raz po raz zaglądałam na forum, ale dziś postanowiłam się przywitać. Ćwiczę od jakiegoś czasu, ale łącznie ze zdrową dietą od początku stycznia. Chciałabym uzyskać opinie, co sądzicie o mojej strategii osiągnięcia wymarzonej sylwetki.. a jaka obecnie jest 62,5kg/163cm... fałdki na brzuszku, kobiece boczki (z którymi już teraz widzę będzie największy problem - jakieś specjalne ćwiczenia?) mam jak dla mnie grube uda i krótkie nóżki więc zależy mi ogromnie by pozbyć się tego tłuszczu..a potem marzy mi się ładnie wyrzeźbiony brzuszek. Mam małe problemy kobiece ze względu na odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, gdyż z bólu musiałam już z 4 treningów zrezygnować. Ale się nie poddaje :)Mam przez to różne wahania wagi. 04.01. - 64kg, 10.01 - 62,5kg, 17.01 - 61,8kg, 28.01 - 62,2 kg. Nie jest to mój "pierwszy raz" podjęcia walki ze sobą, ale znam trooszkęsiebie i wiem, że moja determinacja jest wielka. W ciągu tego miesiąca zdarzały się dni (3-4), że pozwalałam sobie na odmienne jedzenie - powrót do domu rodzinnego. Hem..nie wiem, co mam Wam jeszcze napisać .. aaa 04.01. zrobiłam zdjęcia sylwetki i 28.01 - raczej żadnej poprawy nie zauważyłam - na plecach jedynie zniknęło trochę tłuszczyku pod łopatkami. Ale to chyba za wcześnie na poprawę :) Odpowiem na wszelkie pytania i proszę o wskazówki
Waga : 62,5
Wzrost : 163
Obwód klatki : 88
Obwód ramienia : 32
Obwód talii : 65
Obwód uda : 105
Obwód łydki : 41
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : za duży :P
Aktywność w ciągu dnia : uczelnia
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : pon. 20.00 aerobox 1h
wt. 20.00 ABS - płaski brzuch 1h
sr. rowerek 40min+ hantle na górną część ciała (1seria x 15 x 3,2kg)
czw. 19.00 - step 1h
pt. 18.00 - body shape
sob. wolne
niedz. 1,5h tańca towarzyskiego (ale to raczej tak rekreacyjnie)
Odżywianie : Obecny dzienny jadłospis:
1.ŚNIADANIE 7.30-8.00:
płatki owsiane na mleku (50g), kilka rodzynek/pół banana, zielona herbata <po 1 kapsułka CLA,magnez + BG, tran)
2.II ŚNIADANIE ok. 11
2 kawałki chleba pełnoziarnistego, wędlina drobiowa, warzywa
3.OBIAD 14.00
sałatka: misa sałat, kawałki kurczaka, oliwa z oliwek, kukurydza (przykład)
4.II OBIAD ok. 17.00
pierś z kurczaka (gotowana,z piekarnika, czasem smażona na bardzo małej ilości oliwy) pół torebki ryżu, warzywa
19.30 - 4kapsułki L-carnitine+Green tea Extrat (TIREC NUTRITION)
5. Serek wiejski 250g (1 kapsułki CLA)
Piję zieloną, czerwoną herbatę i wodę.
Mięso drobiowe zastępuje rybami, czasem chudym schabem. Zmieniam skład sałatek, ale zawsze pamiętam o białku: filet z kurczaka, tuńczyk, (b.rzadko ser feta). Dość szybko nudzą mnie smaki wiec zmieniam przyprawy do mięs, sałatek. Oliwę z oliwek zastępuję małymi ilościami majonezu z jogurtem naturalnym.
Cel : szybka redukcja
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : jeżeli można to nazwać dolegliwością to rozregulowany system hormonalny po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych
Preferowane formy aktywności fizycznej : lubię fitness - to, co teraz robię, z siłownią gorzej ze względu na finanse (wiadomo studentka). Mogę zwiększyć ilość fitnessu np. po 2h. Zakupiłam ciężarki na nogi po 0,5kg i od pon zaczynam w nich ćwiczyć
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : Stosuję to, co wymienione w jadłospisie (L-carnitine, CLA)
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak
Stosowane wcześniej diety : Zazwyczaj opierały się na ograniczeniu słodkości, podjadania.
Mam nadzieje że wartości Kaloryczne, Białko, Wegle i tłuszcze Ci pasują tak ?? :D
Oliwę z oliwek zastępuję małymi ilościami majonezu z jogurtem naturalnym.
TO tak samo jakby zamienić nie wiem... Mercedesa na malucha ??
