SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Wątróbka - jak często?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 989

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 878 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 86124
Hej, jak często Waszym zdaniem można jeść bez obaw wątróbkę drobiową? Tania, smaczna, dużo dobrego białka, ale też cholesterol i jednak wątroba to w pewnym sensie śmietnik organizmu...

Raz-dwa z tygodniu po 500g - OK?

FLUCTUAT NEC MERGITUR

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 32 Wiek 19 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1023
Wszytsko zależy od osoby i możliwości oraz od całości diety, głównie należy zwrócić uwagę na zawartość cholesterolu w diecie.
Wątroba jest niesamowicie tania a w dodatku bardzo zdrowa (zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a także dużo "dobrego" białka). Niestety, podroby są bogate w cholesterol. 100 g wątróbki wieprzowej ma aż 300 mg cholesterolu. W podrobach obecne są też związki purynowe, które w organizmie rozkładają się do kwasu moczowego, nie są zatem wskazane w przypadku osób z dną moczanową. Ze względu na wysoki cholesterolu po podroby rzadko powinny sięgać osoby z miażdżycą, nadciśnieniem, reumatyzmem, artretyzmem czy wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.
Uważam, że porcja ok. 500g/tydzień będzie rozsądną opcja pod warunkiem, że nie będzie zjedzona na raz oraz w diecie nie występują inne podroby czy wysokocholesterowe produkty, a wyniki badań (morfologię) masz dobrą (głównie cholesterol całkowity, HDL, LDL i trójglicerydy)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1013 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 27345
Raz na tydzien-dwa myślę, że będzie spoko.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2907 Napisanych postów 56652 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 610331
Jedyne czego bym się obawiał to żelazo i witamina E. Wątroba nie kumuluje toksyn, tylko pomaga je metabolizować. Nie ma szzególnych zaleceń co do ilości. Ciężko jest określić czy jedzenie jej codziennie mogłobyć negatywnie wpłynąć na organizm. Po prostu zachowaj zdrowy rozsądek. Jak z wszystkim innym.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 153 Wiek 30 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 38167
Ragur
Wszytsko zależy od osoby i możliwości oraz od całości diety, głównie należy zwrócić uwagę na zawartość cholesterolu w diecie.
Wątroba jest niesamowicie tania a w dodatku bardzo zdrowa (zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a także dużo "dobrego" białka). Niestety, podroby są bogate w cholesterol. 100 g wątróbki wieprzowej ma aż 300 mg cholesterolu. W podrobach obecne są też związki purynowe, które w organizmie rozkładają się do kwasu moczowego, nie są zatem wskazane w przypadku osób z dną moczanową. Ze względu na wysoki cholesterolu po podroby rzadko powinny sięgać osoby z miażdżycą, nadciśnieniem, reumatyzmem, artretyzmem czy wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.
Uważam, że porcja ok. 500g/tydzień będzie rozsądną opcja pod warunkiem, że nie będzie zjedzona na raz oraz w diecie nie występują inne podroby czy wysokocholesterowe produkty, a wyniki badań (morfologię) masz dobrą (głównie cholesterol całkowity, HDL, LDL i trójglicerydy)


Bzdury piszesz kolego z tym cholesterolem, radzę się dokształcić w tym temacie a pózniej wypowidać na forum. Ilość przyjmowanego z pożywieniem cholesterolu są minimalne i wynoszą od 0,3 do 0,7 grama. W głównej mierze wysoki poziom cholesterolu spowodowany jest stanami zapalnymi występującymi w naszym organizmie, które mogą się nasilać poprzez dostarczanie w naszej diecie nadmiernej ilości tłuszczów trans czy też zły stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Cholesterol produkowany jest w naszej wątrobie a na produkcje cholesterolu w wątrobie wpływa poziom insuliny, czyli powinniśmy również utrzymywać poziom cukru na równym poziomie, najlepiej ograniczając spożycie wysoko przetworzonych węglowodanów. Jak widzimy dobrze zbilansowana dieta odgrywa bardzo dużą rolę w tym aby utrzymywać poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie.

To samo dotyczy przekonania, że wątroba kumuluje toksyczne związki nic bardziej mylnego, jedynie je metabolizuję a wszystkie toksyny są kumulowane w tkance tłuszczowej. Jedynie czego bym się obawiał to nadmiar witaminy A w diecie jeżeli spożywał byś ją w nadmiernej ilości.

Doradca dietetyczny/ Trener personalny.

Potrzebujesz pomocy w ułożeniu diety ? Zapraszam do kontaktu.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 138 Napisanych postów 702 Wiek 37 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 10354
dokladnie, to chyba efekt medialnej nagonki no i braku podstaw wiedzy. Cholesterol z pozywienia nie ma praktycznie znaczenia. Przy tych zalozeniach jak zjadam 6 jajek kazdego dnia i bogatego w cholesterol miesa, podrobow, odzywalbym sie spod ziemi. Zreszta mozna miec wysoki cholesterol i doskonale funkcjonowac nie bedac narazonym na choroby ukladu sercowo-naczyniowego.

cholesterol to mit jesli dba sie o cala reszte i jest sie aktywnym,

ja watrobke jem 3 razy w tyg po 300g, zamiennie z sercami drobiowymi.


