Ostatnimi czasy wiele firm wprowadziło gotowe mrożonki warzywne lub całe dania z ryżem, warzywami, kawałkami kurczakia i przyprawami. Wrzuca się to na patelnie z odrobina wody + oliwy i po 15 min mamy gotowe danie lub jeśli są to tylko warzywa to dodatek do np obiadu zamiast surówki.
Pytanie tylko o wartości odżywcze takiego posiłku. Jaka jest wasza opinia na ten temat?
kwestia jaka jes t wartość odżywcza tych mrożonek i co w nich się znajduje (cukier itp)
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Ekspert -
1243336609000
iza121
Wysłana - 26 maja 2009 17:47
jakie cukry nie popadajmy w skrajności jeśli mówimy o mieszankach samych warzyw nie widze przeszkód aby był to dodatek wartości są okej ale najlepiej robić to na parze smakuje praktycznie tak samo
ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami
1243352870000
KAJTEK77
Wysłana - 26 maja 2009 21:19
Mieszanki warzywne są najróżniejsze ale najbardziej nurtują mnie te "Dania na patelnię". W praktycznie każdym sklepie, w lodówce z mrożonkami można coś takiego znaleźć. Najpopularniejszy jest chyba HORTEX który posiada w swojej ofercie Danie Chińskie, Prowansalskie, Meksykańskie i Włoskie i tak jak napisałem większość z nich zawiera ryż, kawałki kurczaka + różna kombinację warzyw. Czy to jest pełnowartościowy posiłek???
1243365549000
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Wysłana - 26 maja 2009 21:46
nie mięsa jest za mało wystarczy popatrzeć na skład dodasz własne mięso będzie ok
Powiem Ci tak ze warzywa to jest dodatek do prawdziwego posilku,zakladam ze tego miesa wcale tam duzo nie ma w takich gotowych daniach,warzywka kupuj spoko,ale co do reszty to nie ma to jak swierzy kawal miecha i do tego w zaleznosci spora porcja ryzu/makaronu/kaszy no i oczywiscie w/w warzyw.
PRAGNIENIE jest jak głód który "rośnie w miarę jedzenia" PRAGNIENIE by pewnego dnia stanąć przed lustrem i powiedzieć: jest dobrze! hah,długa droga przede mną..
1243367902000
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Wysłana - 26 maja 2009 22:02
czy ryżu dodawać zależy już od diety i od pory posiłku o jednym zapomniałem oczywiście polej oliwą i będzie ok