TERAZ TROCHE O SAMYM NAPOJU:
O2 Energy jest napojem, który nie tylko gasi pragnienie, ale też pozwala organizmowi na przyswojenie dodatkowych ilości tlenu i odżywczych substancji, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego biosystemu. A w dodatku smaczny. Dobrej jakości woda jest dla organizmu idealnym rozpuszczalnikiem i transportowcem. Nie tylko dostarcza substancji odżywczych, ale też usuwa produkty przemiany materii oraz oczyszcza organizm. Współdziałając z tlenem, dostarcza energii do pokonania zadań, jakie stawia nam życie. Jeśli dostarczymy naszym komórkom wystarczającej ilości wody i tlenu, to w siłowniach naszych komórek (mitochondriach) wytworzone zostanie "paliwo komórkowe", czyli fosforany ATP oraz CP. Od ok. 35 roku życia maleje nasza wydolność - wolniej myślimy, pojawiają się drobne kontuzje i choroby. Ten proces genetycznie zaprogramowanego starzenia się możemy opóźnić, dostarczając komórkom dodatkowej ilości tlenu. Normalna woda, którą pijemy, zawiera ok. 4-6 mg/l tlenu. Specjalna, trudna i opatentowana technologia umożliwia zwiększenie ilości tlenu do ok. 40-70 mg/l. Oznacza to ok dziesięciokrotne zwiększenie potencjału energetycznego komórek. Tak znaczna poprawa nie pozostaje bez śladu.
Jednym z najważniejszych miejsc działania wody O2 Energy jest przewód pokarmowy, którego powierzchnia resorpcji to ok 200 m2, czyli o wiele więcej, niż w płucach. I to właśnie przewód pokarmowy jest największym beneficjentem tej dodatkowej porcji energii. Wątroba i trzustka wspomagane zostają w ich procesie odtruwania organizmu ("winowajcami" są tu głównie alkohol i leki; skuteczniejsze odtrucie oznacza większą witalność i dłuższy oczekiwany czas życia), a dodatkowym bardzo pożądanym "skutkiem ubocznym" jest poprawa stanu naszej flory bakteryjnej - tych bakterii, żyjących w przewodzie pokarmowym, które ułatwiają trawienie, chronią nasz przewód pokarmowy i stymulują nasz system odpornościowy. Działanie wody tlenowej potwierdzają liczne światowe autorytety ze świata medycyny, a na podstawie opinii Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie woda tlenowa O2 Energy zarejestrowana została jako dietetyczny środek spożywczy
KORZYŚCI DLA ORGANIZMU
- wzmacnia system immunologiczny
- poprawia wydolność i wytrzymałość
- aktywuje i przyspiesza procesy regeneracji organizmu, szczególnie w przypadku kontuzji w sporcie
- poprawia samopoczucie i ogólny stan zdrowia przy zmęczeniu i wyczerpaniu
- łagodzi objawy alergii i neurodermitis
- łagodzi objawy zakłócenia krążenia (np. migrenowe bóle głowy)
- wspomaga i harmonizuje procesy trawienne i poprawia wydalanie
- stymuluje przemianę materii
(za: prof. Wodick, dr Ullrich „Ein Geheimnis...")
W badaniach klinicznych (prof. dr G.N. Schrauzer, Biological Trace Element Research Institute San Diego, California) stwierdzono następujące działanie:
- przyspieszenie gojenia się ran po oparzeniach
- dziełanie hemostyptyczne
- pozytywny wpływ na pracę serca
- obniżenie ciśnienia krwi
- działanie antyinfekcyjne (helicobacter pylori)
- poprawa stanu systemu immunologicznego
- w schorzeniach wzroku obniżenie ciśnienia intraokularnego oraz poprawa ostrości wzroku
W Instytucie Medycyny Prewentywnej i Rehabilitacyjnej w Monachium (TU) zrealizowano dwa programy badawcze, jeden bez, a drugi z niewielkim obciążeniem treningowym. W obydwu przypadkach stwierdzono poprawę wytrzymałości u trenujących oraz aktywację systemu immunologicznego. Mierzalna jest poprawa odporności niespecyficznej. Przy regularnym piciu wody nasyconej tlenem naukowcy udokumentowali również wzrost wytrzymałości organizmu oraz obniżenie poziomu laktatów we krwi u osób słabo wytrenowanych (tak zostali wybrani probanci). Oznacza to, że osoby niewytrenowane mogą szybciej osiągać wyniki, bo mogą podlegać większym obciążeniom treningowym. Badania miały miejsce w sierpniu oraz listopadzie/grudniu 2002 roku.
