Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 175835 razy
Ankieta
normalne
27,08% (215)
mieszane
8,56% (68)
przetłuszczające się
37,91% (301)
cienkie, delikatne
12,97% (103)
suche, zniszczone
13,48% (107)
słowa kluczowe: poradnik 
Autor

WŁOSY- poradnik

NiMrOdEL

Wysłana - 28 maja 2004 16:56    Edytuj Cytuj
WŁOSY TŁUSTE

a) PRZYCZYNA
1. zbyt aktywne gruczoły łojowe
2. częste mycie włosów niedopowiednimi szamponami
3. niewłaściwa dieta
4. zaburzenia przemiany materii

b) CO ROBIĆ?
1. Sięgnąć po łagodny szampon zapobiegający przetłuszczaniu się włosów, który delikatnie oczyści i przywróci skórze jej naturalną równowagę. Wybierać takie szampony, które zawierają m.in. wyciągi z pokrzywy, czarnej rzepy, łopianu lub mięty - te ekstrakty roślinne działają bakteriobójczo i ściągająco na gruczoły łojowe.
2. Zrezygnować z odżywek i balsamów, które nie wymagają spłukiwania, bowiem dodatkowo obciążają one włosy.
3. Gdy myjesz włosy, do ostatniego płukania używaj zimnej wody, która działa obkurczająco na gruczoły łojowe.
4. można spróbować zastosować maseczkę z 2 żółtek jaj wymieszanych z 30 gramami koniaku lub rumu. Wetrzeć preparat w zwilżone włosy i skórę głowy, a następnie, po około 30 minutach, dokładnie spłukać. Nie trzeba myć włosów z powrotem szamponem.

c.d.n.

NiMrOdEL

Wysłana - 31 maja 2004 11:53    Edytuj Cytuj
WŁOSY MIESZANE

a) PRZYCZYNA
1. często przy długich włosach
2. końcówki włosów ocierają się np o ubranie, są przesuszone
3. z drugiej strony u nasady włosów gruczoły łojowe pracują

b) CO ROBIĆ?
1. podcinamy końcówki włosów
2. osłabione końcówki można wzmocnić specjalnymi preparatami lub sprayem regenerującym
3. na te partie włosów, które ocierają się o ubranie, można nałożyć maseczkę - 1 łyżeczkę nafty kosmetycznej wymieszać z łyżeczką oleju rycynowego i 1 żółtkiem. Składniki mieszać aż do uzyskania konsystencji gęstego majonezu. Wmasować kosmetyk we włosy, a po 30 minutach umyć głowę łagodnym szamponem.

NiMrOdEL

Wysłana - 31 maja 2004 13:58    Edytuj  Cytuj
WŁOSY ELEKTRYZUJĄCE SIĘ

a) PRZYCZYNA
1. bardzo suche powietrze
2. zbytnie suszenie włosów suszarką

b) CO ROBIĆ?
1. od czasu do czasu można zastosować odżywkę w kremie
2. po każdym umyciu włosów stosować odżywkę lub balsam, które wygładzają powierzchnię włosów, zmniejszają tarcie, zapobiegają elektryzowaniu się
3. można stosować preparaty do stylizacji fryzury, np. pianki lub lakiery.
4. w sklepach znajdują się specjalne środki przeciw elektryzowaniu się włosów

Ogólnie filozofia jest taka- włosy potrzebują tłuszczu i wilgoci żeby nie "fruwały".

studencikz

Wysłana - 14 czerwca 2004 18:32    Edytuj Cytuj
a ja mam maly problem mam 23 lata i juz pierwsze siwe wloski czy to juz tak ma byc??.....czy moze brakuje mi jakis witamin??.......mozna cos na to poradzic??....nie chce byc dziadkiek....:(

NiMrOdEL

Wysłana - 15 czerwca 2004 12:10    Edytuj Cytuj
Hmmm, szybko, ale moja kumpela (lat 19) juz dawno ma siwe włosy. Nie oznacza to żadnej choroby, ani zaburzeń w budowie włosa, ani nawet uszkodzenia. Tzn chodzi w tym o to, że zakłócone jest tworzenie się barwnika (albo brak melanocytów odpowiedzialnych za kolor).

To znalazłam:

"Ze względu na przebieg siwienia wyróżniamy:

siwiznę fizjologiczną (starczą) - rozpoczynającą się zazwyczaj około 30 40r.ż.
siwiznę przedwczesną - pojawiającą się u ludzi 20 25 letnich
siwiznę pojawiającą się w wyniku przebycia niektórych chorób, lub u ludzi wyniszczonych "

Siwienie włosów może być uwarunkowane, przyczyna może być dziedziczna - jeżeli w rodzinie szybko się siwieje.

Hmm, w związku z powyższym stawiam na to ze poprostu- genetyka. Niektórzy tak mają.

NiMrOdEL

Wysłana - 15 czerwca 2004 12:11    Edytuj Cytuj
Marne to pocieszenie, ale nie przejmuj się. Spójrz na takiego Seana Connery albo Harrisona Forda Facetom siwizna (taka w miarę) dodaje uroku, kobietom już nie Poza tym młodziutki jesteś, tak szybko bielutki nie będziesz

Kuba_SnK

Wysłana - 19 czerwca 2004 01:32    Edytuj Cytuj
jeszcze moze to być wynik stresu . Można nawet osiwieć w jedną noc.

wolność, pokój, socjalizm

moj dziennik: [http://www.sfd.pl/temat431396]
Filmy z moich treningów, max itp.:
[http://youtube.com/profile?user=jakubstawarczyk]

NiMrOdEL

Wysłana - 19 czerwca 2004 12:27    Edytuj Cytuj
Ano można Smutne to ale prawdziwe. W naszym społeczeństwie bardzo popularne.

Ela_21

Wysłana - 19 czerwca 2004 20:09    Edytuj Cytuj
A ja czytałam, że nie można. Włos nie może w ciągu nocy stracić pigmentu. Żeby był siwy musi siwy wyrosnąć

JAH

Wysłana - 25 czerwca 2004 10:22    Edytuj Cytuj
A jak sie ma sprawa do zelowania wlosow ?
Jak pielegnowac wlosy jesli chcemy zapuscic dlugie hery ? Dlugie w sensie do ramion (barkow).

"Sad But True"

Odpowiedzi jest na 32 stron.      poprzednia  następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

WŁOSY- poradnik

Strony:  pierwsza  1  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.