Jak miałby wyglądać taki trening? Mógłbyś dać jakąś przykładową rozpiskę tego treningu (ćwiczenia, liczba powtórzeń itd)?
Są setki możliwych kombinacji - np. ćwiczenia złożone wielostawowe (martwy ciąg, przysiad, podciąganie na drążku, pompki na poręczach, wiosłowania, wyciskania), albo jeden dzień góra i jaden dzień dół, albo 2 x w tygodniu full body workout, maksimum 4-5 ćwiczeń każdego dnia, serie i powtórzenia to znowu kwestia indywidualna (ja robię 5 x 5 lub 10 x 3). Kluczem są krótkie przerwy między seriami - ja stosuję 30-45 sekund.
Dieta.. Ile posiłków, ile białek, tłuszczy, węgli na kg ciała?
Są tysiące możliwości - od diet niskowęglowodanowych po niskotłuszczowe i wszystko pośrodku - wybierz sobie co ci pasuje. Ja stosuję z reguły jakąś odmianę diety cyklicznej
HIIT - tylko w dni nietreningowe?
Nie ma prostej odpowiedzi - zależy to od tego jak duży będzie deficyt kaloryczny diety, możliwości organizmu w zakresie regeneracji itp. Dlatego zaczynać należy od HIIT'a tylko w dni nietrenigowe a potem ewentualnie dodawać ale tylko gdy naprawdę będzie to potrzebne. Wtedy dodaj maksimum 10 minutowy HIIT od razu po treningu siłowym
Ekspert -
1132491751000
obelixik
Wysłana - 20 listopada 2005 16:21
hst 3-4razy w tyg ( nogi robione raz w tyg,aby ich nei rpzetrenowac ) + hiit 3 razy w tyg w dni bez treningu silowego + ckd ( ew.tkd ) - to dobre polaczenie czy cos zmniejszyc cos dodac
www.bjj.bialystok.pl
Pozdr.
1132500067000
wjtk
Wysłana - 20 listopada 2005 16:24
ćwiczenia złożone wielostawowe (martwy ciąg, przysiad, podciąganie na drążku, pompki na poręczach, wiosłowania, wyciskania), albo jeden dzień góra i jaden dzień dół, albo 2 x w tygodniu full body workout, maksimum 4-5 ćwiczeń każdego dnia Hmm.. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić full body workout w 5 ćwiczeniach.. :/
Są tysiące możliwości - od diet niskowęglowodanowych po niskotłuszczowe i wszystko pośrodku - wybierz sobie co ci pasuje. Ja stosuję z reguły jakąś odmianę diety cyklicznej Jaką poleciłbyś mi, żeby masa mięśniowa wzrastała a tłuszczowa malała, biorąc pod uwagę, że jestem ektomorfikiem, a moja poprzednia dieta miała w założeniach 2g białka, 2g tłuszczy i 7g węgli na kg ciała?
1132500267000
Tyka
Wysłana - 20 listopada 2005 16:54
Hmm.. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić full body workout w 5 ćwiczeniach.. :/
mało na ten temat wiesz
full body workout jest możliwy nawet w jednym ćwiczeniu - np. podrzut angażuje niemal wszystkie mięśnie ciała
para podciąganie na drążku + pompki na poręczach ćwiczy każdy mięsień góry
para martwy ciąg na prostych nogach + przysiad ze sztangą z przodu ćwiczy cały dół
to tylko przykłady, takich możliwości jest więcej
a przy pięciu ćwiczeniach to już spokojnie można przećwiczyć nawet i mniej istotne mięsnie
generalnie zresztą, dopóki nie masz solidnej masy i sylwetki nie masz się co w ogóle mniej istotnymi mięśniami przejmować
Jaką poleciłbyś mi, żeby masa mięśniowa wzrastała a tłuszczowa malała, biorąc pod uwagę, że jestem ektomorfikiem, a moja poprzednia dieta miała w założeniach 2g białka, 2g tłuszczy i 7g węgli na kg ciała?
nie ma takich cudów aby mięsnie solidnie rosły a tłuszcz solidnie malał
Ekspert -
1132502055000
wjtk
Wysłana - 20 listopada 2005 16:58
mało na ten temat wiesz Faktycznie :). Dzięki, że mi wytłumaczyłeś. Gdzie mogę przeczytać coś więcej na ten temat?
nie ma takich cudów aby mięsnie solidnie rosły a tłuszcz solidnie malał Wiem, że rzeźbienie pochłania pewną część mięśni, ale chyba rozumiesz o co mi chodzi.. Który rodzaj diety uważasz za najlepszy w tym przypadku?
1132502309000
Tyka
Wysłana - 20 listopada 2005 19:52
Gdzie mogę przeczytać coś więcej na ten temat?
na SFD
Wiem, że rzeźbienie pochłania pewną część mięśni, ale chyba rozumiesz o co mi chodzi.. Który rodzaj diety uważasz za najlepszy w tym przypadku?
Już napisałem powyżej - moim zdaniem najlepsze są różne odmiany diet cyklicznych - CKD, TKD, UD2, AD, RD, NHE itp.
Zmieniony przez - Tyka w dniu 2005-11-20 19:52:52
Ekspert -
1132512722000
jogger
Wysłana - 21 listopada 2005 17:37
Ja tam bym obstawał, że również osoby o słabej kondycji i niskim poziomie wytrenowania, więc początkujący (niekoniecznie otyli i/lub chorzy ) powinni zaczynać od ćwiczeń o niskiej intensywności, w miarę poprawy kondycji oczywiście podnosząc intensywność
"Wszystko jedno gdzie się żyje, Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -
1132591045000
Tyka
Wysłana - 21 listopada 2005 18:10
no przecież to dokładnie piszę ...
Ekspert -
1132593010000
lonely
Wysłana - 21 listopada 2005 18:42
Teoria, jakich jest bezliku w tym sporcie.
Sam w wyniku treningu aerobowego – bieg - straciłem 6kg (~miesiąc). Totalnie bez diety, jadłem tylko swoje zapotrzebowanie kaloryczne. A wieczorami wykonywałem A6W, ale od tego ćwiczenia tarcza wagi nie pokazuje mniej kilogramów. Przestałem biegać, a brzuch ćwiczyłem dalej, a waga stanęła w miejscu.