Jedyny aspekt który ich łączy to to że są autami (jedzeniem) :D
Co do diety no to szlo by jeszcze banana wyrzucić:D
I zamienić serek wiejski na twaróg - więcej białka, mniej kalori
No ale wiadomo nie każdym smakuje :D:D
Zakupiłam ciężarki na nogi po 0,5kg i od pon zaczynam w nich ćwiczyć
odstawiłbym to, szkoda kolan uwierz
CO do wahań wagi nie chciałbym sie wypowiadać - bo sie na tym nie znam
A ktoś Ci pewnie dobrze wytłumaczy,
Co do serka wiejskiego to jego spożycie na noc wspiera właściwy metabolizm. Zawiera proteinę kazeinową --> wolnotrawioną, co sprawia, że uwalnia niezbędne składniki pokarmowe i przeznacza je na zaspokojenie tzw. głodu mięśniowego. Dlatego na noc jem serek wiejski/granulowany. Jeżeli się mylę to powrócę do twarogu zwykłego. :)
Chciałam na początek zacząć od zdrowego trybu jedzenia ..tak po prostu. Jeżeli w tym mieści się konieczność wyliczenia wartości kalorycznych - tak też uczynię :)
Znając swoje zapotrzebowanie które potrzebujesz, wiesz ile masz jeść.
A tak niestety nie wiesz czy zadużo czy może zamało.
Tak na szybko zerknęłam i co widzędo do poprawy na bank: w pierwszym posiłku brak nabiału i zdrowych tłuszczy , kup tran i tu dodaj sobie łyżkę. Szynka zpiersi z kurczaka taka kupna to tez raczej out - lepiej sama upiecz piers i krój w kanapkę bo te kupne mają duzo konsrwantow i sodu. A jesli taka jak piszesz masz rozregulowany układ hormonalny to pewnie masz tendencje do zatrzymania wody i ogólnie musisz unikać soli i sodu.
A tak a propos treningu -masz tak duza roznice miedzy ceną karnetu na siłke a na ten fitness co chodzisz? Sprobuj zamienic ten fitnes na trening na siłowni, naprawde to da Ci efekty a nie jakies sciemy aerobiki fiki . Na to mozesz sobie chodzi rekreacyjnie ale nie jako wiodacy trening, bo to za mało. Daj znac jakbys potrzebowala jeszcze jakis podpowiedzi porad etc....
Zmieniony przez - Czarnula28 w dniu 2010-02-07 15:25:24
Cieszę się, że tak szybko odpisałaś :) Ok to na śniadanie dorzucę 100g chudego twarogu, a tran jest w tabletach :D
Co do treningu ... ćwiczenie fitnessu daje mi mnóstwo satysfakcji i radości - zwłaszcza te, które mają w sobie "coś" z tańca (step, dance step) i to, że panuje na nich dobra sportowa atmosfera :)
Nie zrezygnuje z tego :) ale mam hantle w domku ... hmm... jeżeli dowiem się jak i co (proszę o pomoc :) to mogę ćwiczyć jak na siłowni tyle, że w domku :)
Treningi fitness mam w godz. 18-19, 19-20, 20-21. - stad moje pytanie: co zjeść po treningu, który się kończy o 21? ja jadam serek wiejski/twaróg, ale to chyba za mało - choć jak się patrzy na godzinę to chyba nie powinno się już w ogóle jeść :D
Pozdrawiam :)
Zmieniony przez - umbrellka77 w dniu 2010-02-07 16:39:01
2. Co do Szynka z piersi kurczaka.
hmm ... Osobiście powiem tak ... dopiero zaczynasz diete, wiec jeśli nie chce ci sie robić kurczaka dałbym tutaj 50gram. To owszem możesz zjadać szynke z kuraka ale jak koleżanka wyzej napisiała lepiej z dobrego sklepu i dobrej firmy co by konserwantów zadużo nie było .
3. magnez+B6 dałbym przed snem
4. Jestem zabardzo zmeczony żeby dodawac te wartośći <leń> ale w miare pasują czy czegoś brakuje ??
Pozdro
1. Hem no właśnie już kiedyś próbowałam jajka na 1 posiłek i mój żołądek nie daje rady :( dlatego wolę na 2 posiłek :) a jak twaróg nie najlepiej, a jajka nie da rady to cóż innego mogę? :)
2. Jasne, że szynka o jak największej ilości mięska (poniżej 90% nie kupuję-"rujnuje" to mój portfel, ale cóż :)
3. Hem pracuję nad udoskonaleniem tego, żeby wartości były 100% tego, co ma być :) jestem bardzo blisko :) po prostu pochłania to dużo czasu a ja zalatana jestem :)
4. Znalazłam w KIF listopad 2008 fajny trenin, który mogę w domku robić :) jak dodam jakieś obciążenia to "prawie" jak na siłce :) a potem oczywiście mój ukochany fitness :) (w ogóle szkoda, że KIF zrezygnował z działu ćwiczeń dla kobiet... eh :)
Nic układam dalej dietkę :) jak nie usnę :P wszystkim życzę dobrej nocki :)
Zmieniony przez - umbrellka77 w dniu 2010-02-07 23:01:21