Temat został odczytany 10372 razy

Winian l-karnityny

zgłoś naruszenie
  • Banan ADMINISTRATOR
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 53033
  • Wiek: 30 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 489335
Winian l-karnityny - połączenie substancji wtaminopodobnej - l-karnityny i kwasu organicznego - winianu w jedną molekułę, zapewniające wysoką biodostępność otrzymanego związku, wykorzystujące zjawisko synergizmu pomiędzy obiema substancjami. W organizmie ludzkim l-karnityna powstaje z aminokwasów lizyny i metioniny, obecna jest również w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, głownie w dziczyźnie, wołowinie
i baraninie. Jej fizjologiczna rola sprowadza się przede wszystkim do udziału w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do miejsca ich spalania, czyli do mitochondriów komórkowych, pełni także szereg innych funkcji (patrz -> l-karnityna). Winian ograniczać może odkładanie kwasów tłuszczowych w komórkach tłuszczowych - adipocytach, dzięki czemu uzupełnia potencjał samej karnityny.
Winian l-karnityny polecany jest jako element wspomagania wysiłku podobnie jak inne postaci karnityny , zwłaszcza przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych, a także jako uzupełnienie diety osób odchudzających się, jak i wegan którzy z racji określonego doboru pokarmów, dostarczają niewielkie ilości l-karnityny z diety.

Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:

1– 3g na dobę

W miarę aktualnie -> [http://www.sfd.pl/-t1090712-s175.html] (+180 str)
1321481322000