Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Wątpliwość przy Siła by Knife

Larry_69

Wysłana - 03 marca 2010 23:10    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Sprawa jest prosta i dotyczy założeń treningu - chodzi o ten trening http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=2284 a własciwie te wskazówki - przy nich Knife zamieszcza przykładowy plan

Np. poniedziałek:

1. klatka wyciskanie 3-bojowe 5 serii lub pompki na poręczach (ciężko),
2. przysiad ze sztangą z tyłu lub z przodu 5 serii (lekko; 10% mniej niż w piątek),
3. wiosłowanie sztangą 5 serii (ciężko),
4. biceps 2-3 serie (lekko),
5. wspięcia na palce 2 serie (lekko),

środa:

1. martwy ciąg 5 serii,
2. podciąganie na drążku 4-5 serii,
3. wyciskanie wąsko 3-4 serie (lub podobne ćwiczenie angażujące tricepsa),
4. wyciskanie na skosie (barki) 5-6 serii,
5. wznosy sztangielkami (po 1-2 serie każdego rodzaju przodem, bokiem, w opadzie),

piątek:

1. wyciskanie 3-bojowe lekko 3-4 serie lub pompki na poręczach (10% mniej niż w poniedziałek),
2. przysiad ze sztangą z tyłu lub z przodu 5 serii (ciężko),
3. wiosłowanie sztangą 5 serii (lekko),
4. biceps 2 serie (lekko; ze względu na wiosło, drążek),
5. wspięcia na palce 2 serie (ciężko),

Ale nie mówi nic o ilości powtórzeń w seriach i ciężarach od jakich zacząć. Poniżej za to podaje kilka przykładowych treningów. Niektóre nijak się mają do prezentowanych w tej metodzie założeń. Najbliższe są dwie http://www.body-factory.pl/showpost....25&postcount=1 i http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=91. Mi chodzi o tą pierwszą
Czy do tego przykładowego planu można zastosować ilość serii i powtórzeń z treningu pierwszego czyli http://www.body-factory.pl/showpost....25&postcount=1 na zaniżonych ciężarach? Czy będzie to sensowne.
Ponadto w tej metodzie zakłada się dokładanie co 2 trening na sztangę np przy nogach, ale skoro klatkę robimy te 2 razy w tygodniu czy nie powinno się tutaj stosować analogicznej zasady czy robić ją na 6stykach tak jak w treningu i dokładać co tydzień? Jeśli nie wiecie o co chodzi mogę dookreślić ale to dość skomplikowane i najlepiej opisane jest w artykule http://www.body-factory.pl/showpost....25&postcount=1 :)

I przede wszystkim czy zaczynając od zaniżonych i robiąc na nich przez dość długi czas zanim dojdzie się do wysokich - na początku hmmm mięśnie i siła nie pójdą w plecy? Wcześniej tego nie robiłem, ale wiem że moje mięśnie nie lubią przestojów i mam w ich czasie dość szybie spadki? Co prawda Knife piszę że rób dużym/maksymalnym ciężarem i pozostań tak samo silny jak teraz albo zacznij od małych - :) ale boje się ze stracę 2 miesiące i będę słabszy niż jestem.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 04 marca 2010 01:39 
W większości przypadków polecamy:

Trec - Hard Mass

CENA: 175.00zł
Olimp - Gain Bolic 6000

CENA: 122.40zł
Optimum - Whey Gold Standard 100%

CENA: 199.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

MOREPOWER

Wysłana - 04 marca 2010 01:39    Edytuj Cytuj
W tym planie największa wątpliwość to taka-że knife`a musiał się tutaj chyba pomylić, albowiem w tym rozkładzie nakazuje ćwiczyć triceps przed barkami. Sam trenowałem tym planem i to ćwiczenie angazujące tricepsa robiłem oczywiście po barkach-triceps to mięsień"pomocniczy"przy robieniu barków i raczej mały jest sens osłabiania go przed nimi, a już na pewno w treningu siłowym.

Na to zwróć najwiekszą uwagę.

Co do linków, które podałes-pierwszy z nich, o który się rozchodzi, mi nie działa.

Natomiast wyjaśniając samą ilość powtórzeń-w dzień ciężki schodzisz na siłową liczbę powtórzeń[dla mnie to, 8-6-i poniżej], w dzień lekki starasz się zrobić nieco więcej powtórzeń i raczej unikasz trenowania do załamania mięśni. Ja ćwiczyłem taką metodą. Plan zawiera swoisty priorytet siłowy na 3 ćwiczenia największych grup mięśniowych-wycisk poziomo, przysiad, wiosło...I w każdym z tych ćwiczeń starasz się co drugi tydzień dołożyć co nieco[~2-5kg, to jeszcze zależy...ja na przykład na przysiadzie dokładałem czasem zdecydowanie więcej, choć niestety nie zawsze wykonywałem go poprawną technikąale to się już zmieniło].
Specjalista -

Larry_69

Wysłana - 04 marca 2010 10:53    Edytuj Cytuj
http://www.body-factory.pl/showpost.php?p=4025&postcount=1 chyba zły link wkleiłem albo coś poplątałem.

