Roboty niewiele, a jak zwykle kubki smakowe szaleją.
Potrzebujemy
Udziec wołowy mielony ok 500g
Łyżkę curry
Łyżkę kurkumy
Łyżeczkę soli
Łyżeczkę pieprzu
Łyżkę GaramMasala
Łyżeczkę Imbiru
Łyżeczkę/Łyżkę chilli
Łyżkę papryki słodkiej
Posiekaną natkę z pietruszki
Przygotowanie
Mięso z przyprawami i natką wrzucamy do mixera lub mieszamy ręcznie, ale bardzo dokładnie.
Formujemy małe kuleczki.
Rozgrzewamy patelnię z odrobinką oleju i wrzucamy nasze kule.
Smażymy na średnim ogniu ok 5-7 min co chwilę przewracając z boku na bok.
Na ostatnie 2 min zarzucamy przykrywkę.
Dodatek w miarę pasujący
Razowy makaron spagetti gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzamy, posypujemy pieprzem, curry i delikatnie podsmażamy.
Za sos posłuży nam jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, posiekana mięta, kolendrą, sokiem z limonki oraz szczyptą gałki muszkatałowej.
Warzywa wg uznania.
Jak to u mnie tradycyjnie wszystko posypuję pestkami i orzechami.
Dziękuję za uwagę, teraz czas zrobić brzuszki, wypić białeczko i uderzyć do wyra.
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-23 22:48:05