DZIAŁANIE WODY WZBOGACONEJ TLENEM
Część tlenu przyswojona zostaje od razu w tkankach przewodu pokarmowego oraz związanej z przewodem pokarmowym części systemu immunologicznego (50 - 60% systemu immunologicznego). Pozostała część przyswajana jest w systemie kapilarnym, z którego krew płynie najpierw do wątroby (krążenie wrotne), a następnie do pozostałej części układu krążenia. Po wypiciu wody wzbogaconej tlenem mierzalny jest np. wzrost ciśnienia parcjalnego tlenu w krwi pobranej z żyły przedramienia. Zakładając picie codziennie ok. 1,5 l wody wzbogaconej tlenem (średnio 50 mg/l), uzyskuje się dodatkowo ok. 75 mg tlenu.
Powierzchnia wymiany w przewodzie pokarmowym wynosi ok. 200 m2, co jest zdecydowanie więcej niż w płucach (80 do 100 m2)
Działanie wzbogaconej tlenem wody polega na dostarczeniu dodatkowych ilości tlenu do przewodu pokarmowego. Stymuluje to procesy przemiany materii i system immunologiczny. Dzienna dawka dostarczanego do przewodu pokarmowego tlenu to ok. 70 do 90 mg, można więc mówić praktycznie o podwojeniu potencjału tlenowego w tym obszarze ciała. Przyswojenie dodatkowej ilości tlenu poprawia w pierwszym rzędzie status energetyczny komórek przewodu pokarmowego, przy czym resorpcja tlenu rozpoczyna się już w ustach. Wzbogacona tlenem krew przedostaje się do wątroby, co powoduje poprawę syntezy glikogenu, a także poprawę funkcji odtruwania w wątrobie.
Rozpuszczony w wodzie tlen wzmacnia aerobową część flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Harmonizuje to przebieg procesów trawiennych i wpływa pozytywnie na samopoczucie. Udokumentowano również, że regularne picie wzbogaconej tlenem wody wzmacnia potencjał antyoksydacyjny (odporność na szkodliwe działanie wolnych rodników) organizmu. Niewielkie ilości wolnych rodników stymulują potencjał antyoksydacyjny organizmu i wzmacniają system immunologiczny. Efekty zdrowotne występują przede wszystkim przy regularnym, codziennym piciu wody wzbogaconej tlenem.
PRZYSWAJANIE TLENU W PRZEWODZIE POKARMOWYM
Krok 1: Wzbogacenie wody tlenem:
Molekuły tlenu pozycjonują się "pomiędzy" molekułami wody. Powstaje tzw. jonofizykalne wiązanie pomiędzy molekułami wody i tlenu. Takie wiązanie jest stabilne, co oznacza, że tlen pozostaje w wodzie przez wiele miesięcy; przechowywanie wody w temperaturze do 20°C zapewnia stabilność koncentracji tlenu w wodzie ok. 1 roku.
Krok 2: picie wody tlenowej: poprzez ciepło oraz mechaniczny kontakt ze ściankami przewodu pokarmowego z wody wyzwala się rozpuszczony w niej tlen.
Krok 3: uwolnione molekuły tlenu mogą być przyswojone bezpośrednio przez komórki przewodu pokarmowego. W ten sposób powstaje możliwość dostarczenia w naturalny sposób dodatkowych ilości tlenu bezpośrednio do przewodu pokarmowego. Wychodząc z zalecanej ilości 1,5 do 2 litrów wody dziennie, otrzymujemy dziennie dodatkowo ok. 75 do 100 mg tlenu.
Dodam jeszcze, ze czytałem o Laureatach VII Edycji Medalu Europejskiego dla Wyrobów i znalazłem: DIETETYCZNY ŚRODEK SPOŻYWCZY WODA TLENOWA O2 ENERGY
Pozdrawiam
JIGGA99
Jeżeli w niebie nie będę mógł palić cygar, nie pójdę tam :)