Ale właśnie pytanie jest od jakiego ciężaru zacząć. Knife w tym podaje że dla każdego ciężaru w 5 zasadniczych seriach zaczynamy od 50-66% ciężaru maksymalnego. I tak dla kogoś kto ciska 120 kg to będzie 60-70 kg.
I robiąc trening klatki na 6 powtórzeniach dochodzimy do tego 70kg w ostatniej serii ciągle zwiększając o conajmniej 10% czyli

6x40
6x50
6x60
6x65
6x70

Przy nogach i martwym dzieje się to samo z tym że nogi są dwa razy więc są rozpisane na trening 10 i 5. Czyli lekko robimy na 10tkach dla maxa np 180

10x50
10x60
10x70
10x80
10x90

A na następnym ciężkim mamy po 5X większym cięzarem
10x60
10x70
10x80
10x90
10x100

I co tydzien dokładamy 2.5-5 kg - I teraz pytanie czy ty tak robiłeś? Czy to ma sens i działa? Czy robić to też przy wąskim wyciskaniu na triceps i ławce skośnej/wyciskaniu na barki.... Bo te zaniżone cięzary i stały progres z nich/na nich podobno jest kluczem do sukcesu. I tak następne tygodnie tego przykładowego przysiadu wyglądają tak

10x50
10x60
10x70
10x80
10x95
i

10x60
10x70
10x80
10x90
10x105

Jak rozumiem kiedy zwiększe o 10 kg w ostatniej po 2 tygodniach wtedy zwiększe też w pierwszej i następnych seriach. Pozatym jakie dobrać obciąznienie na drugi lżejszy trening klatki przy którym nie pisze 5 serii zasadniczych? Czy też zacząć od zaniżonych czy normalnie np na 10 powt robić?

I czy jeśli robi się wyciskanie na skosie w srodę, a na barki unoszenia hantli 3-6 serii w srodę, to sensowne jest dołożyć wyciskanie na barki w pn albo pn i pt - czy przeciązy to barki, bo angazuje je sama płaska i skos? I jeśli dołozyć to czy robić tą samą metodą? :) Sporo pytań.

apokalipsa NUTRIFARM

Wysłana - 04 marca 2010 17:25    Edytuj Cytuj
do planu nic już nie dokładaj[barki masz zaangażowane na każdym treningu], wielkośc początkowa obciążen zalezy od długości planowanego cyklu, jak i od planowanyvch przeskoków w wielkościach obciązenia, jednak te fdwie rzeczy mogą ściśle sie ze sobą łaczyć.

zalecałbym faktycznie od około 60% cm zaczynać.
przy zwiekszonym obciązeniu robisz w wewnętrznej progresji wieksze przeskoki.

"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
Ekspert -

MOREPOWER

Wysłana - 04 marca 2010 20:35    Edytuj Cytuj
Jeżeli pytasz o to co ja robiłem-na przysiadach i wiośle zaczynałem ze zmniejszonym obciążeniem, choć niestety nie mogę ci podać dokładnych procentów-nawet nie znałem swoich rekordów na te ćwiczenia wówczas Przysiad-powiedzmy-był dyskusyjny, natomiast wiosłowania nigdy wcześniej nie traktowałem w ten sposób[np. Knife albo Wodyn, już nie pamiętam, w treningu siłowym zalecał najlepiej totalnie omijac fazę negatywną na tym ćwiczeniu jeżeli ktoś chce podnosić większe ciężary].

Co do lekkiego treningu-jak napisałem wcześniej-kluczem jest tutaj zawsze zostawiać sobie zapas i nie robić do załamania mieśni i siłą rzeczy nie przekraczać ciężaru z dnia cięzkiego do czego może kusić z początku.

Co do wyciskania jeszcze[oczywiście Apokalipsa dobrze ci napisał]-ja i tak wykonywałem wyciskanie zza karkudo kąta 90 stopni oczywiście.

I ogólnie-ten nie jest priorytetowy na barki, stąd też nie ma na nie drugiego treningu. Jest zachowane jedno podstawowe ćwiczenie, zapewne po to, aby nie zaniedbywać zwyczajnie rozwoju barków, w stosunku do reszty ciała. No i-tez a propo tego wyżej-barki są grupą, która stanowi"pomoc"dla większych grup mięśniowych na wielu wielostawowacach, więc też i w takim planie nie ma jak dokładac jeszcze czegoś na barki, bo to byłoby bez sensu.
Specjalista -

_Knife_

Wysłana - 29 kwietnia 2011 13:22    Edytuj Cytuj
Sciagnij kalkulator do hted to nie bedzie pytan.

Jak sie boisz to nie zanizaj ciezaru, bedziesz tak samo silny jak teraz.
Specjalista -

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wątpliwość przy Siła by Knife

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.