Zmieniony przez - abdulkanarek w dniu 2018-02-14 18:09:23
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 134 Wiek 280 dni Na forum 279 dni Przeczytanych tematów 7843
Ragur
Wszytsko zależy od osoby i możliwości oraz od całości diety, głównie należy zwrócić uwagę na zawartość cholesterolu w diecie.
Wątroba jest niesamowicie tania a w dodatku bardzo zdrowa (zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a także dużo "dobrego" białka). Niestety, podroby są bogate w cholesterol. 100 g wątróbki wieprzowej ma aż 300 mg cholesterolu. W podrobach obecne są też związki purynowe, które w organizmie rozkładają się do kwasu moczowego, nie są zatem wskazane w przypadku osób z dną moczanową. Ze względu na wysoki cholesterolu po podroby rzadko powinny sięgać osoby z miażdżycą, nadciśnieniem, reumatyzmem, artretyzmem czy wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.
Uważam, że porcja ok. 500g/tydzień będzie rozsądną opcja pod warunkiem, że nie będzie zjedzona na raz oraz w diecie nie występują inne podroby czy wysokocholesterowe produkty, a wyniki badań (morfologię) masz dobrą (głównie cholesterol całkowity, HDL, LDL i trójglicerydy)


LOL, wiesz że cholesterol pokarmowy - ze względu na jego budowę chemiczną - praktycznie nie przyswaja się z układu pokarmowego? Cholesterol pokarmowy posiada coś takiego jak zestryfikowany boczny łańcuch, a my nie potrafimy przyswajać steroli z bocznymi łańcuchami:

Większość cholesterolu pokarmowego jaki spożywamy "wychodzi drugą stroną".

Dla pana obowiązkowo oglądnąć wykład:


https://peterattiamd.com/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i/

Najsmutniejsze jest to, że ludzie piszący o cholesterolu pokarmowym i udzielający rad dietetycznych nie mają często bladego pojęcia na temat chemii organicznej ani fizjologii organizmu (tyczy się to również często osób z "papierkami" dietetyków i innych "wykształconych" kierunkowo osób).
Trzeba też zaznaczyć, że bez cholesterolu nie ma życia. Nie masz cholesterolu w organizmu = jesteś w zasadzie martwy. Tak więc demonizowanie cholesterolu jest idiotyczne.
2

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 134 Wiek 280 dni Na forum 279 dni Przeczytanych tematów 7843
Mellopl
Hej, jak często Waszym zdaniem można jeść bez obaw wątróbkę drobiową? Tania, smaczna, dużo dobrego białka, ale też cholesterol i jednak wątroba to w pewnym sensie śmietnik organizmu...

Raz-dwa z tygodniu po 500g - OK?


Największym przeciwwskazaniem jest zawartość retinolu (aktywnej witaminy A) w 100g wątróbki, która waha się w zależności od gatunku od ok. 350% RDI do ok. 2400% RDI. Oznacza to, że jak zje kolega 500g wątróbki, to może dostarczyć nawet 120 000% RDI retinolu - co po pewnym czasie może spowodować toksyczne zatrucie witaminą A - bo jak wiemy to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, kumuluje się głównie w wątrobie i tłuszczach, także organizm nie ma za dużego manewru pozbyć się jej nadmiaru, kiedy już wniknie w nasze "magazyny" w organizmie.

Wątroba to nie jest śmietnik organizmu - ona nie kumuluje toksyn, tylko je neutralizuje i wydala. Nie ma za bardzo czego się obawiać pod tym względem. Co prawda, zawiera więcej tłuszczu niż chuda pierś z kurczaka, także jest większa szansa, że w tym tłuszczu będą znajdować się jakieś toksyny, ale organizm generalnie większość niebezpiecznych toksyn - jeśli musi - stara się "więzić" w tkance tłuszczowej.

Osobiście proponuję 100g, 2-3x w tygodniu (w zależności od gatunku zwierzęcia), lub dodawać niewielkie ilości do przygotowywanego posiłku (10-20g) co zapewni i tak sporą dawkę witamin i minerałów, zważając na to jak wysoką gęstość odżywczą posiada wątróbka.


Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-02-17 18:38:24

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 32 Wiek 19 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1023
@CarbonBasedLifeforms
Dziękuję za poprawienie mojego błędu i udzieleniu fachowej wypowiedzi i wyczerpanie tematu. Nie miałem na myśli by wyeliminować cholesterol, lecz zwrócić na niego uwagę (teraz wiem, że nie z pożywienia). Po zagłębieniu się w lekturze dostrzegam swój błąd.
Najbardziej logiczny i zrozumiały artykuł jak dla mnie o cholesterolu: https://paleosmak.pl/cholesterol/
Jeszcze raz dzięki za skorygowanie mnie i przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 134 Wiek 280 dni Na forum 279 dni Przeczytanych tematów 7843
To nie jest problem nawet obecnego pokolenia, jak sugeruje powyższy artykuł. Mit złego tłuszczu nasyconego i złego cholesterolu zaczął tworzyć się już w latach '60 ubiegłego wieku (na podstawie obserwacji kohortowych, gdzie nie znano jeszcze frakcji LDL, HDL, nie wiedziano tak naprawdę niczego o cholesterolu oprócz tego, że jest w naszym ciele...).
Wszystko jest wyjaśnione - historia - w podanym przeze mnie wykładzie na youtube.
Co istotne - nadal mamy do czynienia z "teorią cholesterolową". Proszę sprawdzić sobie co oznacza termin "teoria", chociażby na wikipedii. I na podstawie tej teorii obecnie formułuje się oficjalne zalecenia dietetyczne
Także zastanówmy się jak wątłe są podstawy obecnych filarów "oficjalnej" dietetyki.

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Usunięty przez domer za pkt 8 regulaminu
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 153 Wiek 30 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 38167

Doradca dietetyczny/ Trener personalny.

Potrzebujesz pomocy w ułożeniu diety ? Zapraszam do kontaktu.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak to w końcu jest z tym ważeniem żywności.... PRZED czy PO obróbce termicznej?