upływu czasu śluz ten ściera się. O tym, że jajo nie jest świeże, świadczy też charakterystyczny chlupot, który słychać przy potrząsaniu nim. Po zanurzeniu w wodze świeże jajko od razu opada na dno, zepsute wypływa ostrym koncem na powierzchnię. Ponadto po wylaniu jaj na spodek świeże ma zwartą konsystencję, z wyraźnie wypukłym, lśniącym pośrodku żółtkiem.

Ile jajek mozna zjeśc tygodniowo?
Światowa organizacja Zdrowia dopuszcza nawet 10 (oczywiście w diecie dorosłego i zdrowego człowieka), łącznie z tymi użytymi do przyrządzania potraw; makaronów, kotletów, ciast itp. Polscy lekarze skłaniaja do 4-5jajek tygodniowo, z podobnymi zastrzezeniami. Generalnie im mniej jemy tłuszczy zwierzęcych i tłystych serów, a wiecej warzyw, owoców i chudego nabiału, tym częściej możemy pozwolić sobi na jajecznicę.

Jakie jaja, oprócz korzych, mozemy włączy do diety?
Najbardziej zbliżone w smaku do jaj kurzych są jajka przepiórcze i strusie. te ostatnie są dziesięciokrotnie większe od kurzych. Na twardo należy je gotować ponad 2 godziny, a na miękko-około 45 minut. Jaja gęsie i kacze z uwagi na oleisty smak nadają się głównie do ciast. Jajka przepiórcze poleca się zwłaszcza osobm uczulonym na białko jaja kurzego.

The End

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 11 stycznia 2006 21:49 
W większości przypadków polecamy:

Pvl - Mutant Mass

CENA: 99.00zł
SFD - SFD 100% Pure Power

CENA: 4.00zł
Trec - Mass XXL

CENA: 159.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

nopiotr

Wysłana - 11 stycznia 2006 21:49    Edytuj Cytuj
tylko 4-5 jaj tygodniowo. Ja jem dziennie 3 jajka, myślę że to nie jest dużo.

Raskus

Wysłana - 11 stycznia 2006 21:59    Edytuj Cytuj
nopiotr tez jesem zdziwiony że tak pisały w... ja jem dziennie po 4 jajka tak 4 dni w tygodniu, niewiem czemu tak pisze ja się chyba do tego nie zastosuje, a reszta jak mysli ?

raco

Wysłana - 11 stycznia 2006 22:23    Edytuj Cytuj
Niestety chlopaki to prawda. Nie powinnismy jesć więcej niz 4 jajka tygodniowo. Wyczytałem to w wielu żródlach naukowych. A gdzie mozna kupić jajca przepiurcze bo ja jestem uczulony na bialko w kurzych??

outsidee

Wysłana - 11 stycznia 2006 22:52    Edytuj Cytuj
fajny art ,ja jem 2-3 dziennie nieraaz wcale , ale mysle ze do 5 mozna spokojnie podjechac

Specjalista -

Charon ZASŁUŻONY

Wysłana - 11 stycznia 2006 22:57    Edytuj Cytuj
raco, mógłbyś podać te źródła naukowe?

Beatus, qui prodest, quibus potest
Ekspert -

Raskus

Wysłana - 12 stycznia 2006 07:29    Edytuj Cytuj
Jajka przepiórcze nie są w byle slepach, przewaznie w Hipermarketach jakiś. Skoro to prawda to trzeba się do tego zastosować. Napisałem świętą prawde

domer KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 12 stycznia 2006 10:20    Edytuj Cytuj
Z ta swiezoscia musze przetestowac. Masz soga.

Moderator działu Odżywianie
Ekspert -

elekroman

Wysłana - 12 stycznia 2006 10:56    Edytuj Cytuj
z tymi 10 jajkami na tydzien, to chodzilo zapewne o normalne osoby nietrenujace, ktore nie maja zwiekszonego zapotrzebowania na bialko i inne skladniki odzywcze // 3 jajka dziennie user

sog

pozdro & pocwicz

kamel

Wysłana - 12 stycznia 2006 11:31    Edytuj Cytuj
Ale białka jajek kurzych, (bez żółtka) to wcinamy do oporu bez przeciwwskazań ?

pozdr,
kamel
--
artefiori.lodz@gmail.com

Piterson

Wysłana - 12 stycznia 2006 12:20    Edytuj Cytuj
Jajka przepiórcze nie są w byle slepach, przewaznie w Hipermarketach jakiś

Eee tam, bywają nawet w zwykłych samach Społem.

- Co robisz w Walentynki?
- Biceps i klate

Odpowiedzi jest na 24 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wszystko o JAJKACH wejdź i czytaj :=)

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.