Witam, mam pytanie.. Jak duże mogą być uszczerbki na zdrowiu gdy walczy się pięściami, a nie np. "na rękawice". O ile bezpieczniejsze są ciosy zadane rękawicą?
W rękawicy nic się nie dzieje a walcząc na gołe pięści już skóra na kościach jest pocięta. Możesz sobie palce powybijać, lub ubitą dłoń mieć itd. Zależy w co uderzasz.
Chodzi mi bardziej o urazy głowy.. Słyszałem że walnięcie w skroń gołą pięścią może spowodować bardzo poważne konsekwencje, a rękawica sprawia że siła rozchodzi się na większy obszar. Czy to prawda?
Zmieniony przez - Kurcczak w dniu 2009-11-03 21:26:29
"O swoim szczęściu dowiadujemy się od innych."
1257279974000
4rScorpion SPAMER
Wysłana - 03 listopada 2009 21:29
Pięść jest twarda i z twarzy może Ci zrobić jesień średniowiecza. Rozcięte łuki brwiowe, złamany nos, powybijane lub ukruszone zęby, przestawiona szczęka.
ale za to z drugiej strony goła pięść wyrządza mniejsze szkody dla mózgu - nie sprężynuje tak jak rękawica i nie wprawia go w stan permanentnego lekkiego wstrząsu; zakładając, że ktoś Cie nie trafi w skroń, czy ciemię, to - z perspektywy mózgu - lepiej dostać gołą pięścią, niż rękawicą
"No matter your goal, achieving it always starts with belief - do not underestimate the strength within."