Zawsze kręciła mnie ta sztuka walki niestety szkołę mam jednie ok50 km od mojej miejscowości trenowałem 2 miesiące boks i bardzo mi się to podobało jest to bowiem 14km klub się poszerzył mam możliwość trenowania MMA, Muay Boran a także Full Contact Combat System lecz kręci mnie głównie taekwondo marzę aby dojść w tym do 1 dan mam 17 lat będe miał możliwość trenowania Taekwondo dopiero gdy skończe technikum będe jeździł na studia do krakowa i będe miał możliwość wtedy treningów... Co mi radzicie ...
I jeszcze dodatkowe pytanie ile zajęło by mi dojście do 1 dan w najkrótszym czasie???
Jeśli "kręci" Cię Taekwondo to warto czekać na - Kraków - i tam realizować się w T. . Fajnie mieć cel i dążyć do tego 1dan, ale jeszcze fajniej (życzę ci tego), czerpać radość z ćwiczenia tej sztuki w ogóle i postępów własnych z treningu na trening. Czasem uznanie innych i trenera jest więcej warte, niż stopień, a i nie zawsze stopień odzwierciedla umiejętności. Zanim dojdziesz do 1dan może spotkać cię wiele fajnych rzeczy związanych z ćwiczeniem. Życzę Ci 1dan w przygodzie ze SW ale nie na wariata. A może te SW które zacząłeś może Ci się spodobają bardziej, gdy się w nie "zagłębisz" ?
1263927937000
andyhug92
Wysłana - 19 stycznia 2010 21:49
Pewnie mi się spodobają ale nie będzie to to samo... a nie chce mieć 1dan dla szpanu czy coś po prostu to mój cel i marzenie:D a w domu mogę jakieś techniki próbować robić bo mam do tego wyczucie tak sądzę:D
Lee
1263934178000
MaćkoTKD
Wysłana - 20 stycznia 2010 00:56
A ja zadam Ci takie pytanie: Dlaczego "kręci" Cię Taekwondo?
Zmieniony przez - MaćkoTKD w dniu 2010-01-20 01:01:22
Nie pas czyni mistrzem, lecz własne umiejętności
1263945409000
andyhug92
Wysłana - 20 stycznia 2010 08:00
Kręci mnie ponieważ jest świetna jako sztuka podobają mi się jej elementy sportowe jak i tradycyjne. Kształtuje sprawność fizyczną wzmacnia ciało jest bogata historycznie i tradycyjnie PO PROSTU MI SIĘ PODOBA:D
Lee
1263970806000
GizmoTKD Bushido24.pl
Wysłana - 20 stycznia 2010 08:52
"I jeszcze dodatkowe pytanie ile zajęło by mi dojście do 1 dan w najkrótszym czasie???"
Słyszałem nawet o takich magikach, co tego dana zrobili w dwa czy trzy lata, ale jak mówi stara maksyma - człowiek w pośpiechu uczy się bardzo wolno... W moim przypadku do 1.dana było 9 lat treningów i nie żałuję z nich ani minuty, a ostatnio, kiedy siedziałem w komisji egzaminującej na dany, jeden z kandydatów po zdanym egzaminie przyszedł się pożegnać, podziękować i powiedział, że spełnił coś, o czym marzył od 9 roku życia - a gość był kawał chłopa i na pewno nie świeżo po maturze ;)
W Krakowie masz parę fajnych klubów, więc powodzenia!
dzięki:D a co do treningu w domu oprucz rozciągania mogę techniki próbować???
Lee
1263978862000
mat3e
Wysłana - 20 stycznia 2010 13:03
Lepiej nie. Ja na Twoim miejscu zapisałbym się na razie na Muay Boran, żeby się przyzwyczaić do regularnych treningów i coś tam porobić, bo masz jeszcze trochę czasu do studiów. Potem, tak jak napisał Gizmo, na pewno znajdziesz coś dla siebie w Krakowie ;)
1263988981000
andyhug92
Wysłana - 20 stycznia 2010 19:02
a podstaw ciała nie nauczyłbym się z książki??
Lee
1264010557000
nastic
Wysłana - 20 stycznia 2010 22:49
podstaw ciała?
jeżeli Cichodzi o postawy to nie. Poza tym to nie postawy już bardziej pozycje.
Z ksiązek się niczego nie nauczysz, nawet układów.
Nie masz jakiegoś karate w okolicy? To już bardziej zbliżone do TKD.
Ludzie nie karmcie trolli, szczególnie tych dużych. Bo to nienażarte z natury stworzenia.