Co potrzebujemy?
-ugotowaną wołowinkę
-ugotowany makaron
-ugotowaną marchew
-sól,pieprz,curry
-szczypiorek
-mleko
-mąkę (dałem pszenną)
-olej kokosowy
-cebulkę czerwoną
-czosnek
-cynamon
-goździki
- winko białe, ale tyci tyci odrobinkę
Więc wygląda to następująco:
1.Gotujemy sobie wcześniej rosołek z dużą ilością wołowinki i włoszczyzną (wypada wrzucić troszkę więcej marchewki) + makaron.
Jak gotujemy? Wrzucamy wszystko do gara, zalewamy wodą, przykrywamy i wrzucamy na palnik na 1.5-2 h ;p
2. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy olej kokosowy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek, solimy oraz pieprzymy.
3. Gdy się przyrumieni dorzucamy makaron i obficie posypujemy curry-smażymy jeszcze ok 3-5 min.(na koniec można polać odrobinką wina białego półsłodkiego albo i słodkiego oraz dziabnąć pół szklaneczki dla lepszego apetytu, ale niekoniecznie) i zdejmujemy.
4. Na patelnie z resztkami oleju dolewamy mleka, wrzucamy duuuużo pokrojonej marchewki rosołowej, kilka startych goździków i odrobinkę cynamonu dla lekkiego posmaku oraz solimy i pieprzymy(najlepiej pieprz ziołowy-czuć smak i aromat).
W międzyczasie bierzemy szklankę, wlewamy wodę i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy i wychodzi nam kozacki beszamel.
5. W pierwszrej kolejności makaron ---> sosik ---> pokrojony drobno wół ---> i szczypioru ile fabryka dała
BTW robiłem pod siebie, tak więc można sobie manipulować. Ilośćskładników przecież smaku nie zmieni aczkolwiek zależy czy pominęliśmy bonus w punkcie 3
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-09-21 21:34:20