SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Ważenie produktów - przed/po obróbce?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 209

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 569 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 8941
Witam , mam przed sobą 3 produkty :

- Szynka Wieprzowa - 350g
- Pierś z Kurczaka - 350g
- Filet Miruna - 350g

wszystko przed obróbką termiczną waży po 350g ale już po usmażeniu produkty ważą

- Szynka Wieprzowa - 230g
- Pierś z Kurczaka - 250g
- Filet Miruna - 330g

jak obliczyć ich wartość odżywczą skoro są aż tak duże różnice wagowe ??
wiadomo że filetem z Miruny bardziej się najem, niż Szynką Wieprzową bo mam jej wiecej na tależu, a wszystko przed obróbką ważyło po 350g
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2589 Napisanych postów 54503 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 553239
Produkty zawsze ważyć należy przed obróbką. Nie ma znaczenia ile będzie po niej. Wodą nie ma kcal.

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
dudee Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1675 Napisanych postów 26820 Wiek 23 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 481295
Zgadza się.

Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną.

Ustalanie indywidualnych planów dietetycznych
Zapraszam do współpracy

napisał(a)
blue_hope Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3160 Napisanych postów 15719 Wiek 30 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 145738
Przecież logiczne jest, że obróbka termiczna zmienia wagę produktu.
Woda wyparowuje, objętość się zmniejsza, tłuszcz wytapia.
Więc zawsze są dwie różne wagi przed i po.
Dlatego też należy ważyć wszystko przed obróbką termiczną.
Waga się zmniejsza, ale wartości BTW zostają takie same.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wartość biologiczna białka, ma znaczenie?

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 70kg

Ryż brązowy - wady i zalety Ryż brązowy - wady i zalety Czy kulturyści powinni powiedzieć prawdę o dopingu? Czy kulturyści powinni powiedzieć prawdę o dopingu? BCAA - minimalna skuteczna dawka BCAA - minimalna skuteczna dawka Czy trening siłowy jest bezpieczny dla dzieci? Czy trening siłowy jest bezpieczny dla dzieci? Jak zbudować mięśnie? 10 rzeczy które robisz źle! Jak zbudować mięśnie? 10 rzeczy które robisz źle! Ciasteczka owsiane Ciasteczka owsiane Najpiękniejsze ring girls Najpiękniejsze ring girls Nawet jedna dawka testosteronu podnosi poziom cholesterolu Nawet jedna dawka testosteronu podnosi poziom cholesterolu