nie ma sie co naśmiewać - kazdy z nas na początku było tak samo mądry ....
Ekspert -
1138782005000
qazar ZASŁUŻONY
Wysłana - 01 lutego 2006 10:06
to nie forma nasmiewania a raczej zalamki ,jak niektorzy pewne rzeczy spostrzegaja, coz nie kazdy chce najpierw pocztac przez 4-6 miesiecy forum nim zada pytanie
wystarczy poczytać 4-6 dni aby w przybliżeniu wiedzieć o co chodzi
Ekspert -
1138785640000
Uka P.
Wysłana - 01 lutego 2006 11:07
...po 4-6 dniach czytania ma sie kompletny metlik w glowie [zwlaszcza jesli ktos sie tym nigdy specjalnie nie interesowal, a nagle potrzebuje zrzucic kilka kilo]. Po 4-6 tygodniach powoli zaczyna sie rozjasniac. 4-6 miesiecy to IMO realny czas na zlapanie porzadnych podstaw wykladanej tu wiedzy.
tak jest jeśli nie posłucha się rady czytania w sposób usystematyzowany, czyli począwszy od postów podwieszonych, wtedy rzeczywiście robi sie mętlik
natomiast, jeśli się skupi na jednej koncepcji która ma dużo zwolenników (jaka by ona nie była) mozna ją na tyle poznać w kilka dni aby coś konkretnego zacząc robić, a już robiąc, czytać dalej
Ekspert -
1138790325000
yupie_girl ZASŁUŻONA
Wysłana - 01 lutego 2006 11:46
eeee, ja im wiecej czytam, dowiaduje sie i ucze tym bardziej wszystko mi sie miesza ale z czasem sie klaruje i systematyzuje
potrzeba duzo czasu, zeby wiedziec o co chodzi w treningu, odzywianiu i suplementacji, a mowiac jeszcze o wlasnym doswiadczeniu... miesiace i lata na pewno nie dni.
maly offtopic
Pozdr.
:)
1138790806000
Tyka
Wysłana - 01 lutego 2006 11:55
oczywiście że tak, masz całkowitą rację - aby "wszystko" wiedzieć i rozumieć, potrzeba lat
ale
aby zacząć coś robić, i robić to dobrze, nie potrzeba nawet dnia !
to błąd jaki popełnia masa ludzi (w tym SFD'owiczów)
na przykładzie - mam kolegę który prosił mnie o radę n/t biegania
po krókim wykładzie jaki mu zrobiłem, stwierdził że jest to super i że "już zaczyna" biegać
po paru dniach spytałem jak mu idzie - nawet nie zaczął ... "bo wiesz, aby biegać trzeba mieć dobre buty, nie mogę się zdecydować - pomożesz?"
pomogłem
minęło parę dni
oczywiście, nawet nie zaczął - teraz wymówką był pulsometr
potem dres
potem że za mało wie o bieganiu i musi poczytać (kupił sobie książkę)
potem forum bieganie kropka pl
potem coś jeszcze
minęło z pół roku, wciąż sie szykuje do biegania aby "zacząć perfekcyjnie"
tak samo i z dietą oraz ćwiczeniami siłowymi
na początek wystarczy zastosować parę prostych reguł i ZACZĄĆ
a douczać się w trakcie
Ekspert -
1138791305000
Uka P.
Wysłana - 01 lutego 2006 12:09
Tak naprawde - i przyklad kolegi to potwierdza - nalezaloby najpierw ZACZAC COKOLWIEK, a dopiero jak sie czlowiek wkreci, to poszukac teorii. Odwrotna kolejnosc powoduje wlasnie strach, ze cos sie zrobi zle, bo przeciez tyle rzeczy mozna zrobic zle i tylko sobie zaszkodzic...
Jak ja weszlam na sfd po raz pierwszy [i drugi, i piaty...] to zaczelam od czytania postow podwieszonych i postow linkowanych w postach podwieszonych - a i tak kilka tygodni minelo zanim zaczelam kojarzyc fakty i widziec w tym wszystkim jakis spojny sens [a nie jestem laikiem, ktory nagle probuje zrzucic pare kilo i nie wie jak sie do tego zabrac].
Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2006-02-01 12:10:41