Quazar, na każdym niemal forum piszą że aeroby są cacy, oraz na każde jedno forum gdzie piszą np. że krowa jest czarna znajdą się trzy które twierdzą że jest biała, a osiem takich że jest w kropki. Mam na to jedną odpowiedź - spróbuj przez miesiąc tak, kolejny miesiąc inaczej, oceń sobie i będziesz wiedział, a nie bazuj na internecie
XP - ile sie wytrzymuje to zależy od parametrów treningu, bo mogę Ci dać takie że 4 minut nie wytrzymasz nawet przy relatywnie małych ciężarach (patrz Tabata)
co do tej metody to tak, ja próbowałem, na mnie działa nie robie aerobów inaczej jak jedynie dla przyjemności a nie dla spalania tłuszczu jedyny wyjatek to 3-5 minut na orbitreku tuz przed treningiem siłowym w celu lekkiej rozgrzewki
co do tego jeszcze kto takie rzeczy robił - tak robi wiekszość profesjonalnych studiów fitness gdzie nie płacisz za czas jaki w nich spędzasz ale za wyniki jakie osiagasz
jeśli płacisz za czas (fitness club na godziny) w interesie właściciela jest abyś przychodził często i na długo
jeśli płacisz za efekty, właściciel chce abyś schudł szybko i zwolnił miejsce dla następnego klienta - metoda : zero aerobów
Ekspert -
1131029248000
XP
Wysłana - 03 listopada 2005 16:02
Ciekawi mnie nadal dlaczego takich rzeczy nie widziałem nigdy na przygotowaniach profesjonalnych zawodników , każdy film co oglądam czy to dokumentalny czy z przygotowań znanych zawodowców to każdy pobudka i jechana areoby , po siłowni również..... A tu nagle taki zwrot o 180.
Ale czy to nie jest metoda na pozbycie sie 5-10kg ?? Przy relatywnie wysokim współczyniku BF? Ktoś osiągną na tym ~8% ?
dobra ja chce sprobowac te hiit... i teraz pytania ile razy w tygodniu na silownie chodze 4-5 razy w tygodniu zaqwsze bylo 1h aero mam zastapic te aero hiit czy np. na zmiane raz hiit na drogi dzien aero? drugie p[ytanie jak dokladnie ma wygladac hiit bo sa rozne wersje 5min rozgrzewki 10s max 30s normalnie i znowu 10smax i 30s normalnie... ?
1131030230000
Tyka
Wysłana - 03 listopada 2005 16:20
XP nikt ci nie każe robić zwrotów o 180 stopni - miliony ludzi nadal robia i będą robić aeroby, bo one tak jak każda inna forma ruchu zużywają energię a więc mogą służyć do spalania tłuszczu, tyle że w mniejszym tempie niż bardziej intensywne metody
jeśli coś chcesz na ten temat znaleźć online to poszukaj w artykułach personal trainers głównie z US, ze szczególnym uwzględnieniem Kalifornii
mozesz też zajrzeć do prac naukowych, np. :
International Journal of Sport Nutrition (8(3): 213-222, 1998) - 5 days a week of 45 min aerobic training for 12 weeks had no effect on body composition over dieting alone.
kiedys bylo porownaie 3 braci ,ktorzy robili 1: areoby(bieg) 2: silke lekka + brzuszki a 3: hiit i trening silowy (ciezki) bylo kto spali wiecej tluszczu no i wygral ten 3